Ce facem în caz de comă diabetică și cum ținem diabetul sub control

Numărul cazurilor de diabet este în creștere de la un an la altul. Mortalitatea determinată de diabet și complicațiile sale este extrem de mare. Măsurarea glicemiei este cea mai exactă metodă de apreciere de moment a controlului glicemic. O comă diabetică este o complicație gravă a diabetului care pune viața în pericol și care cauzează inconștiență. Dacă o persoană are diabet zaharat, hiperglicemia periculos de mare sau hipoglicemia, pot duce la o comă diabetică. Lăsată netratată, o comă diabetică poate fi fatală. Cum trebuie să acționăm în caz de comă diabetică și cum ținem diabetul sub control? Aflăm de la dr. Oana Dimescu Pătru, medic primar diabet și boli de nutriție, la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: De ce apare diabetul?

Dr. Oana Dimescu Pătru: Există mai multe tipuri de diabet și toate se caracterizează prin hiperglicemie cronică. Diabetul de tip 2 de diabet, care se întâlnește la 90-95% dintre cazuri, apare din cauza unei combinații, a predispoziției genetice pe care acționează factorii de mediu. Este o afecțiune complexă, diabetul poligenic. Riscul copiilor, urmașilor de a se îmbolnăvi de diabet de-a lungul vieții este mai mare dacă unul dintre părinți este diabetic și este și mai mare dacă ambii părinți sunt diabetici. În apariția diabetului un rol foarte important îl are stilul de viață al fiecăruia. Este vorba de urbanizare, incapacitatea noastră de fapt de a ne adapta la stres, creșterea sedentarismului și alimentația de tip vestic, bogată în calorii, grăsimi de origine animală, prăjeli, consumul de fast food, dulciuri, băuturi carbogazoase, reducerea numărului de mese la una, două pe zi și foarte bogate, în loc să mâncăm mai puțin și mai des, consumul alimentelor noaptea, lipsa odihnei suficiente, fumatul, reducerea consumului de legume, fructe, cereale integrale și creșterea consumului de carne roșie și alimente procesate. Acești factori  adunați peste predispoziția genetică duc în timp la o scădere a secreției de insulină asociată cu creșterea insulino-rezistenței, o scădere a efectului insulinei. În timp, valorile glicemice cresc până la un moment în care practic debutează diabetul zaharat. Debutul în cazul diabetului 2 este insidios, pacienții nici nu își pot da seama că au această afecțiune, și mulți se prezintă la cabinet sau în unitățile spitalicești în stadiul de complicații cronice.

Media10: Este foarte important, așa cum spuneați, ca din momentul în care pacientul este diagnosticat să învețe să trăiască cu boala. Este foarte important să știe cum să acționeze în moment de criză. Așadar, v-aș întreba cum se acordă primul ajutor în caz de criză hipoglicemică sau hiperglicemică?

Dr. Oana Dimescu Pătru: Comele metabolice, că vorbim de comă hipoglicemică sau comă hiperglicemică, sunt urgențe metabolice și în general se tratează în unitățile spitalicești. Hipoglicemia este reprezentată de scăderea glicemiei sub normal, sub 70mg/dl. În principiu, ce trebuie făcut este să încercăm să o creștem această valoare peste 70mg/dl. Există hipoglicemii ușoare, moderate, severe. Cele ușoare și moderate, respectiv glicemii sub 70, sub 54, pot fi tratate de pacient dacă el este conștient, prin aplicarea regulii lui 15. Aceasta înseamnă că trebuie consumați 15 hidrați cu absorbție rapidă, zahăr sau tabletă de glucoză, sau un pahar de suc, orice dulce care este la îndemână, dar mai puțin bomboane de ciocolată fiindcă având lipide, creșterea glicemiei va fi mai lentă. După 15 minute trebuie să își determine glicemia să vadă dacă s-a normalizat. Daca s-a normalizat trebuie să mănânce ceva, dacă nu s-a normalizat trebuie repetată regula lui 15. Adică din nou consum 15 grame hidrați cu absorbție rapidă și din nou peste 15 minute determinăm glicemia să vedem că este totul în regulă. În cazul în care pacientul cu hipoglicemie severă nu mai poate acționa spre a se trata sau își pierde cunoștința, atunci, trebuie chemată ambulanța și dacă este la îndemâna familiei să se administreze glucagonul. Dacă insulina este principalul hormon al hipoglicemiei, glucagonul este principalul hormon hiperglicemiant. El poate fi administrat în caz de hipoglicemie severă, poate fi administrat de familie și toți trebuie instruiți despre cum poate fi acest lucru făcut. Practic, glucagonul trebuie administrat de către familie dacă pacientul nu mai poate acționa singur și după 15 minute starea de conștiență trebuie să revină. Simptomele sunt variate. În general sunt percepute ca o stare de rău brusc apărută. Orice pacient cu diabet  sau hipertensiune pe tratament, atunci când prezintă o stare de rău trebuie să își determine glicemia, tensiunea, pentru a vedea dacă nu cumva tratamentul este cauza stării de rău. Simptomele pot fi: transpirații, tremurături, foame intensă, nervozitate, tulburări de vedere, confuzie, iritabilitate.

Media10: Cum trebuie să acționeze pacientul în caz de comă hiperglicemică și ce semne trebuie să ia în considerare?

Dr. Oana Dimescu Pătru: Oricum diabetul se caracterizează prin hiperglicemie cronică. La fiecare consultație și de fapt încă de la prima, se stabilesc niște ținte terapeutice, adică ce valori glicemice ar trebui să aibă pacientul dimineața pe nemâncate și la două ore după masă. Ele trebuie să fie în marea majoritate a cazurilor sub 140 pe nemâncate, sub 180 la două ore după masă. Dacă ele sunt puțin crescute peste aceste valori ocazional și știm ce s-a întâmplat, poate am mâncat mai mult sau nu ne-am luat tratamentul corespunzător, atunci este rezonabil. Probleme sunt dacă glicemiile cresc mult mai mult de 200-250, să spunem, și nu avem o explicație pentru asta. Dacă glicemiile sunt persistent crescute peste 250-300, mai sunt prezenți și corpi cetonici în urină și ne este rău, atunci fie contactăm medicul, fie în funcție de starea pacientului, acesta într-o formă sau alta trebuie să ajungă într-o unitate spitalicească. Simptomele în hiperglicemie sunt poliurie, polidipsie, adică urinat mai des, setea, nevoia de a bea apă în mod excesiv, scăderea în greutate, o stare de slăbiciune, tulburări de vedere, crampe musculare.

Media0: Care este glicemia normală dimineața și care este glicemia normală după masă?

Dr. Oana Dimescu Pătru: Glicemia normală pe nemâncate trebuie să fie cuprinsă între 70-100mg/dl și la două ore după masă sub 140 mg/dl, respectiv la două ore după determinarea testului de toleranță orală la glucoză. Glicemia este reprezentată de glucoza din sânge, „zahărul din sânge”, este cel mai important glucid din organism, principala sursă de energie a organismului, metabolizat de toate celulele. Glucoza din sânge provine din două surse, exogenă și endogenă. Sursa exogenă este la câteva ore postprandial nivelul glicemiei este menținut de glucoza absorbită din alimente. În perioada de foame organismul produce glucoză prin două mecanisme: gluconeogenză sau hidroliza glicogenului, eliberarea ei din depozite. Este produsă în principal la nivelul ficatului, dar și la nivelul rinichiului.

Media10: Alimentația, așa cum știm este extrem de importantă pentru pacienții cu diabet și gustările între mese reprezintă o provocare. Ce mici gustări sănătoase pot avea?

See Also

Dr. Oana Dimescu Pătru: Este foarte important ca la fiecare masă să se consume glucide cu absorbție lentă și glucide cu absorbție rapidă. Gustările recomandate sunt o felie de pâine cu un fruct dintre cele permise, o felie de pâine cu un iaurt, cu lactate mai slabe. Mai pot fi consumate cereale integrale împreună cu un fruct sau cu salată de fructe sau cu iaurt, lapte și putem adăuga și câteva nuci sau semințe neprăjite și fără sare, ca să nu creștem tensiunea.

Media10: Crește glicemia de la consumul de carne?

Dr. Oana Dimescu Pătru: Carnea nu are glucide și influențează prea puțin glicemia. Ceea ce contează este să se reducă consumul de carne roșie procesată, conserve, afumături și să se consume carne slabă, să se consume carne albă în cantități moderate și să se crească consumul de pește oceanic care are grăsimi bune, eventual fructe de mare. Când vorbim de dietă în diabet întotdeauna ne referim la cantități, porția trebuie să fie cam cât podul palmei fiecăruia și contează foarte mult și modul de preparare a acesteia. Să fie cât mai dietetic preparată, prin fierbere, coacere, înnăbușire.

Media10: Crește glicemia din cauza consumului de alcool?

Dr. Oana Dimescu Pătru: Contează cantitatea consumată și tipul de alcool. Dacă este moderată, dacă se consumă alcool în cantitate mică, glicemia va crește, dacă consumă alcool în cantitate mare, atunci inițial va crește, dar apoi va scădea. Există risc de hipoglicemie. Nu se recomandă consumul de pere, must, vin dulce, lichior în diabet. Dacă totuși, ocazional după masă consumăm câte puțin, recomandările ar fi de a se consuma două porții de alcool la bărbați și maxim o porție de alcool pe zi pentru femei. Acest lucru înseamnă spre exemplu la bărbați 330 ml de bere, 250 ml vin roșu, 50 ml tărie, iar la femei 250 ml bere, 125 ml vin roșu, 25 ml tărie. Este foarte important ca alcoolul să fie consumat după masă, să nu fie consumat pe stomacul gol și să nu sărim masa doar pentru că am consumat alcool. Este foarte important să determinăm glicemia mai des, eventual înainte de a consuma, la două ore după masă. Dacă am consumat la masa de seară și înainte de somn și în timpul nopții, sub nicio formă nu trebuie sa conducem fiindcă dacă apare hipoglicemia riscăm să facem accident. Trebuie să ne hidratăm foarte bine pentru că alcoolul deshidratează și eventual băuturile să fie consumate cu apa plată sau cu curburi de gheață. Dacă s-a efectuat exercițiu fizic și mai consumăm și alcool, atunci riscul de hipoglicemie va fi și mai mare. Este contraindicat consumul de alcool în sarcină, dacă glicemiile nu sunt în limită, dacă am efectuat un exercițiu fizic mai intens, dacă știm că avem trigliceridele foarte mari, dacă știm că avem afectare severă pancreatică hepatică.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top