Dr. Dorin Gheorghe, stomatolog. Pacienții cu diabet și bolile dentare. Ce trebuie știut

Indicele glicemic al pacientului cu diabet joacă un rol important atunci când vine vorba de diversele proceduri stomatologice. Persoanele cu diabet de tip 2 au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta probleme dentare prin comparație cu cei care nu au diabet. În plus, printre complicațiile diabetului zaharat se numără și infecțiile parodontale sau parodontitele (pe locul 6 ca frecvență). Una dintre principalele cauze ale problemelor dentare este nivelul crescut al zahărului din sânge. Prea mult sânge poate duce la zahăr în salivă, iar acest lucru duce la dezvoltarea unui mediu favorabil răspândirii bacteriilor. Aceste bacterii produc acid care atacă smalțul dentar și afectează gingiile. 

Dr. Dorin Gheorghe, medic specialist în parodontologie și asistent universitar al catedrei de Parodontologie, din cadrul UMF Craiova, explică într-un interviu acordat ziarului Media 10, cât de important este să discutăm cu medicul dentist despre faptul că suferim de diabet, care este legătura dintre diabet și boala parodontală, dar și cât de mult fac diferența vizitele regulate în cabinetul doctorului stomatolog.

Media10: Mulți pacienți omit să spună medicului stomatolog despre faptul că suferă de diabet. La ce riscuri se supun și cât de important este să discute deschis cu medicul?

Dr. Dorin Gheorghe: În cabinetul stomatologic ne confruntăm uneori cu pacienți care trec cu vederea existența diabetului zaharat. Nu cred însă că la mijloc este tendința pacienților de a ascunde acest fapt, ci mai degrabă obișnuința acestora cu boala, în situația unui diagnostic pus cu multă vreme în urmă. Desigur, mai există și situațiile frecvente în care diabetul nu a fost încă descoperit, deci pacientul nu are cunoștință de existența acestei boli. Problema adevărată ar fi că pacienții cu diabet nu realizează de cele mai multe ori impactul pe care boala îl are asupra sănătății lor orale și se prezintă, cel mai frecvent, tardiv la medicul stomatolog.

Implicațiile diabetului asupra sănătății orale sunt multiple și complexe. Spre exemplu, pacienții cu diabet zaharat reclamă adesea senzația de arsură a întregii cavități orale, cauzată de secreția scăzută de salivă ce duce la apariția xerostomiei (uscăciunea gurii). Deshidratarea resimțită la nivelul mucoaselor cavității orale poate afecta și smalțul dentar, ce devine predispus la atacul acid bacterian și la formarea cariilor dentare. Astfel, incidența cariilor dentare este mai crescută la pacienții cu diabet.

„Severitatea bolii parodontale poate fi de două ori mai crescută în cazul pacienților diabetici”

Media10: Ce legătură există între diabet și boala parodontală? De ce este acesta un favorizant al acestei afecțiuni?

Dr. Dorin Gheroghe: Legăturile dintre diabet și boala parodontală au fost subiectul unor ample cercetări științifice de-a lungul ultimelor decenii. Drept urmare, boala parodontală a primit recunoaștere oficială ca fiind a șasea complicație a diabetului zaharat, alături de retinopatie, neuropatie, nefropatie, boala cardiovasculară și modificările de vindecare tisulară. La pacienții de vârstă adultă cu diabet există un risc mai ridicat de trei ori de apariție a bolilor parodontale decât la pacienții non-diabetici. De asemenea, severitatea bolii parodontale poate fi de două ori mai crescută în cazul pacienților diabetici.

O influență foarte importantă în producerea bolii parodontale la pacienții diabetici o are nivelul de control al glicemiei, cu alte cuvinte, dacă valoarea glicemiei este constantă, fără a avea perioade de creștere semnificativă. Degradarea țesuturilor parodontale (pierderea de atașament gingival și resorbția osului alveolar) se produce mai rapid și pe zone mai extinse la pacienții diabetici cu control slab al nivelului glicemiei decât la cei cu un nivel constant al acesteia. Acest fapt poate fi explicat prin susceptibilitatea ridicată la dezvoltarea proceselor infecțioase și inflamatorii, pe care un nivel slab sau deloc controlat al glicemiei îl implică.

Dentist talking to male patient in dental clinic

„Dacă pacientul nu se prezintă la medic pentru diagnostic și tratament, cu timpul, se vor pierde din ce în ce mai mulți dinți”

Media10: Care sunt efectele bolii parodontale?

Dr. Dorin Gheorghe: Efectele bolii parodontale de-a lungul timpului constau în primul rând în distrugerea țesuturilor care asigură fixarea dinților, adică ligamentul parodontal și osul alveolar. Odată cu distrucția acestor elemente, dinții vor căpăta mobilitate, care va crește în intensitate până când dintele va fi extras sau va ieși pur și simplu din maxilare, nemaiavând nicio stabilitate. Dacă pacientul nu se prezintă la medic pentru diagnostic și tratament, cu timpul, se vor pierde din ce în ce mai mulți dinți. Acest fapt va îngreuna alimentația corespunzătoare a pacientului, va produce modificări ale aspectului său fizic, a felului în care vorbește. Aceste consecințe semnificative pot produce dezechilibre majore la nivel fizic și psihic, care să scadă foarte mult calitatea vieții pacientului.

Media10: Pacienții cu diabet zaharat sunt o provocare pentru medicul stomatolog deoarece au o rezistență mai scăzută la infecții, vindecarea este mai lentă, iar urgențele pot dezechilibra echilibrul metabolic deja precar. Ce proceduri speciale se adoptă în cazul lor?

Dr. Dorin Gheorghe: Un parametru esențial în tratarea stomatologică a pacienților diabetici îl reprezintă nivelul glicemiei. Pentru un tratament eficient, cu rezultate stabile și predictibile în timp, avem nevoie în primul rând de o compensare a diabetului, adică de un nivel stabil și constant al glicemiei. Un control precar al nivelului glicemic poate influența și rezultatul tratamentelor parodontale. În schimb, pacienții cu un bun control al glicemiei au prezentat rezultate similare post-tratament parodontal nechirurgical cu acelea ale pacienților non-diabetici. De asemenea, tratamentul chirurgical parodontal oferă rezultate similare în privința reducerii pungilor parodontale la pacienții diabetici cu glicemia constantă și la cei non-diabetici. Este, așadar, nevoie, în primul rând, de un bun control al nivelului glicemiei, adică de o cooperare strânsă cu medicul diabetolog care să prescrie tratamentul necesar, dar și cu pacientul, care să urmeze corect indicațiile acestuia.

See Also

Media10: Poate crea anestezicul anumite efecte negative în cazul acestor pacienți? Dacă există, care ar fi acelea?

Dr. Dorin Gheorghe: Anestezicile dentare se pot utiliza fără probleme la pacienții diabetici cu un nivel constant bun al glicemiei. Precauții suplimentare trebuie luate doar în cazul pacienților diabetici ce nu au glicemia sub control, fie prin valori prea crescute, fie printr-un nivel inconstant. Oricum, în cazul acestor pacienți, tratamentele stomatologice ar trebui temporizate până la obținerea unui bun control al nivelului glicemiei, cu acordul medicului diabetolog, iar în cazul unor urgențe stomatologice inevitabile, să fie utilizat un anestezic dentar fără vasoconstrictor.

Vizita la stomatolog, mult mai importantă pentru diabetici

Media10: Cât de importante sunt vizitele regulate la medicul stomatolog pentru pacienții cu diabet?

Dr. Dorin Gheorghe: Vizitele regulate la medicul stomatolog, de cel puțin 2 ori pe an, sunt esențiale pentru menținerea unei bune sănătăți orale pentru orice pacient, cu atât mai mult pentru pacienții diabetici. În cazul acestor pacienți, rezistența la infecție este mai scăzută, iar probabilitatea de a dezvolta afecțiuni dentare și parodontale mai mare. Drept urmare, vizitele regulate la medicul stomatolog au rolul de a observa din timp, încă din faza de debut astfel de probleme de sănătate orală, ceea ce le simplifică mult necesarul și complexitatea tratamentelor realizate. Astfel, se realizează o diminuare semnificativă a costurilor implicate, dar cel mai important, se asigură premisele unei bune sănătăți orale, care să contribuie la o viață confortabilă și frumoasă.

Dentist holding dentures in office room.

„Pacienții diabetici ar trebui să acorde mai mult timp efectuării unui periaj dentar riguros”

Media10: Cât de mult influențează menținerea unei igiene orale corespunzătoare și ce sfaturi le dați pacienților diabetici legat de acest lucru?

Dr. Dorin Gheorghe: Desigur, vizitele regulate la medicul stomatolog au un rol determinant în menținerea unei bune sănătăți orale, însă obiceiurile corecte de igienă orală la domiciliu sunt esențiale în acest scop. În ceea ce privește pacienții diabetici, metodele de igienă orală nu diferă semnificativ față de cele ale pacienților care nu suferă de diabet, însă o atenție sporită ar trebui acordată, dată fiind cantitatea mai redusă de salivă pe care o regăsim la acești pacienți, ce implică o autocurățire mai deficitară a dinților. Cu alte cuvinte, pacienții diabetici ar trebui să acorde mai mult timp efectuării unui periaj dentar riguros, care să acopere toate suprafețele dentare, dimineața și seara, dar să și verifice, pe cât posibil eficiența acestui periaj. In acest scop, ar putea veni în ajutor o periuță dentară electrică, dar și folosirea unor mijloace adjuvante de igienizare, precum apele de gură, periuțele interdentare și irigatoarele orale.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top