Sezonul alergiei la ambrozie. Ce trebuie știut

Alergia la ambrozie este frecventă în România, mai ales în zona de câmpie.  Potrivit statisticilor Ministerul Sănătății, aproape 500.000 de români sunt alergici la polenul de ambrozie. Alergia la ambrozie este cauzată de polenul unei buruieni denumite Ambrosia artemisiifolia, care se elimină în aer în lunile august-septembrie și se poate întinde până spre sfârșitul lui octombrie. Ambrozia se găseşte în principal pe terenurile şi câmpurile abandonate și a devenit o problemă majoră pentru mii de români care suferă de alergii.

Cauza și simptomele alergiei la ambrozie

Ambrozia este o plantă sălbatică, ce crește, în special, în zona de câmpie, la marginea orașelor sau în zonele neamenajate din vecinătatea terenurilor virane. Polenizarea are loc la sfârșitul verii și la începutul toamnei, înainte ca vremea să devină foarte răcoroasă. Polenul este răspândit de vânt și este atât de fin, încât nu îl putem observa cu ochiul liber.

Alergiile se produc atunci când sistemul imunitar manifestă un răspuns imun exagerat la polenul de la  ambrozie. În mod normal, sistemul imunitar încurajează unele modificări fiziologice și fiziopatologice  în corp, care ajută la îndepărtarea „invadatorilor” dăunători, cum ar fi virusurile și bacteriile.

În cazul persoanelor alergice la ambrozie, însă, sistemul imunitar identifică în mod greșit polenul inofensiv și, astfel, începe să lupte împotriva acțiunii polenului. O substanță numită histamină este eliberată atunci când corpul intră în contact cu polenul de ambrozie. Histamina este cea care cauzează multe simptome neplăcute, cum ar fi secrețiile nazale (rinoreea), strănutul și mâncărimile la nivelul ochilor. Polenul aparent inofensiv este identificat ca un potențial agresor.

„Alergia apare atunci când grăuncioarele de polen intră în contact cu mucoasa respiratorie, chiar și cu mucoasa conjunctivală. Organismul sesisează că acolo este un „mic intrus” pe care vrea să îl elimine și apar simptomele. Simptomele sunt comune cu cele apărute, în general, la alergiile la polen. Există însă și o particularitate a polenului de amborizie, pentru că fiind puțin mai mare, afectează mai mult mucoasa conjuctivei oculare decât alte polenuri, dar simptomele sunt în special: obstrucție nazală, secreții nazale abundente apoase, secreții lacrimale, prurit oculo nazal, iritația ochilor, măncărimi nazale, iar uneori poate fi afectat și mirosul”, explică dr. Alexandra Cârstoiu, medic specialist alergolog.

Alergia la ambrozie se poate agrava luând formă șocului anafilactic-urgență medicală care evoluează cu dispnee (respirație îngreunată), edem glotic, wheezing (respirație șuierătoare), cianoză periorală, scăderea valorilor tensiunii arteriale și tahicardie. Astfel, Alergia la ambrozie nu trebuie ignorată, așa că este bine să mergi la un medic alergolog, pentru un diagnostic corect.

„Este foarte important ca pacientul să se prezinte din timp la medic. Sunt mulți pacienți care consideră că sunt răciți, iau tratament îndelungat pentru răceală, la un moment dat ajung să se obișnuiască cu simptomele și evită mult timp să ajungă la un specialist”, atrage atenția medicul alergolog.

Cât de important este un test alergologic cutanat

Medicul poate, de cele mai multe ori, să stabilească diagnosticul de alergie la ambrozie doar pe baza simptomelor pe care le are pacientul. Medicul alergolog va întreba, de regulă, când a observat pacientul prima dată simptomele și ce factori i-au agravat simptomele sau le-a calmat. Pentru a confirma că este vorba despre o alergie la ambrozie, medicul poate efectua testarea alergologică cutanată. Testarea cutanata prick reprezintă metoda standard, cea mai utilizată, de diagnosticare a alergiilor imediate (ce apar in decurs de câteva minute pana la câteva ore de la expunerea la un alergen). Este o testare cutanată nedureroasă, de aceea se poate efectua inclusiv la copii.

See Also

„Testarea cutanată cu prick este o metodă prin care aflăm sensibilizarea alergică de tip imediată la polenul de ambrozie și al alte polenuri. Acest test presupune plasarea unei mici picături ce conține polen de ambrozie diluat, pe piele, iar apoi pacientul este înțepat ușor în acea zonă. Dacă persoană este alergică la ambrozie, va avea o reacție ușoară pe zona respectivă, precum: edem (umflarea pielii), mâncărimi sau roșeață. Este o procedură rapidă, nedureroasă, care conține extract alergenic de ambrozie și care se adresează și copiilor”, spune dr. Alexandra Cârstoiu, medic specialist alergolog.

În ce constă tratamentul

Vizita la medic este obligatorie indiferent de severitatea alergiei la ambrozie, pentru că doar un medic specialist poate să determine tratamentul adecvat. Tratamentul este stabilit de către doctorul alergolog în funcție de gravitatea simptomelor. După stabilirea diagnosticului, acesta poate recomanda antihistaminice orale sau sprayuri pe bază de corticosteroizi. Totodată, se poate recurge la imunoterapia alergen specifică la polenul de ambrozie, care reprezintă singurul tratament capabil să vindece alergia, restul fiind tratamente simptomatice.

„Tratamentul se stabilește în funcție de stadiul în care se află pacientul, de severitatea simptomelor. Nu este un tratament standard. Sunt perioade cu vârfuri de polenizare când tratamentul de bază poate nu mai suficient și trebuie suplimentat. În principal, se bazează pe anntihistaminice și sparay-uri cu corticosteroizi. Este un tratament  care se desfășoară pe o perioadă de trei-cinci ani, în funcție de cum răspunde fiecare pacient, de nivelurile paraclinice pe care le urmărim”, spune medicul alergolog.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top