Munca într-un laborator de analize performant. Probe verificate pe cele mai noi metode, aparatură de ultimă generație, oameni dedicați

Siguranța rezultatelor analizelor medicale înseamnă o muncă de echipă, oameni bine pregătiți, aparatură de ultimă generație, dedicare, grijă, atenție, investiții în aparatură de ultimă generație. Munca într-un laborator de analize nu este deloc ușoară. În mâna medicilor și asistenților de laborator stau diagnosticele atât de importante, pentru pacienți, pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament corect. Totul este despre probe notate cu atenție, păstrate în condiții sigure, prelucrate riguros.

Am pătruns pentru câteva ore în laboratorul de analize medicale al Centrului Medical CardioMed și am descoperit un univers desprins parcă din filmele SF, unde munca personalului medical și a aparatelor se leagă perfect și duce la performanță, rezultate sigure, pacienți mulțumiți.  Un laborator unde poți merge cu încredere. 

Zilnic în fața ușii laboratorului CardioMed vezi oameni care vin să caute un diagnostic, un răspuns pentru starea de rău sau un binevenit „totul este în regulă, analizele au ieșit foarte bine”. Din 2015 echipa CardioMed oferă pacienților din Oltenia șansa la rezultate medicale sigure, lucrate cu foarte mare atenție și rigurozitate. Am pătruns în spatele ușilor și am urmat traseul pe care o apucă, zilnic. probele recoltate. În față s-a deschis un univers, plin de informații, de date tehnice, măsurători. Totul trebuie stăpânit foarte bine și fiecare mic detaliu poate face diferența între un rezultat bun sau eronat.

Laboratorul CardioMed a fost înființat în anul 2015 pe baze de cercetare și de diagnostic, având în vedere multitudinea de studii la echipa medicală participă. Este un laborator acreditat RENAR, care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Laboratorul este format din mai multe compartimente, respectiv: hematologie, biochimie, imunologie, virusologie și microbiologie.

VIDEO

Dr. Cornelia Nețoiu, medic primar laborator, coordonează activitatea echipei medicale, fiind medicul care a pus bazele acestui laborator. Dedicată și pasionată de medicina de laborator dr. Cornelia Nețoiu muncește în fiecare zi pentru a oferi pacienților cele mai sigure rezultate. Totodată reușește să motiveze echipa medicală să fie tot mai bună, mai pregătită și la curent cu toate noutățile și tehnicile din domeniu. Dotarea laboratorului cu cele mai noi aparate în domeniu ajută la eliminarea erorilor de orice fel.

„Lucrăm cu o aparatură de top, cu cele mai noi aparate, cele mai noi tehnici. Se lucrează cu reactivi originali, iar controlul, mentenanța aparatelor este efectuată de angajații firmelor producătoare. Personalul este mereu pregătit prin cursuri de perfecționare, iar fiecare are locul lui important în laborator. Pentru noi cel mai important este pacientul. Dacă reușim să conturăm conturăm diagnosticul pacientului, dacă reușim să ajutăm pacientul în diagnosticarea afecțiunii lui, este bucuria și împlinirea noastră cea mai mare. Ne dorim ca prin munca noastră, pacientul să plece sigur de rezultatele obținute în laboratorul nostru și asta se face repetând analizele pe tehnici diferite, poate pe seruri diferite, pentru siguranța rezultatului. Însă, fără dăruire, fără perseverență, fără muncă multă, rezultatele nu pot să fie cele corecte”, spune dr. Cornelia Nețoiu, medic primar laborator.

În laboratorul CardioMed se lucrează o gamă variată de analize. Rezultatele pot fi eliberate, la cerere, în aceeași zi. Multitudinea de analize necesită și foarte multă muncă. Se lucrează toate analizele acreditate de Casa de Sănătate, dar și analize suplimentare. Toate aceste analize, nu numai că sunt lucrate, dar sunt controlate zilnic și controlate prin control extern de calitate lunar.

„Acest lucru ne dă încredere în munca noastră și certitudinea rezultatului. Lucrăm markeri tumorali, markeri virali, hormoni, lucrăm partea de biochimie, lucrăm microbiologie. Laboratorul este constituit din mai multe compartimente, respectiv hematologia, partea de citologie, partea de citologie frotiu pe care eu o fac cu multă pasiune de aproape 27 de ani. Citologia este o artă. Este modul de a pune un diagnostic pentru bolile hematologice, pentru anemii, leucemii, infecții. Pentru a evita erorile, pentru că ele pot să existe, începând de la recoltare, până la prelucrarea probelor, pot să existe erori umane, erori de aparat, analizele, neconcordanța rezultatului de pe aparat și de pe frotiu, ne obligă practic la repetarea probelor, fie că repetăm recoltarea, fie că repetăm frotiul de sânge periferic”, explică dr. Cornelia Nețoiu.

În sectorul de biochimie electroforeza este efectuată prin două metode, electroforeza în gel de agar și cealaltă metodă, metoda capilară efectuată pe aparatul de la Sebia MINICAP FLEX, care este considerat bijuteria laboratorului.

„Metoda capilară este o metodă nouă, la care intervenția umană este minimă, pentru că este complet automat, iar rezultatele obținute sunt sigure, exacte. De ce avem două metode? Pentru că vrem să verificăm o metodă cu cealaltă, iar avantajul la acest aparat este acela că lucrează probă cu probă. Metoda în gel de agar lucrează mai multe probe odată, respectiv 13. Aici putem să lucrăm câte probe vrem, inclusiv o probă”, explică dr. Cornelia Nețoiu.

See Also

Echipa medicală are posibilitatea să lucreze analizele pe mai multe aparate.

„Aparatele sunt tot de top. Lucrăm hormoni, markeri virali, markeri tumorali, lucrăm anticorpi anti-spike pentru virusul COVID-19. Pe aparatul VIDAS PC lucrăm automat anticorpii anti-spike, o metodă calitativă pentru pacienții care au făcut boala COVID-19, iar pe aparatul Cobas E411 lucrăm anticorpii anti-spike post vaccinare”, explică medicul.

Și în compartimentul hematologie se lucrează cu aparatură de top.

„Avem aparatul Sysmex XS 1000i pentru efectuarea hemoleucogramelor, efectuarea automată după cum se vede a hemoleucogramelor. Aceasta este partea pe aparat, după care este completat de examenul citologic al frotiului de sânge care se efectuează la microscop. Numărătoarea de reticulocite se efectuează manual. Tot în compartimentul de hematologie avem aparatul de coagulare Stago STA Satellite, care lucrează pe cea mai nouă metodă de coagulare, metoda cogulometrică. Aici se efectuează timpii de coagulare INR-ul, APTT-ul, fibrinogenul, d-dimerii”, spune dr. Cornelia Nețoiu.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top