Marta Ciobanu, singura elevă din Dolj cu media 10 la BAC

Marta Ciobanu este absolventă a Colegiului Național „Frații Buzești” Craiova care a reușit să fie în vârful clasamentului în județul Dolj, la examenul de Bacalaureat, din acest an. Este singura care a reușit să obțină media 10 la BAC.  Nu a fost un an ușor pentru elevi. Școala online a schimbat mult din modul de învățare. Cum a reușit Marta să facă performanță în aceste condiții, cum a făcut față provocării școlii online în pregătirea pentru examenul maturității și ce planuri are pentru viitor?  Aflăm într-un interviu acordat Media10.

Media 10: Cum ai reușit să obții media 10 la examenul de bacalaureat în aceste condiții de pandemie, pentru că, iată, ești singura care a obținut această medie?

Marta Ciobanu: Mă bucur foarte tare că am reușit, chiar și în condiții de pandemie. Am muncit destul de mult, nu am lăsat de-o parte lucrul, exersatul, învățatul chiar dacă am avut o perioadă destul de lungă în care orașul și liceu au fost în carantină sau în scenariul roșu. Am fost autodidactă și am reușit să învăț singură, dar și profesorii mei au avut o influență destul de mare asupra rezultatului pe care am reușit să îl obțin astăzi și le mulțumesc foarte mult. Am fost perseverentă. Perseverența cred eu că este cheia succesului,  am învățat pe tot parcursul anului pentru că acest examen este unul al maturității după cum se și spune și am învățat încă din septembrie, dar am învățat și în anii de liceu/. Spre exemplu, la logica pe care am făcut-o încă din clasa 9 a și la care am avut cunoștințe încă de atunci, acum doar am recapitulat și acest lucru m-a ajutat mult.

Media 10: La ce profil ai fost și cum a influențat acest lucru probele de la bacalaureat?

M.C: Am fost la profilul filologie, bilingv engleză și am avut trei probe, și anume limba română, istorie și logică, cea din urmă fiind la alegere. Mi-aș fi putut alege psihologia care mă pasionează, însă având în vedere că în clasa a IX a doamna profesoară m-a ajutat să învăț mai multe despre logică, am ales logica.

„În ciuda faptului că orele s-au ținut în mediul online, am reușit să rămân concentrată”

Media 10:Cum a fost să înveți pentru bacalaureat făcând școala online?

M.C: Nu mi s-a părut atât de greu. Eu eram obișnuită din anii precedenți cu un anume ritm de învățat și acum pur și simplu l-am păstrat, l-am menținut într-un mod perseverent, iar orele online au fost pur și simplu ore fizice transpuse în fața unei camere, dar a fost până la urmă aceeași informație pe care am asimilat-o într-un mod diferit. Important este că am asimilat-o atât eu cât și colegii mei. În ciuda faptului că orele s-au ținut în mediul online, am reușit să rămân concentrată. Orele online au fost mult mai scurte față de orele normale de 50 de minute. La noi la Colegiul Național „Frații Buzești”  au fost de 35 de minute și acest lucru ne-a ajutat foarte mult pe toți să ne concentrăm mult mai bine, pentru că informația a fost esențializată și fiecare a învățat ce era necesar pentru examenul de bacalaureat.

Media 10: Ce ți s-a părut cel mai greu la școala online?

M.C: Cel mai greu a fost că nu am putut să interacționăm direct cu profesorii. În viața reală este mult mai diferit. Când ai o întrebare, răspunsul vine cu mult mai multe detalii și completări. Până la urmă întrebările pe care le ai ca elev sunt extracurriculare și te ajută pentru cultura ta generală. Legat de pregătirea pentru BAC mi s-a părut mai greu faptul că nu ni s-au explicat unele lucruri față în față, impactul a fost altul, nu am putut să învățăm împreună cu profesorii.

„Am muncit pe tot parcursul anului”

Media 10: Cum este acum că ai aflat că ești un elev de 10? Cum simți acest rezultat?

M.C: Sunt foarte fericită. Nu pot spune că mă așteptam, însă îmi doream foarte mult. Am muncit pe tot parcursul anului și obiectivul meu a fost să reușesc să iau 10 la examenul de bacalaureat, iar la simularea pe care am dat-o în martie, am profitat și am mers cu toată materia învățată și am reușit să iau 10 la română. Îmi doream foarte mult să reușesc și la BAC. Acest lucru m-a motivat și acum. La română am avut cele mai multe emoții pentru că este o materie la care se poate corecta extrem de subiectiv. M-am gândit că ar fi păcat pentru tot timpul în care am învățat să nu reușesc și să prind un corector foarte exigent. Tocmai de aceea am învățat foarte multe exemple culturale pentru textul argumentativ, pentru a prezenta originalitate și într-adevăr și pentru celelalte subiecte.

„Simularea m-a ajutat să scap de emoții”

Media 10: Te-ai antrenat de-a lungul anilor de școală cu diverse concursuri și olimpiade, cum ai reușit să îți folosești emoțiile constructiv?

M.C: Nu am avut foarte multe emoții în afară de cele obișnuite, pe care le are toată lumea, dar din nou, simularea m-a ajutat cel mai mult dintre toate concursurile la care am participat de-a lungul celor patru ani, pentru că a fost într-adevăr exact atmosfera examenului și mi-am consumat toată emoțiile acolo. Pe parcursul celor patru ani am participat la olimpiada de limba engleză în fiecare an  și acest lucru m-a ajutat, am ajuns la faza județeană. Am dat examenul Cambridge (CAE), examenul la limba germană Goethe, pentru certificatul B2 și pot spune că aceste concursuri m-au pregătit emoțional.

Media 10: Ai avut un profesor care te-a ajutat mai mult și căruia ai vrea să îi mulțumești?

See Also

M.C: Da. Toți profesorii au fost implicați. Aș dori să îi mulțumesc doamnei profesoare de limba și literatura română Laura Noreanu, de la Colegiul Național „Frații Buzești” Craiova. Dânsa m-a ajutat foarte mult, mai ales când vine vorba de emoții, pentru că la proba de la limba română corectorul poate fi cel mai subiectiv și a reușit să mă facă prin exercițiu să mă pliez pe tipul fiecărui corector și pe tipul fiecărei lucrări, pe care corectorii o caută pentru a-i oferi nota 10.

„Am încercat să alternez modul de lucru”

Media 10: Cum te-ai împăcat cu materiile pentru bacalaureat? Cum ai reușit să îți gestionezi timpul eficient?

M.C: Nu am lăsat niciodată o zi pentru o singura materie. Nu am lucrat într-o zi română sau în altă zi istorie sau logică. Am încercat să le îmbin pentru a nu mă plictisi, pentru că eu cred că odată ce intervine plictiseala, se duce toată motivația pentru învățat, așa că am încercat să le alternez cât am putut de mult. De asemenea, am încercat să alternez și modul de lucru, adică nu numai învățat comentarii sau nu numai lucrat exerciții de antrenament, ci am încercat să fac totul într-un mod mai interactiv cu colegii, cu profesorii sau chiar și cu familia am mai învățat. M-a ajutat foarte mult să privesc și  videoclipurile de pe YouTube, Teleșcoala.

„Cred că cea mai bună soluție ar fi sa se lucreze mai interactiv”

Media 10: Cum reușește un elev într-un sistem imperfect să facă performanță?

M.C: Aici nu cred că este vorba numai despre sistemul în care ne aflăm, este vorba mai mult despre personalitatea fiecăruia. Eu sunt o persoană foarte motivată și îmi doresc ca atunci când îmi propun un lucru să îl duc la bun sfârșit și chiar dacă acest examen a fost unul greu, am avut o perioadă destul de lungă pentru a ne pregăti și consider că fiecare dintre noi ar fi avut timp, dacă într-adevăr ar fi fost motivat. Legat de sistem, dacă aș putea schimba ceva lăsând la o parte perioada de pandemie, cred că cea mai bună soluție ar fi sa se lucreze mai interactiv decât se lucrează. Din păcate încă ne aflăm într-un sistem destul de învechit din punct de vedere școlar în care profesorul dictează și elevul doar merge acasă și învață. Ar fi mult mai folositor pentru toți copiii de orice vârstă care au dificultăți la școală sau nu, să plece acasă cu lecția deja învățată datorită profesorului și interacțiunii pe care o are cu acesta.

Media 10: Ce carieră îți dorești să urmezi?

M.C: Îmi doresc să urmez Facultatea de Drept aici în Craiova și apoi să merg la Institutul de Magistratură pentru a deveni judecător. Am acest vis încă de când m-am înscris la liceu în clasa a VIII- a când a trebuit să aleg un liceu și am mers la Colegiul Național „Frații Buzești”. Tocmai din acest motiv am ales și profilul de filologie, pentru a se plia pe domeniul în care doresc să excelez.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
6
In Love
2
Not Sure
3
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top