Hipertensiunea și sarcina. Ce trebuie să știe gravidele

Managementul bolilor cardiovasculare în timpul sarcinii trebuie să aibă în vedere atât siguranța mamei cât și a fătului. Consilierea și managementul femeilor de vârstă fertilă, la care există suspiciunea prezenței bolilor cardiovasculare, ar trebui să înceapă cu mult înainte de sarcina.

Articol realizat de dr. Laura Bogdan, medic primar cardiolog

În afară patologiei cardiace diagnosticate, înainte de sarcină, sunt și condiții patologice care pot surveni la o gravidă pe parcursul sarcinii așa cum este hipertensiunea gestațională, cardiomiopatia peripartum (cu o incidența de 1:300 și 1:4000 din numărul total de sarcini), care se poate instala spre sfârșitul sarcinii sau în perioada pospartum, tulburările de ritm și nu în ultimul rând tromboembolismul venos și tromboembolismul pulmonar.

De departe, cea mai frecventă condiție patologică în sarcină este hipertensiunea arterială.

See Also

Această este definită ca o creștere a tensiunii arteriale sistolice mai mare sau egală cu 140 mmHg și/sau a tensiunii arteriale diastolice mai mare sau egală cu 90 mmHg. Afectează circa 10%din femeile însărcinate și reprezintă o cauză importantă de morbiditate și mortalitate maternă și fetală. Factorii de risc pentru apariția HTA în sarcină includ: obezitatea, vârstă maternă sub 18 ani sau peste 35-40 de ani, multiparitatea, intervalul între sarcini mai mic de 2 ani sau peste 10 ani, diabetul zaharat, predispoziția genetică sau anomalii placentare. În funcție de momentul apariției, Societatea Europeană de Cardiologie distinge următoarele tipuri de hipertensiune:

  1. HTA preexistentă (HTA descoperită înainte de sarcina sau în primele 20 de săptămâni de gestație);
  2. HTA de sarcină este HTA descoperită după săptămâna 20 de sarcină și atunci când se asociază cu proteinurie > 0,3g/24h vorbim de preeclampsie, o complicație care poate pune mama și fătul în pericol;
  3. HTA preexistentă, dar peste care se poate suprapune o HTA de sarcină;
  4. HTA neclasificată prenatală se referă la TA care este măsurată prima dată după săptămâna 20 de sarcina și este > 140/90 mm Hg. În oricare din situații, se impune o evaluare atentă a gravidei ,o monitorizare riguroasă pe parcursul sarcinii și o colaborare strânsă între medicul de familie, medicul cardiolog și ginecolog pentru stabilirea celei mai bune conduite terapeutice.
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top