Florin Neag, manager SCJU Sibiu: „Finanțarea trebuie să urmeze pacientul”

Contextul pandemic a redus capacitatea spitalelor de funcționare, iar pacienții non-COVID au avut de cele mai multe ori de suferit. Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu are o structură multipavilionară cu clădiri vechi, construite încă din  anii ’60.  Unitatea medicală dispune de 1.054 de paturi pentru spitalizare continuă şi 50 de paturi pentru spitalizare de zi. Gestionarea pandemiei a fost o provocare pentru echipa medicală, dar și pentru conducere.

Cum au reușit să facă față provocărilor, ce investiții s-au făcut în ultima perioadă în cel mai mare spital din Sibiu, care este acum accesul pacienților la servicii medicale, dar și ce planuri de dezvoltare există? Sunt doar câteva dintre întrebările la care am aflat răspuns de la Florin Neag, jurist, managerul SCJU Sibiu. 

Media10: Care este adresabilitatea pacienților către Spitalului Clinic Județean din Sibiu?  Care este secția cu cel mai are număr de pacienți?

Florin Neag: Contextul în care s-a desfășurat activitatea SCJU Sibiu în 2020 și la începutul anului curent este unul atipic și nu poate fi comparat cu anii anteriori, din cauza pandemiei COVID-19. În toată această perioadă obiectivul principal a fost gestionarea eficientă a pandemiei, în condițiile apariției și răspândirii virusului Sars-Cov-2 în județul Sibiu. Activitatea a fost permanent adaptată contextului epidemiologic. Concomitent cu eforturile și măsurile implementate în acest sens, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a vizat și organizarea unei activități medicale corespunzătoare pentru pacienții cu celelalte afecțiuni, spitalul fiind împărțit în zone “roșii” și “verzi” care au fost adaptate necesităților.

În anul 2020 numărul total de pacienţi externați (spitalizare continuă) a fost de 26.572 iar cele mai solicitate secții au fost*: Boli Infecțioase cu 2386 de pacienți, Oncologie cu 1953 de pacienți, Urologie cu 1273 de pacienți, Cardiologie I cu 1150 de pacienți și Hematologie cu 1125 de pacienți.

În  Unitatea de Primirii Urgențe a SCJU Sibiu, în anul 2020 au fost consultați 37.197 de pacienți.

În primele patru luni ale anului curent numărul total de pacienţi externați (spitalizare continuă) a fost de 9291 iar cele mai solicitate secții au fost*: Oncologie cu 659 de pacienți, Urologie cu 589 de pacienți, Boli Infecțioase cu 588 de pacienți. Hematologie cu 568 de pacienți și Cardiologie I cu 412 pacienți.

În Unitatea de Primirii Urgențe a SCJU Sibiu, în primele 4 luni din anul în curs au fost consultați 14.021 de pacienți. *în statistica menționată nu au fost luate în calcul secțiile obstetrică-ginecologie și neonatologie, care au adresabilitate constantă (nașteri).

Investiții în aparatură de înaltă performanță

Media10: Profesionalismul cadrelor medicale trebuie să fie mereu dublat de aparatura performantă. Ce investiții în aparatură medicală au fost făcute în ultimii ani în spital și de ce mai aveți nevoie urgentă din acest punct de vedere?

Florin Neag: Dotarea tehnică cu echipamente medicale de ultimă generație a fost și este o preocupare constantă a instituţiei. În ultimii ani s-au realizat investiții consistente în aparatură, cu finanțare de la Consiliul Județean Sibiu, de la Ministerul Sănătății,  din fonduri proprii, din sponsorizări sau din accesarea fondurilor europene nerambursabile. Lista de achiziții din ultimii ani este consistentă. Dintre echipamentele esențiale achiziționate în ultimii ani menționăm Computerul Tomograf, aparatul de rezonanță magnetică de ultimă generație, mai multe aparate de moderne si performante de radiologie care au ridicat nivelul tehnic al dotării Laboratorului de Imagistică Medicală al spitalului, echipamente chirurgicale performate, ecografe de ultimă generație, ventilatoare mecanice, stații de oxigen, paturi de terapie intensivă, rampe de oxigen  etc. În 2020 unul dintre cele mai importante obiective realizate a fost, spre exemplu, crearea, dezvoltarea și dotarea progresivă a unui Compartiment de biologie moleculară în cadrul laboratorului de Analize al spitalului, în contextul necesității testării populației pentru identificarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus; în acest sens au fost achiziționate din diferite surse de finanțare, 4 aparate de testare Real-Time PCR pentru testarea SARS-Cov-2: două analizoare RT-PCR automate; două  analizoare de amplificare si detecție acizi nucleici; patru hote microbiologice clasa II de biosiguranță, cu flux laminar; patru extractoare automate de acizi nucleici.

Cea mai veche clădire a SCJU Sibiu  datează din anul 1859

Media10: Spitalele din România sunt construcții vechi, multe dintre circuite nu mai răspund cerințelor actuale. Cum sunt condițiile hoteliere de la SCJU Sibiu, când au fost făcute ultimele renovări în secții?

Florin Neag: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este un spital multipavilionar, cea mai veche clădire datând din anul 1859. În ultimii ani au avut loc reabilitări integrale și modernizări ale mai multor clădiri/pavilioane: maternitatea spitalului, clădirea ambulatoriului și secțiile: neurochirurgie, boli infecțioase, reabilitare medicală I și II, ORL.  Totodată, anual este implementat un plan de igienizare, reparații și dotări.

În 2020 cel mai important obiectiv de investiții al SCJU Sibiu a fost “Amplasarea provizorie și reversibilă construcții modulare secții spital”, Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la circa 6 milioane de lei, fonduri alocate de către Consiliul Județean Sibiu. Lucrarea constă în realizarea a două pavilioane modulare compuse din 51 de containere cu o suprafață de circa 780 de mp și dotate cu echipamente performante. În contextul condițiilor generate de pandemie, în vederea creșterii capacității ATI a spitalului, aceste spații sunt momentan utilizate pentru spitalizarea continuă a pacienților cu coronavirus care au nevoie de servicii de terapie intensivă.

În prezent se derulează următoarele lucrări:

  • Reabilitare completă ale Pavilionului Neurologie – „Reabilitarea și echiparea secției clinice de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”, cofinanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală;
  • „Reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”, derulat de către Consiliul Județean Sibiu cu sprijinul fondurilor europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Prin acest proiect se vor reabilita pavilioanele Dermatologie, clădirea Blocului Chirurgical și o parte din clădirea maternității care nu a beneficiat de reabilitarea anterioară. Lucrările de reabilitare au început la pavilionul Dermatologie.

Toate investițiile în reabilitare și modernizare au dus la înregistrarea unui salt calitativ semnificativ, atât pentru personalul medical dar mai ales pentru pacienţi, prin prisma îmbunătățirii considerabile a condiţiilor de cazare şi tratament. Investiţiile au fost realizate atât cu finanțare de la Consiliul Județean Sibiu cât şi în urma atragerii unor finanţări consistente din fonduri europene nerambursabile.

În paralel cu eforturile privind reabilitarea și modernizarea pavilioanelor, ținându-se cont de vechimea clădirilor, soluția optimă identificată de către Consiliul Județean Sibiu este construirea unui spital complet nou, la standarde europene. Detalii despre aceasta la punctul 11.

„Spitalul nu funcționează la capacitate maximă”

Media10: Pandemia COVID-19 a restricționat accesul pacienților la servicii medicale. Funcționează spitalul, în acest moment, la capacitate normală?

Florin Neag: Spitalul nu funcționează la capacitate maximă, dar am reorganizat recent activitatea medicală conform evoluției actuale a pandemiei produse de virusul COVID-19. Reorganizarea constă în modificarea zonelor „verzi” și „roșii” și adaptarea circuitelor medicale, în sensul creșterii capacității de internare și tratare a pacienților non-covid. Noua structură temporară a fost avizată cu promptitudine de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu. Printre cele mai importante modificări se numără:

  •  numărul de paturi din zona verde crește de la 600 la 799;
  •  scăderea numărului de paturi Covid de la 225 la 86.
  • clădirea medicală a spitalului (una dintre cele mari) cu secțiile: Medicală I (cu compartimentele Reumatologie, Nefrologie, Dializă Peritoneală și Reumatologie), Medicala II, Gastroenterologie reintră integral în zona verde;
  • compartimentele Diabet-Nutriție, Oftalmologie și Endocrinologie vor relua internările;
  • spitalul va continua să interneze pacienți infectați cu SARS-CoV2.

Reorganizarea este o etapă complexă ținând cont de faptul că SCJU Sibiu este un spital de mari dimensiuni iar la stabilirea numărului de paturi s-a ținut cont și de lucrările de reabilitare/renovare care se derulează sau se vor derula în cadrul instituției. Toate aceste aspecte au influențat structura actuală, care este una temporară.

Practic, în momentul de față SCJU Sibiu asigură servicii medicale în zone “verzi” pentru toate specialitățile medicale, continuând să deservească și pacienții infectați cu Sars-CoV-2 și fiind astfel respectate prevederile ORDINULUI MS nr. 753 din 27 mai 2021 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 434/2021, care nu permite scăderea numărului de paturi Covid sub 30% raportat la numărul maxim de paturi Covid ce pot fi avizate la nivelul unității.

Organizarea actuală, cu clădiri, trasee și personal alocat are un caracter interschimbabil și este gândită pentru a putea răspunde prompt în eventualitatea unui nou val de infectări. Totul depinde de contextul epidemiologic precum și de gradul de imunizare prin vaccinare și îmi exprimăm speranța că respectarea măsurilor de prevenție și siguranță de către populație, coroborată cu derularea campaniei de vaccinare vor duce și pe mai departe la scăderea/limitarea numărul de infectări, astfel ca spitalul să poată deservi pacienții care au  nevoie de servicii medicale, respectându-și menirea de a asigura și menține starea de sănătate a populației.

Media10: Deficitul de personal medical este o problemă în unele unități medicale. Există suficient personal medical la SCJU Sibiu?

Florin Neag: În ceea ce privește numărul medicilor și asistenților, situația este, la modul general, în echilibru. Se lucrează conform normativului de personal și nu sunt deficiențe majore. Posturile disponibile au fost scoase constant la concurs. Totuși, una din specialitățile medicale cu probleme este medicina de urgență unde există posturi vacante de medici. Acestea au fost permanent scoase la concurs dar nu au existat suficienți candidați. S-a găsit soluția ca, pe lângă medicii primari și specialiști, să fie angajați medici cu competențe limitate care pot desfășura activitate în UPU*.

Pe perioada pandemiei, de un real sprijin a fost posibilitatea de a angaja personal medical fără concurs, o măsură care a sprijinit acordarea unor servicii medicale de calitate.

O situație ușor dezechilibrată se consemnează în ceea ce privește îngrijitorii unde există constant fluctuații de personal iar pentru posturile scoase la concurs în repetate rânduri nu au fost suficienți candidați.

Media10: Derulați programe de screening în colaborare cu autoritățile, în acest moment?

See Also

Florin Neag: În prezent se derulează programul de screening pentru cancerul de col uterin.

„75% din banii veniți de la CAS merg către salarii”

Media10: De ce buget beneficiază spitalul anual din partea CAS și ce reușiți să faceți din acești bani, în majoritatea cazurilor peste 80% merg către salarii?

Florin Neag: Pentru anul curent, sumele prevăzute a fi încasate de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) se ridică la aproape 315.000 mii lei (contracte cu CJAS pe servicii medico-sanitare, contracte CJAS pentru programe naționale de sănătate și subvenții de la Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – FNUASS, pentru acoperirea creșterilor salariale). Aproximativ 75% din acești bani reprezintă sumele necesare pentru salarii. Diferența este utilizată pentru achiziția de medicamente și materiale sanitare.

Precizăm că bugetul spitalului este completat prin finanțare de la Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Sănătății, venituri proprii, donații și sponsorizări, contracte DSP.

Media10: Are parte SCJU Sibiu de sprijinul autorităților locale? Ce investiții a făcut Consiliul Județean în ultima perioadă?

Florin Neag: Da, SCJU Sibiu a avut parte constant de sprijinul autorităților locale, mai exact din partea Consiliului Județean Sibiu, în subordinea căruia se află.

În anul 2019 Consiliul Județean Sibiu a alocat spitalului 4692,11 mii lei pentru dotări cu echipamente medicale performante, cheltuieli de investiți reparații curente și utilități. În anul 2020 finanțarea asigurată de Consiliul Județean Sibiu a fost de 9667,46 mii lei sumă destinată si utilizată pentru dotări cu echipamente medicale performante, pentru obiective de investiții, reparații curente și utilități. Pentru anul curent suma inițială prevăzută pentru a fi alocată este de 2.544 mii lei, cu mențiunea că, pe parcursul anului au loc rectificări bugetare și cu siguranță totalul alocărilor va crește.

„Cea mai importantă problemă este finanțarea”

Media10: Sistemul medical are multe probleme. Care sunt principalele piedici de care vă loviți ca manager al unității medicale?

Florin Neag: Procesul de îndeplinirea a sarcinilor din activitatea managerială, indiferent de domeniul de activitate, presupune și identificarea și rezolvarea problemelor. Am precizat acest lucru pentru acuratețe, deoarece nu doar sistemul medical are probleme. Probleme apar în orice activitate care presupune planificarea și realizarea unor obiective. Revenind la sistemul medical, consider că cea mai importantă problemă este finanțarea și asigurarea resursei umane. Dar există soluții. În ultimii ani s-au făcut importante progrese în gestionarea acestora și cred că suntem pe drumul cel bun. Aș mai preciza că una dintre chestiunile esențiale este educația medicală a populației cu privire la accesul la serviciile medicale, la drepturile dar și la obligațiile pacienților.

Media10: Cum vedeți concurența care există între spitalele publice și cele de stat? Este una loială?

Florin Neag: Nu cred că există o concurență neloială. Dimpotrivă, cred că cele două sisteme se completează. În prezent în România, asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanţare a ocrotirii sănătăţii populaţiei care asigură accesul la un pachet de servicii medicale de bază, în mod echitabil şi nediscriminatoriu, oricărui asigurat. Finanțarea asistenței medicale publice în România este asigurată în principal din bugetul FNUASS, completată cu sume de la bugetul de stat, precum și din veniturile proprii ale Ministerului Sănătății. În cazul celor private, majoritatea resurselor financiare provin din plăți directe, respectiv coplăți sau tarife pentru servicii. Și dacă tot vorbim despre finanțare, aceasta trebuie să se facă după principiile funcționale în alte sisteme de sănătate europene și chiar din afara Europei, în aspecte similare sistemului nostru național, cu păstrarea regulii unanim acceptate: finanțarea urmează pacientul.

„O condiție esențială pentru a avea un sistem medical mai performant este construirea de noi spitale”

Media10: Cu toții ne dorim un sistem medical mai bun, performant. Cum am putea să avem un sistem medical mai bun?

Florin Neag: Trebuie să continuăm investițiile în sănătate. Aceasta este condiția esențială pentru performanță și calitate. Mă refer la investițiile în  baza materială, aparatură și nu în ultimul rând la investițiile în resursa umană. O condiție esențială pentru a avea un sistem medical mai performant este construirea de noi spitale, care să corespundă noilor cerințe în domeniu. Mă bucur că la Sibiu s-au făcut pași mari în acest sens prin implicarea Consiliului Județean, astfel încât  proiectul construirii unui nou spital județean este unul avansat. Consiliul Județean Sibiu, care este titularul proiectului, a făcut în ultimii patru ani eforturi administrative, tehnice și juridice deosebite iar documentația pentru obținerea autorizației de construcție a fost finalizată. Este aproape de încheiere etapa de documentații tehnice și autorizări iar următoarea etapă importantă va fi construirea efectivă a spitalului. Ne bazăm pentru finanțarea proiectului pe parteneriatul cu Guvernul României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Sănătății. Spitalul a fost proiectat și va fi executat după ultimele standarde folosite în Uniunea Europeană.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top