Insuficiența cardiacă sau „boala inimii obosite” este cea mai frecventă cauză de spitalizare la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Care sunt simptomele și cauzele acestei afecțiuni? Cât de important este să te prezinți din timp la medic? Ce soluții de tratament există? Aflăm de la Cristi Militaru, medic specialist cardiolog la Centrul Medical CardioMed Craiova și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Media10: Ce este insuficiența cardiacă, care popular se numește „boala inimii obosite”?
Dr. Cristian Militaru: Insuficiența cardiacă este o umbrelă mai largă care înglobează o serie de patologii cardiace. Exact după cum spune și denumirea populară, inima obosește. După cum știm, inima este un mușchi care pompează sânge în tot corpul nostru secundă de secundă. Niciodată nu are voie să se oprească. În momentul în care nu reușește să își facă treaba, să pompeze sânge așa cum ar fi cazul, atunci apare insuficiența cardiacă.
Media10: Mai sunt și alte cauze?
Dr. Cristian Militaru: Sunt multiple cauze. În general, insuficiența cardiacă este dată de faptul că inima nu mai pompează suficient sânge, iar motivele sunt largi, precum cardiopatia ischemică, când inima nu mai primește suficient sânge, adică sunt îngustări sau blocaje pe vasele de la inimă. După cum inima pompează sânge în tot corpul și ea are nevoie de sânge la rândul ei și este hrănită cu sânge prin arterele coronare. În momentul în care aceste artere coronare sunt îngustate sau blocate, în momentul în care avem un infarct miocardic spre exemplu, atunci o parte sau tot mușchiul inimii nu mai pompează sânge așa cum trebuie. Sunt și alte cauze, precum bolile valvulare. După cum știm, în inimă sunt patru valve care funcționează ca niște uși care lasă sângele să treacă într-o singură direcție și se închid când sângele vrea să vină înapoi. În momentul în care aceste valve nu funcționează cum trebuie, fie că nu se închid bine, fie că nu se deschid bine, inima obosește, se mărește și dezvoltă insuficiența cardiacă. Hipertensiunea arterială lăsată netratată conduce la insuficiența cardiacă în timp. Aritmiile lăsate netratate, inflamația mușchiului inimii, infecția inimii pot duce de asemenea la insuficiența cardiacă.
VIDEO
Media10: Cum se manifestă insuficiența cardiacă?
Dr. Cristian Militaru: Majoritatea pacienților vin la noi și ne spun că obosesc, fie că nu au aer. În cazurile cele mai extreme, aceasta pornește de la eforturi medii, pe care înainte le puteau face și acum nu, până la lipsă totală de aer, dispneea. Pacienții ajung să nu mai poată respira nici când stau pe loc. Putem observa pacienți cu insuficiență cardiacă în stadii avansate că nu pot să doarmă întinși, rămân fără aer, se trezesc noaptea, trebuie să stea în șezut. Încă un simptom pe lângă lipsa de aer și oboseală este retenția de apă, la nivelul corpului, mai ales la membre, în special la nivelul gambelor. În momentul în care ni se umflă picioarele, deși sunt multe cauze, este și un alt simptom al insuficienței cardiace.
„Examenul definitoriu este ecografia cardiacă”
Media10: Când ar trebui să se prezinte pacienții la medic?
Dr. Cristian Militaru: Ar trebui să se prezinte la medic atunci când lucrurile nu mai sunt cum trebuie. În momentul în care sesizează o modificare vizibilă a stării de sănătate.
Media10: Cum se stabilește diagnosticul de insuficiență cardiacă?
Dr. Cristian Militaru: Este o gamă largă de teste și seturi diagnostice. Totul începe cu anamneza, adică cu discuția cu pacientul, simptomele pe care le are pentru că acestea dau indicații clare. Obligatoriu trebuie făcut și un EKG care arată ritmul electric al inimii și poate să ne dea și niște indicații despre cauzele insuficienței cardiace. Examenul definitoriu este ecografia cardiacă care ne arată structura inimii și cât de bine bate inima. În mod clasic, insuficiența cardiacă este de fapt o insuficiență a ventriculului stâng, care este camera din inimă cea mai musculoasă, cea mai importantă care pompează sânge în corp. În momentul în care aceasta obosește, atunci avem insuficiență cardiacă. Performanța ei se măsoară ecocardiografic prin fracția de ejecție, în termeni generali. O persoană sănătoasă are fracția de ejecție peste 50-60%. În momentul în care fracția de ejecție scade sub 50%, spunem că avem disfuncție de ventricul stâng.
„Trebuie să începem cu schimbarea stilului de viață”
Media10: Ce soluții de tratament există, referindu-ne la toate fronturile de pe care se poate lupta cu această afecțiune, medicamentos, chirurgical și intervențional?
Dr. Cristian Militaru: Tot timpul trebuie să începem cu schimbarea stilului de viață. Dacă fumăm, să nu mai fumăm, dacă consumăm alcool și avem insuficiență cardiacă, nu trebuie să mai consumăm. Consumul de sare trebuie redus la minimum, preferabil de renunțat cu totul la sare. Tratamentul medicamentos este obligatoriu. Sunt multe clase de medicamente care trebuie luate în funcție de caracteristicile specifice insuficienței cardiace. Sunt tratamente care se axează pe simptome, cum ar fi diureticele, Furosemid clasic care scoate apa din organismul nostru și acesta este indicat la pacienții care au edeme. De asemenea, pot fi tratamente care se adresează cauzei, precum rezolvarea aritmiei, sau cardiopatia ischemică. Cu toate acestea, în orice patologie timpul este esențial. Cu cât ne prezentăm mai repede la medic, cu atât putem să luăm lucrurile din timp și să prevenim anumite complicații.
„Tensiunea arterială trebuie ținută sub control”
Media10: Cum putem să prevenim insuficiența cardiacă?
Dr. Cristian Militaru: Putem să prevenim insuficiența cardiacă, având grijă să avem cât mai puțini factori de risc pentru patologia cardiacă, spre exemplu, cardiopatia ischemică, adică probleme la vasele coronare, depunerile de grăsime pe vasele inimii, pe care le putem prevenim printr-un stil de viață sănătos și o alimentație sănătoasă bazată pe fructe și legume, fără produse procesate, fără dulciuri. Fumatul dublează riscul patologiilor cardiace. Tensiunea arterială trebuie ținută sub control. Fiecare om trebuie să își măsoare tensiunea arterială mai ales după o anumită vârstă, pentru că se poate dezvolta hipertensiune arterială. Trebuie încercate toate soluțiile, nu neapărat medicamente. Însă dacă nu se rezolvă încercăm și cu medicamente. Ideal este să ne facem analizele și un control la medic, periodic.