Infecția HPV, principala cauză a cancerului de col uterin. Cum se poate preveni?

Infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) este principala cauză de apariție a cancerului de col uterin. 80% dintre femei și bărbați se infectează în decursul vieții cu acest virus. Datorită răspândirii mari a HPV-ului se consideră că și un singur contact sexual în viață poate fi suficient pentru a contracta un virus oncogen și din acest motiv orice femeie care a avut vreodată un contact sexual trebuie testată. Virusul poate persista în organism mulți ani, fără să existe semne. De aceea, efectuarea unui teste Babeș Papanicolau o dată pe an este extrem de importantă. Dr. Ileana Drocaș, medic specialist obstetrică-ginecologie, la Centrul Medical GINECHO vorbește despre cum metodele de prevenție și tratament.

  • O dată la două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin și aproape 2.000 pierd anual lupta cu această boală.
  • România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin. Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV.

Media10: Ce este HPV și de ce este important să îl diagnosticăm la timp?

Dr. Ileana Drocaș: Virusul HPV face parte dintr-o mare familie virală și anume virusul papiloma uman. Ele se numește așa deoarece poate determina papiloame sau condiloame la nivelul tegumentelor care sunt niște tumori non-canceroase, dar este cunoscută relația între virusul HPV și apariția unor neoplazii intracervicale. El este implicat în declanșarea cancerului de col uterin. Există mai mult de 100 de tipuri de tulpini de HPV, dintre acestea 30 de tulpini sunt cu transmitere de la o persoană la cealaltă. Modalitatea de transmitere este prin nivelul tegumentelor sau prin mucoase, deci prezervativul într-un contact sexual nu are o protecție de 100% împotriva infecției cu virusul HPV.

Testul Babeș Papanicolau trebuie efectuat anual, chiar dacă nu te doare nimic

Media10: Cum se diagnostichează infecția cu virusul HPV?

Dr. Ileana Drocaș: Diagnosticul se pune prin genotipare HPV. HPV nu este o analiză recomandată de rutină, trebuie mai întâi să fie o suspiciune pentru recomandarea de genotipare HPV. Se recomandă așadar această analiză la pacientele care au o citologie modificată, adică un examen Babeș Papanicolau cu modificări vizibile clinic sau o colposcopie care arată probleme. Prevenția se realizează în primul rând prin o educație sexuală pentru că este un virus cu transmitere sexuală. Este recomandat ca tinerele să nu își înceapă viața sexuală prea devreme, numărul partenerilor să fie limitați pentru că prezervativul nu protejează în cazul unei infecții cu virusul HPV și bineînțeles prevenția prin vaccinare. La nivel mondial există două vaccinuri aprobate, și anume Gardasil și Cervarix care sunt sigure și eficiente. De obicei, este recomandată vaccinarea înaintea debutului vieții sexuale, dar debutul vieții sexuale nu este o contraindicație pentru vaccinare. Această vaccinare nu protejează însă 100% pacientele și nu înlocuiește screening-ul cervical anual, care trebuie efectuat. Vaccinul protejează pentru anumite tulpini de HPV, nu pentru toate tulpinile.

VIDEO

De cele mai multe ori virusul nu dă nici un simptom

Media10: Cum se manifestă HPV? Există semne care ar trebui să le dea de gândit pacientelor?

Dr. Ileana Drocaș: Nu este simptomatologie în sine. Sunt paciente care pot fi purtătoare de virus HPV și să nu aibă nicio simptomatologie, dar sunt și paciente care dezvoltă o complicație la nivelul colului uterin sau pot apărea condiloame, papiloame. Nu toate femeile care sunt purtătoare de acest virus dezvoltă o neoplazie intracervicală. Din acest motiv este nevoie și de alți factori care să contribuie la această avansare către malignitate, la o imunitate compromisă, la infecții vaginale netratate. Citologia cervicală, adică examenul Babeș Papanicolau trebuie efectuat în fiecare an și dacă apar modificări, atunci se continuă investigațiile și cu genotiparea HPV .

Media10: Odată depistat acest virus în organism există tratamente prin care femeile pot să scape de el definitiv?

Dr. Ileana Drocaș: Nu există un tratament strict împotriva infecției HPV, dar de obicei se tratează leziunile pe care le dă acest virus. Vorbim despre leziuni la nivelul colului, leziunile de la nivelul vulvei. În funcție de ce leziuni  apar  facem tratament și se urmăresc pacientele în continuare prin citologie și bineînțeles prin genotipare HPV.

Media10: Ce ar trebui să rețină femeile și adolescentele legat de acest virus?

Dr. Ileana Drocaș: Ar trebui să rețină faptul că examenul Babeș Papanicolau trebuie făcut anual mai ales după debutul vieții sexuale. Este o investigație medicală rapidă, care nu dă durere și care poate preveni multe afecțiuni și complicații.

Vaccinul împotriva HPV este de astăzi, 21.05. 2021 distribuit către direcțiile de sănătate publică
Ministerul Sănătății a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV către direcțiile de sănătate publică din țară, acestea urmând să repartizeze medicilor de familie dozele solicitate.
Ce poți face tu? Solicită medicului de familie vaccin anti-HPV pentru fiica ta!
Achiziționarea vaccinului împotriva HPV, pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, se realizează de către Ministerul Sănătății pe baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali transmise medicilor de familie.
Total
8
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Dr. Alin Stoica: „Multe malformații ale copilului pot fi depistate din burta mamei”

Next Post

Vaccinul împotriva HPV, distribuit către DSP-uri. Fetele se pot vaccina gratuit

Related Posts