Dr. Alin Stoica: „Multe malformații ale copilului pot fi depistate din burta mamei”

Depistarea malformațiilor copilul încă din burta mamei și tratarea imediat după momentul nașterii este posibilă și în Craiova, datorită unei echipa multidisciplinare de medici ginecologi, chirurgi pediatrii, cardiologi, geneticieni, neonatologi creată în jurul Centrului Medical GINECHO și a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova. Dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică, ne spune ce șanse de tratament au bebelușii născuți cu malformații, în Craiova. Cu ajutorul chirurgiei laparoscopice, reușește să facă intervenții uneori de neimaginat, care salvează vieți. Dedicat și profesionist, dr. Alin Stoica intervine chirurgical imediat după nașterea bebelușului. A operat bebeluși de 1 kilogram, la maximum 45 de minute după naștere, pentru diverse malformații, iar acum acei copii sunt sănătoși și duc o viață normală.

Media10: La Centrul Medical GINECHO și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova există o echipă multidisciplinară pentru depistarea și tratarea malformațiilor congenitale ale fătului. Medicina a evoluat. Cât de devreme se pot depista acum aceste probleme?

Dr. Alin Stoica: În ultimii ani, obstetrica s-a dezvoltat foarte mult și s-a dezvoltat în direcția diagnosticului prenatal,  adică un număr foarte mare de malformații congenitale la copil pot fi depistate din burta mamei. Este incredibil câteodată câte detalii se pot obține dintr-o ecografie antenatală. Având în vedere că se pot diagnostica atât de multe malformații devreme, bineînțeles că există o nevoie a familiei să știe ce se întâmplă cu această malformație, dacă este singură sau mai este însoțită de alte malformații, dacă este compatibilă sau nu cu viața, cât de severă este, ce posibilități terapeutice există după naștere și care va fi calitatea vieții copilului care are malformația congenitală respectivă. Din acest motiv, a fost inerentă colaborarea între specialități: obstetrician, chirurg pediatru, neonatolog, cardiolog, pentru că numărul de cazuri cu diagnostic prenatal a început să crească. Așa s-a născut și ideea de a avea o echipă multidisciplinară de consiliere prenatală pentru familia care are un făt cu cel puțin o malformație congenitală.

Familia beneficiază de sprijinul unei echipa multidisciplinare de medici

Media10: Cum lucrează echipa multidisciplinară și ce se întâmplă cu o familie sau gravidă care află că fătul o malformație sau mai multe?

Dr. Alin Stoica: Intervenim imediat ce obstetricianul stabilește diagnosticul de probabilitate sau certitudine de malformație congenitală. Următoarea vizită presupune prezența mea sau a unui specialist implicat în această echipă multidisciplinară sau a medicului cardiolog sau a medicului neonatolog. Colaborarea se naște instantaneu, în funcție de caz. În momentul în care există probabilitatea de diagnostic, la următoarea vizită ne revedem și descriem familiei malformația ca să înțeleagă mai bine ce înseamnă această malformație congenitală și cam care sunt posibilitățile terapeutice după naștere. Este clar că există un beneficiu ca părinții să beneficieze în același centrul medical de toată îngrijirea și toți specialiștii, pentru că una este să afle de un diagnostic, sa li se pună un document în brațe și să meargă în căutarea unui alt specialist care dacă nu se pricepe să citească niște imagini ecografice antenatale nu prea își dă seama foarte bine dacă diagnosticul este corect sau nu este corect și alta este să fii înconjurat de la început de specialiști care sunt pregătiți să te ajute. Faptul că examinarea fătului se întâmplă în timp real, cu toată echipa la locul examinării, înseamnă că procedăm corect.

VIDEO

Media10: Care sunt cel mai des întâlnite malformații fetale pe care le descoperiți și asupra cărora interveniți?

Dr. Alin Stoica: Aparatul urinar este cel mai frecvent afectat de malformații congenitale, atât la bieți, cât și la fete. Acest lucru se întâmplă nu numai la noi în țară, ci peste tot în lume.

Media10: Ce intervenții faceți la secția de chirurgie pediatrică? În ce procent dintre cazurile de malformații fetale puteți interveni?

Dr. Alin Stoica: Clinica de chirurgie pediatrică de la SCJU Craiova poate să acopere toate aparatele și sistemele copilului afectate de malformații congenitale, mai puțin malformațiile cardiace și malformațiile sistemului nervos central. Dacă se face o analiză retrospectivă a cazurilor, într-adevăr, probabil că acoperim cam toată patologia toracelui, abdomenului, a membrelor, mai puțin inimă și sistem nervos central.

Bebeluși operați la 45 de minute după naștere

Media10: Care este cel mai mic pacient la care ați intervenit chirurgical și căruia i-ați dat șansa la o viață normală?

Dr. Alin Stoica: Au fost pacienți operați la 45 de minute de la momentul nașterii, sau dacă vorbim din punct de vedere al greutății corporale au fost operați pacienți sub 1.000 de grame sau în jurul greutății de 1.000 de grame, care au supraviețuit.

Media10: Cum este să operați un copil atât de mic și să vă gândiți că de ce faceți dumneavoastră acolo depinde șansa lui de a deveni o persoană normală?

Dr. Alin Stoica: Chirurgia pediatrică este o chirurgie cumva  specială, deosebită față de restul specialităților chirurgicale și nu mă refer la chirurgia copilului mare care se apropie foarte mult de chirurgia adultului. Partea de chirurgie neonatală este deosebită și ca să practici această chirurgie este nevoie de ani de experiență și de antrenament. Chiar trebuie să ai tu ca specialist o afinitate către această chirurgie neonatală. În foarte multe țări occidentale, chirurgia pediatrică și în special chirurgia neonatală este o supraspecializare și trec ani foarte mulți până când ajungi să practici chirurgia pediatrică, în special chirurgia malformațiilor congenitale. După ce profesezi și îți trec prin mână foarte multe cazuri, rezultatele sunt chiar foarte bune și ai mari satisfacții.  Practic, sunt niște copii pe care îi vezi după ani că trăiesc, că au o viață normală și satisfacția este foarte mare.

See Also

Patologia digestivă predomină

Media10: Care este cea mai frecventă intervenție chirurgicală,  pe care o faceți în cazul acestor copii sau nou născuți?

Dr. Alin Stoica: Chirurgia nou născutului are și urgențe imediate și urgențe amânate. Probabil patologia digestivă predomină, deși am spus că malformațiile aparatului urinar statistic sunt cel mai des întâlnite. În perioada neonatală, cred că numărul cel mai mare de intervenții chirurgicale vizează chirurgia aparatului digestiv.

A crescut numărul cazurilor de malformații congenitale

Media10: Ne-ați spus că a crescut  numărul cazurilor de feți care au malformații congenitale. Care este explicația?  Faptul că avem mai multe metode de diagnostic, mai mulți specialiști, sau se întâmplă ceva din punct de vedere genetic sau legat de stilul de viață al părinților?

Dr. Alin Stoica: Ambele. Faptul că depistăm mai repede, cu acuratețe malformațiile congenitale, dar dacă stăm să ne uităm la stilul de viață al marii majorități a populației, în ultimii 20-25 de ani, probabil că este cu mult schimbat și mai intervine și stresul cotidian, alimentație, poluare, consumul de medicamente. Aceștia sunt niște factori care contribuie foarte mult sau influențează mult mult incidența malformațiilor congenitale.

Multe dintre intervențiile chirurgicale la nou născuți și la sugari se fac prin chirurgie laparoscopică 

Media10: Medicina perinatală s-a dezvoltat foarte mult la nivel mondial. Ce șanse avem să dezvoltăm și noi un astfel de tip de medicină?

Dr. Alin Stoica: Într-adevăr, de câțiva ani a apărut un concept nou, au avut loc și manifestări științifice de profil care se cheamă medicină perinatală. Ea înseamnă intervenții în cazul unui copil în primele 1.000  de zile socotite de la momentul concepției. Bineînțeles că totodată se dezvoltă și chirurgia fetală sau chirurgia antenatală, adică intervenții chirurgicale care se fac la fătul aflat în burta mamei. În România sunt câteva încercări în București la ora actuală legat de medicina fetală și într-adevăr probabil că va face parte din medicina. S-a demonstrat clar că în anumite malformații congenitale intervenția chirurgicală în perioada fetală duce fie la vindecare completă, fie la ameliorarea unor simptome imediat după naștere.

Un alt punct particular care a luat avânt la noi în Craiova este introducerea chirurgiei minim invazive la copilul mic, adică nou născut și sugar, chirurgie laparoscopică sau chirurgie toracoscopică. Deja foarte multe dintre intervențiile chirurgicale la nou născuți și la sugari nu le mai facem utilizând tehnici chirurgicale deschise, ci prin chirurgie laparoscopică și probabil și aceasta se va dezvolta. Sperăm ca în următorii 10 ani să apară și în Craiova chiar înaintea chirurgiei fetale, chirurgia robotică. Pentru chirurgia pediatrică acesta este un viitor pe care îl văd mult mai apropiat pentru că în întreaga lume chirurgia robotică a început să aibă amploare din ce în ce mai mare și numărul roboților medicali a început să fie din ce în ce mai mare. Costurile chirurgiei robotice începe să scadă, astfel tot mai multe centre medicale, spitale își vor permite să facă robotică. Acest lucru este foarte aproape de noi în următorii 10 ani. Chirurgia robotică, probabil față de chirurgia laparoscopică, va aduce precizie și foarte mare acuratețe actului medical, pentru că robotul nu este decât o mașinărie interpusă între doctor și pacient, ci corectează niște dezavantaje ale ființei, ale corpului uman cu o acuratețe extraordinară în ceea ce privește actul chirurgical.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top