Sheriff, medicul de familie albanez care alină sătenii din Lipovu, Dolj

Să fii bolnav și să n-ai cui să-i ceri un sfat medical. Să fii imobilizat la pat și să știi că omul care te poate ajuta cu tratament, dar și cu o vorbă bună întârzie să deschidă ușa. Să n-ai un cabinet medical unde să ceri o adeverință pentru copil, o părere avizată sau unde să consulți doctorul de familie – acela care ar trebui să-ți cunoască toate problemele de sănătate. 

Sunt frustrări cu care se confruntă mai mult de jumătate (53%) din localitățile României, unde bolnavii fie nu au medici de familie suficienți, fie în comuna lor nu există niciunul (potrivit datelor oficiale, prezentate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate). 

Sunt însă și doctori care se zbat să asigure tratamentul bolnavilor în condiții aduse parcă din lumea a treia.

Cunoaștem astăzi povestea unui medic de familie albanez, mutat într-o zonă rurală săracă din Dolj, fără apă curentă sau canalizare. Medicul refugiat în comuna LIPOVU  străbate zilnic ulițele bătătorite și îi tratează la domiciliu pe bolnavi. Astfel, pacienții și-așa oropsiți de grija zilei de mâine, au parte de o bucurie și găsesc în el un sprijin. Pentru ei, dr. Sheriff e precum un pansament pe care nu trebuie să-l caute la  zeci de km depărtare de casă. 

Suntem în comuna Lipovu, una dintre cele mai sărace zone rurale din județul Dolj. Aici, lipsa banilor e principala grijă a localnicilor, iar locurile de muncă sunt văzute ca o „fata morgana” pentru cei mai mulți dintre săteni.
Case aplecate de vreme, porți de fier pe care rugina și-a făcut cuib sau ulițe pietruite pe care se mai împiedică din când în când câte o bicicletă  – toate stau martore traiului greu al sătenilor, pentru care prezența unui medic e mană cerească.

E multă liniște în Lipovu. Prea multă pentru o comunitate cu fete și băieți tineri, care și-au întemeiat familii de la vârsta de 15-16 ani.  Din circa 3300 de locuitori, jumătate și-a făcut un rost peste hotare. Nici bătrânii nu se mai adună la banca de lemn șubred, care zace aievea în fața gospodăriilor. În locul lor, populația romă este cea care ocupă acum circa 75% din comună și își duce traiul de pe o zi pe alta.

Ajungem aici în jurul prânzului, atunci când medicul Sheriff Tershnjaku își termină munca la cabinet și pleacă în teren, să consulte bolnavii la domiciliu.

Doctorul Sheriff este medic de familie în Lipovu din 1997. Dragostea pentru femeia care avea să-i devină soție, dar și situația conflictuală din țara lui l-au determinat să se refugieze  în comunitatea mică şi sărmană de la sudul României.

Lucrează de 24 de ani aici, destui cât să pună pe picioare un cabinet modest,  dar primitor, unde pacienţii au prins încrederea că sunt pe mâini bune. Cei peste 3000 de pacienți sunt împărțiți între doi medici de familie, dr. Sheriff și colega lui, dr. Roxana Badea.

„Când am venit aici, umblau șoarecii prin toate colțurile. Am avut un șoc pentru că locul ăsta nu avea de niciunele, era dezastru. Dar am pus umăr de la umăr. Ne-au sprijinit și autoritățile, am ajutat și eu și am readus practic la viață acest cabinet. Îl întreținem frumos, respectăm toate circuitele”, îmi spune dr. Sheriff, în timp ce îmi face turul micilor încăperi.

BOALA, SĂRĂCIA ȘI LIPSA EDUCAȚIEI SANITARE de la sate. TOATE FAC FRONT COMUN împotriva medicului, într-un război pe care dr. Sheriff  nu-l mai poate abandona

În cabinetul doctorului Sheriff și al colegei sale vin zilnic circa 20 de pacienți. Doar teoretic, căci acesta e numărul maxim admis de lege. Practic însă, atunci când la ușa lui bat bolnavii cu dureri de cap, de burtă, de spate sau vor doar  un sfat medical, medicul nu poate rămâne indiferent. Dovadă sunt cei peste 150 de pacienți care săptămânal calcă pragul micului  dispensar.

Pe de altă parte, în perioada pandemiei, cererile de consult la domiciliu au crescut considerabil. Astfel, după terminarea programului, dr. Sheriff își alocă zilnic câte 2-3 ore pentru tratarea bolnavilor care, din diverse motive, nu se pot deplasa până la cabinet.

Vara, doctorul ajunge la casele pacienților cu bicicleta, mai ales că potecile cu pietriș n-ar suporta prea multe roți de mașină care să împrăștie praful.

Îl însoțim și noi și ajungem la o mămică lăuză, crescută într-o comunitate de romi. O găsim pe tânără pierdută în gânduri- faptul că nu are lapte matern pentru nou-născut o face să nici nu simtă acul injecției pentru calciu suplimentar în organism.

Prezența medicului o scoate însă din transă și îi înseninează chipul pentru câteva minute.

„Micuțul e sănătos, văd. Uite, îi dai două picături din flaconul ăsta seara. Mai trec săptămâna viitoare să văd cum te simți și tu, calciul ar trebui să te ajute. Multă sănătate!”, spune doctorul grijuliu.

Medicul îi promite că o va integra în programul „Lapte gratuit pentru nou-născuții care nu beneficiază de lapte matern” și pleacă la următorul pacient.

Printre cei care îl așteaptă cu ușa deschisă se numără tanti Constantina. Are 80 de ani, iar prezența medicului care o întreabă periodic de sănătate îi luminează ochii încercănați.

„Mai demult mă duceam și la cabinetul lu domn doctor, că eram în putere. Acuma îmi e mai greu, maică. De multe ori vine el aci, la mine. Când îmi promite că vine, apăi vine. E cel mai bun doctor pentru mine, de 20 și ceva de ani. Doctorul meu… Sherii. Să-i dea Dumnezeu sănătate, să vindece tot satul!” , spune emoționată tanti Constantina. 

Mâinile medicului umblă neobosite, în timp ce întrebările despre starea de sănătate a bolnavei curg ca o ploaie vindecătoare de primăvară.

„Ești bine, mamaie, Slavă Domnului! Tensiunea e 13 cu 8, e bine. Să iei tratamentul, da? Ți-l las aici pe masă. Și cu pulsul stai mai bine de data asta. Hai, stai liniștită în pat și odihnește-te, o să revin luni la matale”, își încheie sfaturile dr. Sheriff.

Peste jumătate din localitățile României (53%) nu au niciun medic de familie

În drumul nostru spre casele oamenilor întâlnim și pacienți care nu ascultă sfaturile medicale. Care, în loc să stea în pat și să ia pastilele prescrise, colindă barurile de la colț de uliță. Pacienți cu igienă precară și pentru care sănătatea lor șubredă este cea mai mică grijă, având în vedere sărăcia lucie în care se zbat. Toți acești factori  îngreunează și mai mult munca medicului. Dar el se înarmează cu răbdare și explică pe limba fiecăruia cum se pot agrava bolile dacă nu îl ascultă.

„Din păcate, sunt mulți pacienți care spun că știu ei mai bine. E sărăcie cruntă aici, iar lipsa educației își lasă grav amprenta asupra comunei. Totuși, în comparație cu acum 10-15 ani este o schimbare în bine, chiar dacă sunt multe lacune, în special cu imunizările copiilor. Dar nici nu vreți să știți cum arăta Lipovu când am venit în zonă! Era nămolul până la genunchi, nici cu bicicleta nu puteam să fac terenul! Îl plăteam pe un nene din sat ca să mă ducă cu căruța acasă la pacienți”, își amintește medicul albanez. 

„În ce privește munca noastră, este o perioadă foarte grea pentru medicina de familie. Volumul de muncă este extraordinar. Mai ales în perioada de pandemie, pentru că am venit în contact cu  toți localnicii, mulți proaspăt întorși de peste hotare. E nevoie de doctori de familie și, din păcate, suntem puțini”, conchide dr. Sheriff Tershnjaku.

Nici la nivelul țării situația medicilor de familie nu este roz. Harta deficitului de medici arată că circa 560.000 de pacienți din peste 300 de comune ale ţării nu beneficiază de un medic de familie, astfel încât bolnavii sunt nevoiţi să străbată zeci de kilometri până în cel mai apropiat oraș pentru a se trata. De asemenea, sunt peste 1400 de comune care mai au nevoie de mai mult de 2.000 de doctori de familie, conform datelor furnizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, la începutul anului 2020.

Total
128
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Injectarea de toxină botulinică, rezultate extraordinare în MIGRENE și spasticitatea post AVC

Next Post

DR. CIUCĂ. Tratamente stomatologice moderne cu ajutorul celui mai performant laser și sistem de reconstrucție dentară

Related Posts