Toxina botulinică a influențat tratamentul în neurologie cum nu a făcut-o nici o altă substanță. În ultimii ani injectarea locală de toxină botulinică s-a dovedit o soluție uimitoare în tratarea migrenelor și a spasticității apărute după un accident vascular cerebral. Tratamentul cu toxină botulinică este una din terapiile avansate, de importanță majoră, în reabilitarea neurologică. Dr. Mihai Botezat, medic primar neurolog, la Centrul Medical CARDIOMED și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova oferă pacienților acest tip de tratament. Ce presupune?
Media10: Ce este toxina botulinică?
Dr. Mihai Botezat: Termenul de toxină sperie oarecum. Toxina botulinică este un extras purificat de toxină de la clostridium botulinum, care se cunoaște de foarte mult timp că este un paralizant muscular. Noi îl folosim, însă, ca pe un relaxant muscular în toate afecțiunile care presupun o spasticitate, o creștere a tonusului muscular și nu numai. Există o excepție de la această regulă. În principal afecțiunile neurologice care beneficiază de tratamentul cu toxină botulinică sunt cele care au un grad de spasticitate semnificativ, cum ar fi spasticitatea post accident vascular, dar și spasticitatea din scleroza multiplă sau din traumatismele craniene severe. Se administrează cu succes și de mulți ani pentru migrene sau la pacienții cu cefalee cronică, fie că este de tip migrenol sau este cefalee de stres, care este cea mai frecventă formă. Toxina botulinică este un medicament miraculos dintr-un anumit punct de vedere, dar se administrează periodic, pentru că efectul ei este epuizant în timp. Pacienții necesită la aproximativ 3 luni readministrarea tratamentului.
VIDEO
„Efectele sunt spectaculoase pentru pacienți și chiar și pentru medici”
Media10: În ce constă tratamentul? Cum se derulează efectiv procedura?
Dr. Mihai Botezat: Se administrează intramuscular. Toxina botulinică se găsește sub două forme la noi în țară Dysportul și Xeominul. Botoxul, care este cunoscut, nu este momentan la noi în țară. La noi se găsește sub formă de pulbere, care se diluează în funcție de cantitatea pe care eu ca medic vreau să o obțin și de mușchii pe care vreau să îi injectez, apoi se injectează intramuscular sub control ecografic. Controlul ecografic are mai multe avantaje. Până în urmă cu ceva timp nu se folosea la scară largă, se folosea pur si simplu reperul anatomic, identificarea mușchiului propriu-zis, dar controlul ecografic are marele avantaj de a repera vasul de sânge, astfel se poate reduce sângerarea. Procedura durează în funcție de pacient, dacă ne adresăm unui pacient care a suferit un accident vascular și care o spasticitate la nivelul brațului, poate să dureze undeva la 20 de minute administrarea. În migrenă, în 10 minute se poate administra tratamentul.
Administarea toxinei botulinice se face, de regulă, din 3 în 3 luni
Media10: Care sunt efectele tratamentului?
Dr. Mihai Botezat: Efectele sunt spectaculoase pentru pacienți și chiar și pentru medici. Este extraordinar să vezi o mână spastică care se relaxează în două în două săptămâni. Dinamica efectului toxine botulinice este următoarea: din a doua zi, după 48 de ore de la injectare încep să se simtă efectele de relaxare de mușchi. Este o curbă ascendentă de până la două săptămâni, care rămâne într-o fază de platou de aproximativ 2 luni, urmând apoi efectul să se epuizeze. Deci, cam la 3 luni trebuie să se readministreze. Nu este însă neapărat obligatorie acest lucru. De exemplu, la pacienții migrenoși, există situații în care efectul durează și patru, cinci sau șase luni.
Se poate administra la orice vârstă, chiar și la copii
Media10: Poate fi administrată pacienților de orice vârstă?
Dr. Mihai Botezat: Nu are nicio limită de vârstă, chiar în perioada în care am învățat să administrez toxina botulinică, am făcut cursul la București, la Spitalul de Recuperare Neurologică Pediatrică Robănescu sub îndrumarea doamnei conf. Pădure, care administra toxină botulinică la copii, începând cu vârsta de un an și ceva – doi ani, în paralizii cerebrale cel mai frecvent. Eu sunt neurolog de adulți, însă am avut și copii cărora le-am administrat toxină botulinică.
O soluție pentru pacienții care suferă de migrene
Media10: De câte ședințe este nevoie în migrenă și cum ar trebui să procedeze pacienții?
Dr. Mihai Botezat: În general, dacă este vorba de un pacient migrenos cu istorei îndelungată, și de obicei așa se întâmplă, este nevoie de două sau trei administrări până obținem efectul dorit și pe o durată cât mai mare. Așa cum spuneam, exemplul unic pe care îl am este al unei paciente care de 20 de ani făcea de patru ori pe an injectarea cu toxină botulinică în Spania, pentru că acolo este un tratament rambursat în totalitate de Casa de Asigurări. Intervalul de timp se apreciază și în funcție de evoluția pacientului. Administrarea de toxină botulinică nu reprezintă decât un pas pentru a obține o recuperare. Dacă pacientul nu dublează relaxarea musculară obținută prin injectarea de toxină botulinică cu kinetoterapie, de recuperare medicală beneficiul este prea mic. Sigur că există situații în care spasticitatea post accident vascular, sau post traumatisme cerebrale severe este invalidantă în sine, este dureroasă, se însoțește de boli de igienă locală și atunci efectul scontează, dar dacă este dublată și de recuperare medicală, atunci efectul este maxim. De multe ori le spun pacienților mei că nu le dau forță prin acest tratament. Ei își doresc să recupereze forța pierdută. Eu prin acest tratament relaxez mușchiul pentru ca apoi kinetoterapeutul să poată lucra mai bine.
Este nevoie de dublarea efectelor cu ajutorul recuperării medicale
Media10: Ce stil de viață trebuie să aibă pacientul după administrarea tratamentului cu toxină botulinică ca să poată întreține efectul?
Dr. Mihai Botezat: Recuperarea medicală în afecțiunile neurologice vasculare, cele mai frecvente, reprezintă un standard. Sigur, încă suntem tributari gândirii clasice, simpliste și comode: iau un tratament sau fac o injecție și îmi recuperez forța. Trebuie să înțelegem însă că pentru rezultate totul trebuie dublat de recuperare medicală intensă. Noi considerăm că după un accident vascular, de exemplu, în primele 3-6 luni, recuperarea este maximală. Ce se recuperează în acest interval de timp, reprezintă 90% din ce se va recupera toată viața. De aceea, în această perioadă încurajăm pacienții să facă recuperarea medicală și să apeleze la tratamentul cu toxină botulinică, pentru efecte mult mai bune și o reinserare socială mai ușoară.