Glaucomul, boala care poate duce la orbire. Ce soluții de tratament există?

Glaucomul este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni oculare și, totodată, una dintre cele mai grave. Este considerat a doua cauză de orbire din lume și principala cauză de orbire ireversibilă conform World Health Organization. Care sunt cauzele acestei afecțiuni oculare și ce soluții de tratament există? Aflăm de la dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog, la Centrul Medical Prima Clinic.

Media10: Ce este glaucomul?

Iulia Borcan: Glaucomul este o boală cronică bilaterală, caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic. Acest nerv este responsabil de transmiterea informațiilor de la nivelul ochilor la nivelul creierului. Se produce astfel o îngustare progresivă a câmpului vizual dinspre periferie spre centru și în final se poate ajunge la orbire.

VIDEO

„Ochii produc în mod permanent un lichid transparent”

Media10: Care sunt cauzele ce duc la apariția glaucomului?

I.B.: Ochii produc în mod permanent un lichid transparent, cunoscut și sub numele de umor apos, acest lichid circulă la nivelul globului ocular cu rol de al hrăni. Cantitatea de lichid produsă de ochi, respectiv cea eliminată, este aproximativ aceeași, menținându-se astfel o presiune intraoculară constantă cuprinsă între 10-21 mm Hg (coloană de mercur). În momentul în care aceste presiuni cresc ochiul continuă să producă lichid, însă nu-l mai elimină în aceeași măsură. Astfel, în interiorul ochiului se cumulează lichidul, crește presiunea intraoculară și se distruge nervul optic, ducând astfel la orbire.

„Glaucomul este o boală vicleană”

Media10: De obicei pacienții ajung la medic atunci când îi doare ceva. În cazul glaucomului nu putem să vorbim de durere, există totuși niște simptome care ar trebui să trimită pacientul la cabinetul medicului oftalmolog? Care sunt acestea?

I.B.: Glaucomul este o boală vicleană. De cele mai multe ori, este asimptomatic astfel că pacienții se prezintă adesea la medic în stadii tardive. Printre simptome putem să enumerăm durerea de cap, roșeața ochiului, îngustarea câmpului vizual, vederea încețoșată cu perceperea unor halouri colorate.

„Glaucomul este o boală ereditară”

Media10: Există anumiți pacienți care pot să prezinte un risc mai dezvoltat de apariție a acestei afecțiuni?

I.B.: Glaucomul este, într-adevăr, o boală ereditară, astfel că persoanele care au rude de sânge diagnosticate cu glaucom sunt cu 30% mai predispuse să dezvolte această boală. De asemenea, printre factorii de risc se numără vârsta de peste 60 de ani a pacienților, hipermetropia, miopia severă, prezența în antecedente a unor traumatisme oculare, chiar și intervenții chirurgicale. De asemenea, anumite boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare reprezintă un factor de risc.

See Also

„Există o serie de metode de diagnostic eficiente”

Media10: Cum se stabilește diagnosticul de glaucom?

I.B.: Este foarte importantă diagnosticarea precoce și prevenirea progresiei prin controale oftalmologice periodice. Din fericire, în ziua de astăzi, există o serie de metode de diagnostic eficiente. Printre acestea, enumerăm măsurarea tensiunii intraoculare, atât prin metode contact, cât și metode noncontact, examinarea fundului de ochi, unde se vizualizează modificării ale discului optic. Se poate efectua o pahimetrie corneană, care evaluează grosimea corneei deoarece o grosime subțire prezintă un risc crescut de evoluție a glaucomului. Se poate efectua perimetria computerizată, unde se observă modificări funcționale ale nervului optic. De asemenea, există și explorări imagistice, precum OCT, unde se observă modificări structurale ale fibrelor nervului optic.

„Tratamentul trebuie individualizat în funcție de tipul de glaucom”

Media10: Se poate trata glaucomul?

I.B.: Din păcate, glaucomul nu se poate vindeca. Însă, descoperit la timp și tratat corespunzător poate să încetinească progresia bolii și poate asigura o viață normală pacientului. Tratamentul trebuie individualizat în funcție de tipul de glaucom, în funcție de stadiul în care se află boala, de afectările funcționale și, de asemenea, de vârsta la care se află pacientul în momentul diagnosticării. Tratamentele sunt atât medicamentoase, pe bază de picături, acestea au rolul de a menține tensiunea intraoculară în limite normale. Însă, în momentul în care tratamentul medicamentos nu mai compensează tensiunea intraoculară se poate recurge la intervenții chirurgicale.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top