Conf.univ.dr. Costin Berceanu: „Cancerul de col uterin nu dă simptome în stadiile incipiente”

România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. Cum poate fi prevenit, dar și tratat la timp cancerul de col uterin? Aflăm de la conf.univ.dr. Costin Berceanu, medic primar obstetrică ginecologie, la Centrul Medical DR. BERCEANU și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Media10: Care sunt cauzele cancerului de col uterin?

Conf.univ.dr. Costin Berceanu: Din păcate România este fruntașă într-un top negativ în ceea ce privește cancerul de col uterin și prevenția acestuia, motiv pentru care, noi medicii. Trebuie să face referire la infecția cu virusul papiloma uman. Este bine cunoscut faptul că virusul papiloma uman este principalul factor etiologic, principalul factor cauzal al cancerului de col uterin. Nu este unicul factor cauzal și nu trebuie să facem o confuzie din păcate frecvent întâlnită, cum că orice femeie care are o infecție cu virusul HPV va face cancer de col uterin, însă nu trebuie pierdut din vedere faptul că este principalul factor etiologic. În jurul acestui factor etiologic principal, reprezintă un element de importanță faptul că se grefează alți co-factori care practic potențează efectul negativ pe care infecția HPV îl are asupra celulelor cervicale și care grăbesc practic progresia, carcinogeneza la nivelul celulelor colului uterin. Vorbim practic despre o carcinogeneză mediată de HPV. Vorbim de co-factori virali, pentru că alte virusuri contribuie la potențarea efectului HPV și mă refer aici la virusul herpetic, la infecția cu virusul HIV, la citomegalovirus care are la rândul său implicații atât în sarcină, cât și în multe alte patologii genitale, de asemenea și viusurile hepatice de tip B și C și alți agenți virali  pot să fie  co-factori . De asemenea, vorbim și despre co-factori non virali care potențează infecția cu HPV. Aici putem începe cu viața sexuală, pentru că nu este un aspect de care să ne ferim, unele mame sau adolescentele încă mai au inhibiții în a discuta despre această problemă. Însă trebuie să privim problema cât se poate de rațional. Lumea în care trăim astăzi a dus la scăderea vârstei de începere a vieții sexuale. Nu este un aspect de rușine sau care să capete conotații sociale, religioase. Acestea trebuie date la o parte și privită problema în sine. Numărul partenerilor sexuali este important. Cu cât numărul partenerilor sexuali în interval scurt de timp și mai ales la debutul vieții sexuale este mai mare, cu atât riscul de infecție HPV și deci de a dezvolta mai târziu cancer de col uterin este mai mare. Cu toate acestea, este suficient și un partener sexual, dar care la rândul său întreține relații sexuale cu multiplii alți parteneri, să reprezinte un factor de risc. Sigur, trebuie să aduc în discuție și fumatul. El este implicat practic în vasta majoritate, dacă nu chiar în toate afecțiunile de tip malign.

VIDEO

Media10: Ce investigații medicale sunt recomandate, de la ce vârstă și cu ce frecvență?

Conf.univ.dr. Costin Berceanu: Din fericire, în ceea ce privește prevenția de cancer de col uterin, avem un arsenal destul de important și destul de bine standardizat de metode de prevenție care nu sunt suficient de accesate. Sunt metode relativ simple, nu foarte costisitoare. Aș începe cu cea mai cunoscută investigație legată de sfera genitală a femeii, și mă refer aici la examenul Babeș Papanicolau, unanim recunoscută ca o metodă de investigație eficientă pentru examinarea colului uterin. Există prelevarea clasică pe lame a citologiei exfoliative, dar mai important, mai recent și mai eficient este recoltarea în mediul lichid care are niște caracteristici bine standardizate atât de recoltare cât și de conservare, cât și ulterior de examinare a probei respective. De asemenea, este deosebit de importantă genotiparea HPV, în scop preventiv pentru că infecția cu HPV poate să fie, și nu de puține ori, total asimptomatică. Mai departe vorbim despre colposcopie care este o investigație deosebit de importantă în examinarea colului uterin, și nu numai uterin, ci și a vaginului, și a vulvei, pentru că din păcate infecția cu HPV nu afectează numai colul uterin, afectează poate și vaginul și vulva și alte elemente din zona genitală, cum ar fi regiunea anală sau regiunea analorectală cum din păcate poate afecta și sfera ORL. Colposcopia este o procedură imagistică accesibilă. Se bazează pe un microscop care mărește celularitatea de la nivelul colului uterin de un număr variabil de ori, astfel încât să facă detectarea acestor leziuni și diagnosticarea acestor leziuni, și încadrarea într-un mod mult mai bine standardizat. Nu în ultimul rând, acolo unde se impune și unde avem o suspiciune foarte mare sau deja este vorba de o tumoră de col, pe care o vedem chiar la examinarea clinică, este biopsia țintită a leziunilor colului uterin care pune diagnosticul de cancer de col uterin.  Prevenția ar trebui să înceapă o dată cu începerea vieții sexuale. Este nevoie de controale de prevenție și în perioada de menopauză și postmenopauză, pentru că acest virus nu ține cont de vârsta pacientei. În funcție de ce rezultate avem la evaluarea colposcopică, citologică, reevaluarea este discutabilă: se poate face la 3 luni, la 6 luni, maxim un an.

Simptomele apar în stadiile avansate

Media10: Care sunt simptomele cancerului de col uterin și ce trebuie să facem când simțim că ceva nu este în regulă?

Conf.univ.dr. Costin Berceanu: Din păcate, colul uterin este un organ ascuns care nu este accesibil în mod direct pacientelor. Atunci, aceasta patologie poate să fie de cele mai multe ori asimptomatică, în formele incipiente. Ulterior, poate apărea o secreție genitală anormală cu o colorație sangvinolentă sau o colorație rozalie, maronie, lucruri care trebuie să alarmeze pacienta și să o aducă la un examen ginecologic. Pe măsură ce avansează invazia tumorală, se poate ajunge la sângerări abundente, care cu siguranță vor aduce pacienta într-un serviciu de urgență. În  stadii avansate vorbim și despre simptomatologie urinară, cu hematurie, obstrucții la nivelul tractului urinar prin invazia tumorală care poate să compromită unul sau ambii rinichi pe măsură ce boala evoluează. Putem vorbi de asemenea și despre simptomatologie digestivă și mă refer aici la simptomatologia digestivă joasă de tip rectal, de tip anal, fie tulburări de tranzit, diaree sau constipație. De altfel, putem aduce în discuție și edemul de la nivelul membrelor inferioare care aparent poate să fie inexplicabil.

„Infecția HPV se transmite prin contact direct, prin contact sexual”

Media10: Ce ar trebui să știm despre virusul HPV?

Conf.univ.dr. Costin Berceanu: Exista aproximativ 130 de subtipuri ale acestui virus, dintre acestea aproximativ 30-40 infectează sfera genitală atât a femeii cât și a bărbaților. Dacă la femei vorbim despre cancerul de col uterin, de cancer vaginal sau cancer vulvar, putem vorbi și despre cancerele peniene care apar la bărbați însă sunt din fericire mult mai rare, dar putem incrimina HPV ca și agent etiologic al acestei patologii. De asemenea, putem vorbi atât la femei cât și la bărbați despre cancerele regiunii ano-rectale care pot avea și acestea ca factor etiologic HPV. Trebuie știut că sunt două genotipuri înalt oncogene, cu potențial cel mai mare de a genera in evoluția infecției un cancer de col uterin și acestea sunt genotipurile 16 și 18, mai sunt și alte rădăcini oncogene, urmând ca celelalte infecții să nu fie încadrate în cele cu potențial oncogen, dar oricum am privi situația, HPV rămâne un agent etiologic de apariție a cancerului de col uterin. În ceea ce privește HPV trebuie să mă refer și la ce se numește transmisie verticală și care înseamnă infecția de la mama către făt. Aceasta poate avea mai multe etape în care poate să apară. Poate să apară fie peri concepțional, adică undeva în momentul concepției, poate să apară în momentul nașterii copilului când contaminarea se realizează prin sfera genitală maternă, și atunci vorbim de infecția congenitală cu HPV a nou născutului. Ar mai fi de discutat că este o infecție care se transmite prin contact direct, și mai cu seamă prin contact sexual. Și prin contact direct, dar și prin alte forme de contact cu zona genitală care pot genera transmisia cu HPV.  Nu trebuie să evităm, pentru că trebuie să ne gândim la protecție și prevenție în a preciza faptul că este o infecție care se transmite predominant pe cale sexuală. Sigur că există și alte modalități de transmisie dar acestea ocupă un procent extrem de mic.

Ce trebuie știut despre vaccinarea anti-HPV

Media10: Există posibilitatea vaccinării. Care sunt beneficiile vaccinului anti-HPV și de la ce vârstă poate fi făcut?

See Also

Conf.univ.dr. Costin Berceanu: Vaccinul împotriva HPV are o istorie de mai bine de 12 -15 ani. Am avut în România o campanie de încurajare a vaccinării împotriva HPV undeva în anii 2008-2009, campanie care din păcate a fost un eșec, nu știu dacă poate fi atribuit unei instituții, unor vectori de opinie sau unui anumit grup, ci pur și simplu a fost vorba de o promovare deficitară. S-a promovat prea intens ideea că vaccinăm împotriva cancerului de col uterin. Nu putem vaccina nici un cancer. Dacă am avea această capacitate, ne-am putea considera fericiți. O nouă campanie de vaccinare împotriva HPV a început acum 2 ani în România și se pare că are mai mult succes. În ceea ce privește vârstă de administrare a vaccinului, este recomandat unanim undeva între 9 și 26 de ani, deci un interval vast. Este recomandat ca acest vaccin să fie administrat înainte de începerea vieții sexuale, însă acest lucru se întâmplă rar din cauza concepțiilor sau a vastelor motive. Vorbim despre aceste probleme în România, pentru că în alte țări, prevenția este promovată mult mai devreme și deschis pentru că nu este nimic practic de ascuns despre viața sexuală și riscurile aferente acestei etape. Avem la dispoziție mai multe tipuri de vaccin de la mai mulți producători, începând cu vaccinurile bivalente care țintesc ambele tulpini înalt oncogene 16 și 18, avem un vaccin tetravalent care pe lângă primele două rădăcini înalt oncogene mai țintește alte două tulpini, și nu în ultimul rând avem ultima variantă de vaccin nona valent care țintește 9 tulpini. Avem arsenal terapeutic, avem această zonă de prevenție prin vaccinare, rămâne problema de a accesa aceste metode de prevenție.

„Consilierea este importantă în orice stadiu de diagnostic”

Media10: De ce investigații este nevoie pentru diagnosticul cancerului de col uterin?

Conf.univ.dr. Costin Berceanu: Vorbim despre investigații de bază, începând cu examenul Papanicolau mai ales în cazul unui cancer care produce deja celularitate la nivelul colului uterin. Mă refer de asemenea și la colposcopie. Acestea sunt zonele de bază, zonele accesibile. Sigur că, atunci când avem fie o infecție HPV, fie o infecție HPV persistentă, daca este și cu tulpinile înalt oncogene ne apropiem și mai mult de biopsia colului uterin care generează diagnosticul histopatologic. Odată pus diagnosticul, sigur că investigațiile trebuie să continue în zona urologică, digestivă. Avem de aici investigații de făcut care ne duc cât mai aproape de un diagnostic cât mai precis.

Media10: Ce urmează pentru pacientă după ce a fost pus diagnosticul de cancer de col uterin?

Conf.univ.dr. Costin Berceanu: După diagnostic, urmează în primul rând consilierea pacientei, pentru că trebuie să știm faptul că diagnosticat în stadii incipiente, cancerul de col uterin poate fi tratat. Consilierea este importantă în orice stadiu de diagnostic. Apoi trebuie să avem o stadializare foarte precisă a acestei boli care ne asigură o conduită terapeutică foarte eficientă și țintită asupra acestei patologii. Urmează mai apoi arsenalul terapeutic și din fericire dispunem și aici de o zonă destul de amplă de terapie asupra cancerului de col uterin. Trebuie menționat, că identificat în stadii incipiente, cancerul de col uterin poate fi tratat foarte eficient și poate oferi o speranță de viață foarte bună. De asemenea poate oferi o calitate a vieții foarte bună, și dacă este diagnosticat în stadii foarte incipiente, vorbim de metode care pot prezerva fertilitatea.  Ne referim la histerectomia radicală, adică scoaterea chirurgicală a colului uterin și decura ganglionară, cura limfatică care se realizează prin intervenție chirurgicală laparoscopică. Practic, uterul care reprezintă elementul central, elementul esențial de concepție a unei sarcini rămâne în poziția lui anatomică oferind posibilitatea acelei femei de a avea o sarcină. Ne referim și la intervenții radicale la care trebuie să ținem cont de vârsta femeii și de stadiul bolii. Avem și soluția terapeutică de chimioterapie sau radioterapie și intervenția chirurgicală. Iată, avem un arsenal destul de vast pe care trebuie să îl accesăm dar de care suntem foarte, foarte legați de stadializarea cancerului de colul uterin și de momentul în care surprindem apariția acestei boli.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top