Ce controale și analize medicale trebuie să facem periodic

Indiferent de vârsta pe care o aveți, specialiștii recomandă să mergeți la medicul de familie cel puțin o dată pe an pentru efectuarea analizelor de sânge uzuale și a unei examinări clinice. Aceste analize de rutină, împreună cu examenul de evaluare generală a sănătății, rămân cea mai bună metodă de screening pentru boli frecvente precum anemia, diabetul zaharat, tulburările de coagulare a sângelui, hepatitele, insuficiență renală, bolile cardiovasculare, infecțiile digestive sau urinare.

Analize care trebuie realizate periodic

Hemoleucograma este o analiză utilă în identificarea diferitelor tipuri de anemii, infecții, alergii sau leucemii și măsoară următoarele cantități: numărul de globule roșii din sânge – eritrocite (RBC), numărul de globule albe din sânge – leucocite (WBC), cantitatea totală de hemoglobină din sânge (HGB), procentul de globule roșii – hematocrit (HCT), media volumului globulelor (MCV) – mărimea globulelor roșii, media globulară a hemoglobinei

Adulţi între 18 şi 39 de ani

Pentru adultul asimptomatic, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani, medicul poate recomanda în cadrul programului de prevenire: hemoleucogramă completă, examen citologic al froţiului sangvin, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina serică.

Controlul cardiac – necesar în fiecare an

Dacă aveţi hipertensiune arterială sau palpitații, făceți-vă anual un examen clinic și o cardiogramă, completate de monitorizarea ritmului cardiac cu un holter, o probă de efort și o tomografie computerizată.

Controlul ginecologic, anual

Toate femeile, indiferent de vârstă, trebuie să se programeze în fiecare an la ginecolog pentru controlul de rutină, însoțit de testul Babeș Papanicolau și testul HPV.

Dacă aveți sub 30 de ani, trebuie să faceți o ecografie mamară și o consultație senologică o dată la trei ani. După vârsta de 30 de ani, ecografia mamară și cea transvaginală trebuie făcute în fiecare an. După 40 de ani, înlocuiți ecografia mamară anuală cu mamografia.

Ce arată bilirubina

Bilirubina se produce la nivelul ficatului. Aceasta crește în anumite boli (hepatită, ciroză, tumori), icter sau dacă se administrează anumite medicamente, precum paracetamol. Însă și consumul de alcool favorizează creșterea acesteia.

Creatinina, ureea și acidul uric cresc în bolile renale

Dacă rinichii nu mai funcționează corespunzător, în sânge se acumulează creatinină, uree și acid uric. În cazul în care, potrivit analizelor, bolnavul are un nivel crescut al creatininei, este posibil să fie vorba despre un calcul renal, o boală cronică, insuficiență renală sau cancer. Și creșterile anormale ale ureei serice semnalează anumite boli renale. Dacă acidul uric are o valoare foarte ridicată, poate fi vorba despre gută, hipertensiune, afecțiuni renale, boli cardiovasculare, iar dacă are o valoarea scăzută, semnalizează ciroza sau alcoolismul.

See Also

Ecografia abdominală depistează boala ficatului gras

Ecografia abdominală este o investigație care permite examinarea organelor din abdomen și pelvis. Cu ajutorul acestei investigații se depistează ficatul gras, calculii biliari, nodulii ori chisturile de la nivelul ficatului, pancreasului, rinichilor, pancreatita, polipii veziculari, mărirea în volum a prostatei.

Ecografia de sân trebuie efectuată anual

Prin această investigație se pot diferenția formațiunile lichide (chisturile) de cele solide (noduli). Investigația permite și identificarea leziunilor foarte mici, de câțiva centimetri, care nu pot fi detectate prin palpare.

sursa foto: gettiymages.com

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top