Oltenia are primul Centru pentru Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale

Astăzi a fost inaugurat primul Centru pentru Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale din zona Olteniei. Centrul este o structură creată în cadrul Centrului de Cercetare în Gastroenterologie și Hepatologie al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, care vine în sprijinul pacienților pentru a le oferi șansa la un diagnostic corect, investigații și tratament de calitate.

Autor: Karina Anica

Tractul digestiv este alcătuit din cavitatea bucală, esofag, stomac, intestinul subțire și intestinul gros. Acesta este responsabil pentru digestie, extragerea nutrienților și eliminarea rezidurilor sub formă de materii fecale. Inflamatia la nivelul tractului digestiv afectează întreg procesul de digestie. Bolile inflamatorii intestinale pot fi dureroase și pot afecta serios calitatea vieții pacientului afectat de acestea. De ce este nevoie de un astfel de centru, în Craiova?

„Pentru că incidența și prevalența este în continuă creștere în lume, dar și în Estul Europei și în România. Dacă acum 20-30 de ani eram feriți de boli inflamatorii intestinale, ca număr, ca gravitate, nu mai suntem în acea fază datorită dezvoltării, urbanizării, trecerea la alimentația de tip occidental. Avem boli intestinale inflamatorii din ce în ce mai multe și cu forme din ce în ce mai severe. Un alt motiv este redat de studii care arată întârzierea diagnosticului. Cel puțin 20% dintre pacienți așteaptă 5 ani până la aflarea diagnosticului, un timp extrem de lung. De asemenea, două treimi dintre ei necesită îngrijire medicală de urgență înainte de diagnostic, și peste jumătate dintre pacienți simt că nu sunt ascultați”, a declarat prof. univ.dr. Dan Gheonea, rector UMF Craiova.

Centrul pentru Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale își propune îmbunătățirea serviciilor oferite pacienților, facilitarea accesului la specialiști în gastroenterologi și în domeniile conexe, dar și acces la diagnostic și tratament individualizat bazat pe experiența echipei multidisciplinare. Echipa include medici și specialiști cu experiență în îngrijirea pacienților cu boli inflamatorii.

Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj a vorbit despre sprijinul oferit în modernizarea și dezvoltarea infrastructurii medicale, precum și despre viitoarele proiecte în acest domeniu.

See Also

„Vrem ca în continuare să vă sprijinim. Cu siguranță mediul academic și sănătatea publică  sunt o prioritate pentru CJ Dolj. «Investim în sănătate» nu a rămas un simplu slogan pentru Consiliul Județean. În anii care au trecut, o parte semnificativă din bugetul pe care l-am avut la dispoziție a fost direcționată către domeniul sanitar”, a spus președintele CJ Dolj.

La eveniment au participat rectorul Universității de Medicină și Farmacie – prof. univ. dr. Dan Gheonea, directorul Centrului de Cercetare în Gastroenterologie și Hepatologie – prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, șeful Clinicii Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni – prof. univ. dr. Mircea Diculescu,  Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj, dar și specialiști în gastroenterologie și șefi de secții din toată țara.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
4
In Love
1
Not Sure
2
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top