Teste pentru depistarea anomaliilor genetice la făt. Ce înseamnă și unde se pot efectua?  

Testele prenatale sunt testele care se efectuează în timpul sarcinii cu scopul de a determina prezența sau suspiciunea unor anomalii cromozomiale. Ele sunt de tip screening sau diagnostic. Testele de tip screening evaluează riscul apariției unei anomalii genetice la copil. Dublu Test și Triplu Test sunt teste cu ajutorul cărora se poate depista din timp riscul crescut pentru anomalii genetice.

În ultimii 30 ani cercetările s-au concentrat pe dezvoltarea unor investigații neinvazive care să evalueze riscul unei femei gravide de a da naștere unui copil cu anomalii. Dublu test în sarcină sau screening-ul prenatal din trimestrul I de sarcină este un test considerat obligatoriu pentru gravide și ajută la depistarea unor eventuale afecțiuni sau malformații congenitale ale fătului. Acesta este un test screening care se efectuează în primul trimestru sarcină, de preferat în jurul vârstei gestaționale de 12 săptămâni și 6 zile. Investigația se numește „Dublu Test” pentru că presupune efectuarea a două etape în aceeași zi –  ecografie morfologică fetală și analiză de sânge (markeri biochimici fetali) – la mai puțin de 24 de ore distanță una față de cealaltă.

VIDEO. Abonează-te la canalul de Youtube Media10, pentru a fi la curent cu cele mai noi și utile informații medicale.

Ce presupune Dublu Test

„Acest test presupune efectuarea a două etape și anume: examenul ecografic și determinarea unor markeri hormonali prezenți în sângele mamei, Free Beta HCG-ul și PAPP-A (proteina plasmatică asociată sarcinii).Analiza de sânge și datele oferite de ecografie sunt coroborate și oferă un risc pentru anomalie genetică. Un test pozitiv ne indică prezența acestui risc și ne obligă să facem investigații suplimentare și anume testele de tip diagnostic, cum sunt biopsia de vilozități coriale sau amniocenteza”, explică dr. Rodica Nagy, medic rezident obstetrică-ginecologie, la Centrul Medical GINECHO. 

Dublul Test este un test de screening de mare acuratețe, care permite depistarea riscului crescut pentru anomalii genetice la făt, precum:

  • sindrom Down;
  • sindrom Edwards;
  • sindrom Patau.

Trebuie știu că Dublu Test nu pune diagnostic de Sindrom Down, Sindrom Edwards sau Sindrom Patau, el oferă o estimare a riscului de a dezvolta o sarcină cu anormalități cromozomiale, fiind un punct de plecare în recomandarea altor investigații suplimentare precum amniocenteza, intervenție invazivă care constituie o metodă de diagnostic sigură.

Ce este triplu test

Triplu Test este un test screening efectuat în trimestrul II de sarcină, care, de asemenea, oferă informații cu privire la suspiciunea unei anomalii cromozomiale.

Triplul Test (Testul Kettering sau Testul Bart) este un test de screening care verifică trei parametri biochimici din sângele gravidei – alpha-fetoproteină (AFP), human chorionic gonadotropina (hCG)) și estriol) –  pentru a depista defectele de tub neural (spina bifida) și anomaliile cromozomiale (trisomia 13, 18 și 21 – sindromul Down).

„Este un test mai slab decât Dublu Test, deoarece nu ia în calcul parametrii ecografici pe care îi ia Dublu Testul, ci evaluează doar anumiți hormoni prezenți în sângele mamei, Free Beta HCG, estriol și alfafetoproteina. Ambele teste sunt teste de tip screening și ne oferă doar suspiciunea unei anomalii cromozomiale. Teste diagnostice fiind cele care ne oferă date exacte cu certitudine asupra prezenței acestor anomalii genetice”, explică dr. Rodica Nagy, medic rezident obstetrică-ginecologie.

Toate investigațiile pot fi efectuate  la îndrumarea medicilor din Centrul Medical GINECHO din Craiova.

Total
28
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Oltenia are primul Centru pentru Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale

Next Post

ATI de la SCJU Craiova este plină. 7 pacienți așteaptă să fie internați

Related Posts