Avantajul tratamentelor cu ajutorul microscopului dentar – dr. Emma Drăghici, stomatolog

Aparatura de ultimă generație ajută medicii stomatologi să ofere cel mai bun diagnostic și tratamente eficiente. Tratamentele endodontice asistate de microscop reprezintă cea mai complexă formulă de lucru existentă, în prezent în endodonţie. Microscopul dentar oferă o precizie vizuală de 400 de ori mai mare decât ochiul liber și de 100 de ori mai mare decât lupele tradiționale.  Endodonția modernă permite vizualizarea interiorului dintelui și magnificația acestuia la un nivel în care poate oferi pacientului soluții de tratament cu un înalt grad de predicitibilitate. Acest tip de tratament este disponibil și în cadrul clinicii DENTALINE din Craiova, care a fost dotată cu un microscop dentar.

Posibilitățile pe care le oferă microscopul dentar, îndeosebi prin accesoriile moderne pe care le prezintă, respectiv camera intraorală, au permis extinderea limitelor vizualizării interiorului dintelui. De aceea, microscopul dentar este utilizat în numeroase tipuri de proceduri stomatologice, inclusiv în chirurgia endodontică (rezecții apicale și nu numai).

În endodonție, microscopul dentar este utilizat cu scopul de a salva dintele, prin tratarea infecției din interiorul dintelui în cazul evoluției agresive a unei carii dentare netratate. Astfel, medicul endodont poate interveni cu maximum de precizie și control asupra zonei afectate. Putem spune chiar că, endodontul realizează o procedură conservatoare cu rol de a proteja țesutul sănătos și a a păstra cât mai mult din structura naturală a dintelui.

Un microscop dentar este o resursă neprețuită pentru un medic dentist endodont. Deoarece tratamentul endodontic (de canal) are loc într-o zonă foarte mică, procedura necesită precizie pentru a naviga printre rădăcinile și canalele complexe. Canalele dentare ratate înseamnă adesea infecții netratate, ceea ce poate duce la repetarea procedurii endodontice.

Pentru a aduce pacienților un plus de siguranță și pentru a le oferi tratamente de și mai bună calitate, am hotărât să dotăm clinica cu microscop dentar. Are multe beneficii, în sensul că oferă o vizibilitate foarte bună a câmpului operator. Se poate folosi pentru mai multe tipuri de tratament. În cazurile în care întâlnim o simptomatologie care ne pune pe gânduri și nu putem să identificăm imediat problema de la care apare, atunci o vizualizare foarte bună a zonei respective și o iluminare bună cu ajutorul acestui microscop sunt ideale pentru a diagnostica corect și rapid problema pacientului”, explică dr. Emma Drăghici, medic stomatolog.

Microscopul poate fi folosit în oricare dintre manoperele pe care medicii Dentaline le folosesc pentru a trata afecțiunile din cavitatea orală, dar cel mai mare beneficiu îl aduce în realizarea tratamentelor endodontice, adică în tratamentele de canal sau, cum știu pacienții, atunci când este nevoiue să fie scos nervul, în situațiile în care dintele este distrus.

See Also

În aceste situații microscopul ne ajută foarte mult, pentru că ne oferă o vizibilitate și o iluminare foarte bune a câmpului operator. Ne ajută foarte mult și în situațiile speciale în care sunt canale suplimentare, canale subțiri, sunt canale care sunt obstruate. Prin metoda clasică de tratament endodontic nu ai avea cum să le identifici și apoi să le tratezi. Microscopul ne aduce acest avantaj de vizibilitate, de aici o rată mai mare de succes în tratamentele endodontice și mai mulți dinți care rămân în continuare pe arcadă pentru că sunt tratați complet și corect. Mai sunt situații în care sunt dinți care trebuie retratați, trebuie reintervenit, au fost deja tratați pe canal, poate s-a fracturat sau poate s-au întâmplat complicații acolo și atunci canalele trebuie reinstrumentate, retratate, trebuie dezobturat și îndepărtat din canale materialul care a fost pus anterior. În această situație este avantajos să vezi foarte bine ce faci și să nu ai decât o abordare tactilă, bazându-te doar pe o radiografie”, explică dr. Emma Drăghici.  

Microscopul dentar ajută la stabilirea unui diagnostic corect, în sensul că se pot identifica fisuri, care pot să fie la nivelul camerei pulpare, se pot identifica carii, care sunt ascunse, sunt sub punctul de contact sau nu le poți vizualiza la o inspecție cu ochiul liber.

Aparatul poate fi folosit în chirurgie, în rezecții apicale, în obturații, în vârful rădăcinii. Toate aceste situații în care el poate fi folosit aduc beneficii pentru pacient, pentru că primește un diagnostic corect de la început, fără să mai fie nevoie de mai multe ședințe. Iar pe lângă acest lucru, șansa de a salva mai mulți dinți este și mai mare”, conchide dr. Emma Drăghici.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top