Prevenție, tratament, diagnostic, echipă interdisciplinară, pentru pacienții oncologici, la SCJU Timișoara. Prof.dr.Ciprian Duță:„Cu cât diagnosticăm mai repede cancerul, cu atât există mai multe șanse de vindecare”

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” (SCJU) din Timişoara începe astăzi derularea unui proiect de importanță atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți. Este vorba de proiectul „Improving health-care services through innovative RO-HU surgical ideas” – acronim ROHUNOVATION în parteneriat cu Universitatea din Szeged, Ungaria. Scopul principal este acela de a crea o echipă interdisciplinare de specialiști în probleme oncologice, dar și de a informa pacienți, de a le oferi șansa la investigații, diagnostic și tratament de ultimă generație, la timp. Managerul proiectului este prof.dr. Duță Ciprian, medic primar chirurg, la SCJU Timișoara, iar coordonatorul regional este prof.dr. Lazăr Fulger, medic primar chirurg.

Lansarea proiectului are loc astăzi, 18 februarie 2021, ora 15:00, prin intermediul platformei  Zoom, ocazie cu care medicii de familie, în special, vor fi informați cu privire la noile tehnologii și soluții de tratament privind patologia oncologică.

Ideea proiectului a venit de la faptul că patologia oncologică, fie ea colo-rectală, fie ea hepato-bilio-pancreatică, este din ce în ce mai frecventă. Pacienții ajung, în general, târziu la medic, într-un stadiu avansat, pentru că nu sunt suficient de informați. Prin urmare, ne dorim să facem informare în rândul lor, să îi conștientizăm. Pe de altă parte, fiind vorba de un proiect transfrontalier, pe lângă informarea pacienților și a medicilor, cu privire la noutățile care au apărut în diagnosticul și tratamentul acestor afecțiuni, ne dorim îmbunătățirea serviciilor medicale acordate pacienților”, a declarat prof.dr. Ciprian Duță.

Totodată, pe parcursul derulării proiectului vor exista schimburi de experiență între medicii din Timișoara și cei din Ungaria.

Echipa de la Universitatea din Szeged o să vină să învețe de la noi noile abordări ale patologiei colo-rectale, pentru că noi deja avem experiență în aportul minim invaziv laparoscopic și robotic, pe care ei încă nu îl folosesc, îi interesează să învețe de la noi această abordare, iar noi ne dorim să mergem să învățăm de la ei modul de tratament mai corect și mai bun al patologiei hepato-bilio-pancreatice”, a explicat prof.dr. Ciprian Duță, medic primar chirurg.

Din echipa interdisciplinară de specialiști fac parte medici gastroenterologi, chirurgi, dar și specialiști din alte discipline conexe, respectiv radio-imagistică, fiind cei care efectuează investigațiile în vederea unui diagnostic corect oferit pacienților.

Noi promovăm abordul minim invaziv al chirurgiei oncologice,  care are o serie de avantaje. Vorbim aici de un tratament mai corect, cu rezultate mai bune, iar pe de altă parte, recuperarea pacienților este mai rapid. Ne referim atât la abordul laparoscopic, cât și la abordul robotic”, completează managerul proiectului.

Pacienții beneficiază  de investigații  decontate de CAS

Costurile investigațiilor sunt acoperite de CAS, iar aparatura și tot ce înseamnă tehnologie de ultimă generație sunt asigurate din proiect.

Este important însă ca oamenii să ajungă din timp la medic, să facă investigații de prevenție, mai ales dacă au avut antecedente în familie”, explică prof.dr. Ciprian Duță, medic primar chirurg. 

Proiectul are o durată de 3 ani, iar valoarea totală este de 2.935.100,00 euro, din care valoarea totală a asistenței financiare nerambursabile din ERDF este de 2.494.835,00 euro, contribuția din bugetele naționale ale României și Ungariei este de 410.948,35 euro, iar valoarea co-finanțării eligibile a partenerilor de proiect este de 29.316,65 euro. Perioada de implementare a proiectului este de 30 de luni.

Prof. Dr. Ciprian Duță este președintele ales al Societății Europene de Chirurgie, președintele Asociației Române de Chirurgie Endoscopica și președintele Societății Române de Coloproctologie. Printre intervențiile chirurgicale oferite de Prof. Dr. Ciprian Duță se numără chirurgia bariatrica, chirurgia cancerului colo-rectal, histerectomia radicală laparoscopică precum și un număr mare de mici intervenții chirurgicale minim invazive.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Endometrioza, principala cauză de infertilitate. Soluții de tratament – conf.univ.dr. Costin Berceanu

Next Post

Dr. Marius Novac, șef clinică ATI – SCJU Craiova: „Suntem în cel mai greu război pe care l-am dus vreodată. Nu mai contează ce sacrificii faci tu ca medic”

Related Posts
Verified by MonsterInsights