Dr. Marius Novac, șef clinică ATI – SCJU Craiova: „Suntem în cel mai greu război pe care l-am dus vreodată. Nu mai contează ce sacrificii faci tu ca medic”

Luptă și fac sacrificii pentru bolnavi. Uneori sunt criticați fără vină.  Alteori, deciziile pe care le iau îi fac responsabili direct pentru găurile din sistemul medical. Sunt cei sub subordinea cărora se află echipe întregi de specialiști, de doctori, asistenți sau infirmieri. Sunt cei care veghează la tratarea bolnavilor în domeniul în care s-au specializat ani la rând. Vrem  să-i cunoaștem mai bine. Să le aflăm poveștile, să le înțelegem munca, să facem cunoscute problemele și lipsurile cu care se confruntă, dar și dotările sau îmbunătățirile pe care le-au adus în cadrul secției ce o reprezintă.

Dăm astăzi startul unei noi serii de interviuri, de data aceasta cu șefii de secție de la Spitalul Județean de Urgență din Craiova. Primul care ne calcă pragul virtual al redacției este dr. Marius Novac, șeful secției de Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență din Craiova. Medicii de la ATI au fost cei mai solicitați și expuși virusului COVID-19.

Media10: Cum a arătat munca și programul dvs. și al întregii echipe de medici din secția de Terapie Intensivă în pandemie?

AUTOR: TEODORA ARGINT

Marius Novac: În momentul de față, suntem în cel mai greu război pe care l-am dus vreodată. De la început nu s-a știut un tratament exact, informațiile inițiale doar au conturat o siluetă a unui tratament, a unui protocol. A fost destul de dificil, pentru că nu ne cunoșteam adversarul și nu știam cum reacționează boala. A trebuit să reorganizăm un etaj întreg și să reconsiderăm tot ce înseamnă circuite epidemiologice. În special perioada aprilie-mai a fost un hei-rup colectiv. De multe ori ești într-un meci cu moartea, pe care de obicei îl câștigi, dar uneori îl și pierzi. De aceea, acest meci te urmărește, iar ca medic ajungi să percepi diferit moartea.”

Media10: Spuneați că ați reorganizat un etaj întreg, din pricina COVDI-19. Concret, cum anume s-au modificat zonele de lucru?

Marius Novac: Ca să ne putem decontamina și să ne protejăm atât pe noi, cât și pe pacienți, aveam nevoie de circuite. Așadar, am desființat două blocuri operatorii Oftalmologie și ORL și am creat trei zone: zona roșie- de pacienți diagnosticați pozitiv, zona galbenă– unde noi, medicii, ne decontaminam și zona verde unde aveam actele, hârtiile, fișele, calculatoarele și tot ce ține de managementul secției. Dar a trebuit să reorganizăm totul de pe o zi pe alta, deci am făcut totul sub o presiune enormă.”

Soarta l-a făcut pe pacient să fie în patul acela, iar tu să fii în picioare, lângă el, ca să-l poți ajuta și trebuie să să dai totul din tine

 

Media10: Am văzut medici din toată țara care nu au părăsit spitalul nici măcar după ce s-au infectat cu COVID și au continuat să lupte pentru viața pacienților. Cum au stat lucrurile în ceea ce privește echipa de medici de la ATI Craiova?

Marius Novac: Am încercat să lucrăm și cu personal separat- unii au lucrat doar cu pacienții cu COVID, alții, doar cu cei neinfectați, astfel încât să evităm o contaminare în masă în rândul medicilor. Totuși, virusul nu iartă, astfel că am avut și asistente, și medici  diagnosticați pozitiv. Nu s-a întrerupt activitatea absolut deloc. S-au mai suplinit turele dintr-o parte-n alta și ne-am descurcat. Toți au muncit extrem de mult. Pentru că tu, ca supraviețuitor, ca om sănătos,  realizezi cât de norocos ești. Cumva, soarta l-a făcut pe pacient să fie în patul acela, iar tu să fii în picioare, lângă el, ca să-l poți ajuta. Asta te face să dai totul din tine, te motivează și nu mai contează ce sacrificii faci tu, ca medic.

Media10: De ce dotări dispune secția de Terapie Intensivă de la SJU Craiova în prezent? Vorbim poate de îmbunătățiri care au salvat viața pacienților?

 Marius Novac: Din fericire, în momentul de față avem o dotare bună cu ventilatoare, cu monitoare. Însă, ele funcționând de la începutul pandemiei – avem ventilatoare care merg încontinuu, de anul trecut, din mai , e drept că acestea încep să cedeze, sunt aparate mecanice. Este loc de mai mult, mai bine, dar momentan, nu ne plângem.

 „Să ai locuri libere la noi, în ATI, este o raritate”

 

Media10: A fost o perioadă cruntă și în ceea ce privește numărul de locuri disponibile de la secțiile de Terapie Intensivă. Saloanele erau supraaglomerate, iar pacienții infectați cu COVID, în stare gravă, au fost plimbați între spitale, până ce s-au găsit locuri disponibile.  Care este situația în momentul de față la Craiova?

Marius Novac: În continuare secția funcționează la capacitate maximă. Să ai locuri libere la noi, în ATI, este o raritate. Pentru că în continuare ni se trimit pacienți din județele limitrofe chiar și din București, când totul era supraaglomerat chiar și în capitală. Dar am încercat să oferim servicii de cea mai înaltă calitate la Terapie Intensivă tuturor pacienților.”

See Also

Spital modular pentru pacienți infectați cu COVID-19

Media10: Ce se poate face în acest caz? Se poate extinde spațiul dedicat atât pacienților infectați cu coronavirus, cât și celor care nu au contactat boala?

Marius Novac: Pentru pacienții infectați, noi am început cu 24 de paturi disponibile- 20 pentru adulți și 4 pentru copii. Inițial am avut și un salon-tampon pentru pacienții suspecți de COVID, dar nu l-am putut păstra, pentru că fluxul de pacienți pozitivi, mai ales spre sfârșitul anului trecut, a fost imens! De aceea, încă de atunci am funcționat la capacitate maximă.

În momentul de față da, încercăm să mai creăm niște locuri, dar structura spitalului fiind finită, e foarte greu să te extinzi, că nu ai unde. Și-atunci, decizia pe care managementul a luat-o a fost să relocăm toată partea de COVID. Adică să mutăm totul- aparatură, personal, tot- într-un spital modular, care este o construcție temporară. Este depus un proiect pentru relocarea ATI COVID într-un viitor spital modular. Sperăm să fie gata în câteva luni și să avem 30 de paturi disponibile în acesta. În privința pacienților care nu au contactat COVID, avem alte 20 de paturi, mutate la un etaj separat.

Media10: Așadar sunt îmbunătățiri, dar, ca în orice sistem, sunt si lipsuri. Și vorbim de lipsuri care pot cauza reale tragedii. Știm drama pacienților arși în incendiul de la Piatra Neamț.  Spitalul nu avea responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu avea program de instruire. Pornind de la acest context, cum credeți că s-ar putea descurca ATI Craiova în caz de incendiu? Și vă întreb asta întrucât secțiile de ATI sunt cele mai predispuse la acest pericol, având în vedere aparatura existentă.

 Marius Novac: La Craiova sunt făcute studii pentru consumul energetic, pentru consumul de oxigen. Sunt instrucțiuni de evacuare în caz de incendiu, sunt protocoale, sunt stingătoare care sunt periodic verificate. Permanent am avut controale și avize de la ISU și DSP, astfel că nu sunt probleme din punctul acesta de vedere în Terapie Intensivă. Nu facem improvizații.

Media10: Care sunt problemele cu care vă confruntați dvs., în calitate de medic și șef de secție în cadrul unei specializări atât de solicitate cum este Terapia Intensivă?

Marius Novac: Este o specialitate care te consumă cumplit, un drum cu atâta durere și suferință în jur, iar pandemia a făcut ca drumul acesta să fie și mai greu, și mai sfâșietor. Suntem conștienți că nu putem salva pe toată lumea. Acceptăm lipsurile pe care le avem, dar totodată oferim act medical de calitate.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
3
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top