Testul fetal non-stres mai este cunoscut și sub denumirea de test de monitorizare a bătăilor cordului fetal sau cardiotocograma și presupune monitorizarea mișcărilor fetale, frecvenței cardiace fetale și modificarea ritmului cardiac în timpul mișcărilor fetale. Mămicile din Oltenia pot beneficia de această investigație medicală importantă în cadrul Centrului Medical GINECHO.
Începând de la 27 săptămâni și până la 40 de săptămâni de sarcină (sau până la naștere) sunteți în trimestrul 3 de sarcină. În această perioadă, fătul crește cel mai mult în lungime și greutate, iar viitoarea mămică va lua în greutate și e posibil să rețină cantități mari de apă. Spre finalul acestui trimestru, somnul, mersul, munca, încălțatul și alte activități cotidiene pot crea un grad ridicat de disconfort. Cardiotocografia (CTG) sau testul fetal non-stres este un test simplu, neinvaziv, care se efectuează după săptămâna 28 de sarcină.
Cardiotocografia reprezintă o metodă non-invazivă de evaluare a frecvenței cardiace fetale și a tonusului uterin. Această metodă este utilizată atât în timpul travaliului, cât și în ultimele săptămâni de sarcină pentru a monitoriza fătul și pentru a acționa în timp util atunci când se constată o suferință a acestuia. Non-stres testul face parte din metodele de evaluare a bunăstării fetale, utilizate în ultimele săptămâni de sarcină, în trimestrul III mai precis. Acesta înregistrează frecvența cardiacă fetală, variabilitatea ritmului de bază și accelerațiile sale care apar ca răspuns la mișcările copilului”, explică dr. Rodica Nagy, medic rezident obstetrică-ginecologie.
Testul ar putea indica necesitatea unei monitorizări și testări suplimentare. În timpul procedurii, pacienta va sta întinsă pe pat, de preferat pe partea stângă, timp de 20 de minute.
Înregistrarea se realizează cu ajutorul a două sonde fixate pe abdomen cu ajutorul unor benzi elastice. În timpul procedurii, pacienta va apăsa un buton de fiecare dată când va simți mișcările copilului, deoarece testul se bazează pe principiul că frecvența cardiacă fetală crește în momentul în care acesta se mișcă. Înregistrarea trebuie să îndeplinească anumite criterii și anume: frecvența cardiacă fetală trebuie să fie cuprinsă între 110-160 de bătăi/minut, variabilitatea ritmului de bază trebuie să fie de la un ciclu la celălalt cu 5 bătăi/minut cel puțin, iar accelerațiile ritmului de bază în timpul mișcării fetale trebuie să se facă cu 15 bătăi/minut timp de 15 secunde, de cel puțin două ori în perioada celor 20 de minute de examinare. Dacă înregistrarea nu îndeplinește aceste criterii, atunci vor fi necesare măsuri suplimentare de evaluare a stării de bine a fătului”, spune dr. Rodica Nagy.
Medicul poate indica efectuarea non-stres testului în mai multe situații: sarcina prelungită cronologic, incompatibilitatea de Rh, polihidramniosul sau oligoamniosul (adică prea mult sau prea puțin lichid amniotic), sarcina generală cu complicații, restricția de creștere intrauterină sau probleme de sănătate ale mamei (cum este diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială).