Sistemul medical, cel mai bolnav pacient român. Medicii cer soluții, nu promisiuni

Căpușat de probleme, cu pacienți nemulțumiți, care suferă și ard pe paturile de spital, pentru care nu se găsesc medicamente, bani pentru analize și investigați. Așa arată sistemul medical românesc. Un sistem strangulat de interesele „marilor capete“ și ținut la suprafață doar de o mână de oameni care muncesc încă în slujba pacientului. Statisticile care analizează sistemele medicale din Europa nu fac decât să confirme ceea ce bolnavii trăiesc pe pielea lor zilnic în spitale și cabinete medicale: suntem țara cu cel mai slab sistem medical. O țară în care mor pacienți care în alte spitale din Europa ar fi trăit în multe situații, o țară cu multe tratamente fără rezultate, cu lipsă de comunicare și informare, cu infecții luate din spital, corupție și medici descurajați.

Realitatea din sistemul medical este recunoscută și de medicii care cer Ministerului Sănătății și Guvernului să vină cu soluții și nu cu promisiuni.

„Suntem într-un moment în care sistemul medical își strigă cu ultimele puteri durerile. Nu mai avem timp de vorbe și pedepse date doar de dragul de a arăta că se face ceva. E timpul să acționăm, să vindecăm cu adevărat rănile. Propunem Ministerului Sănătății și Guvernului să facă o analiză atentă a realelor probleme din sistemul de sănătate. De ce? S-au făcut de-a lungul timpului achiziții de aparatură cu sume enorme, dar care nu se reflectă acum în calitatea actului medical, ci zac în magaziile spitalelor. Au făcut autoritățile un audit real cu privire la aceste găuri negre din sistem? Unde s-au dus banii? Cum ar fi putut să fie cheltuiți eficient?”, solicită medicii din cadrul Sindicatului Promedica și USMR Alianța Medicilor. 

 România este țara din Europa care cheltuieşte cel mai puțin pentru pacienții săi.

„În urma incendiului de la „Matei Balș” am asistat la nenumărate reacții publice. Puține dintre ele reflectă realitatea din sistemul medical. Prim-ministrul, Florin Câțu, a declarat că salariile și bonusurile înghit 95% din bugetul total al sănătății. Este total neadevărat! Lucru imposibil din moment ce România cheltuieşte cel mai puţin din Uniunea Europeană cu sănătatea – 5% din PIB faţă de media UE de 9,8%, după cum spune Comisia Europeană. Cheltuielile pentru sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE atât pe cap de locuitor (1.029 euro, media UE fiind de 2.884 euro)”, spun medicii din cadrul Sindicatului Promedica și USMR Alianța Medicilor. 

Modul în care se fac investițiile în spitale este și el defectuos și inechitabil. Lipsesc controlul financiar și cel al actului medical. Și cu resursele actuale se pot obține rezultate superioare, dacă banii ar fi sunt folosiți mai atent și controlul real ar funcționa. Sistemul este dominat de paradoxuri: oficialii se plâng că nu sunt dotări, dar aparatura medicală de milioane de euro zace nefolosită.

„Nu sunt bani pentru niște banale calmante, însă se fac investiții inovatoare și nefolositoare. Este nevoie ca investițiile în sănătate să fie făcute în beneficiul pacienților, nu haotic sau în beneficiul unor buzunare largi. Este nevoie de aparatură care să vină însoțită de contracte de mentenanță, așa cum se întâmplă în toate sistemele de sănătate din Europa, astfel încât să nu o ținem într-un lanț al slăbiciunilor și de fiecare dată să constatăm neputincioși că „s-a mai stricat ceva”„, atrag atenția medicii din cadrul Sindicatului Promedica și USMR Alianța Medicilor. 

See Also

Infrastructura spitalelor este una veche și UCIDE.

„Ne dorim performanță în spitale construite de Ceaușescu. Nu, nu vrem să fie doborâte cele pe care le avem, până nu sunt construite altele noi, dar este nevoie de schimbare. Avem nevoie de structuri medicale noi, de renovare, și DA –  DE SPITALE NOI. Cadrele medicale sunt lăsate de multe ori să salveze vieți cu mâinile goale! Noi luptăm să salvăm vieți, dar și sistemul din care facem parte. Dumneavoastră, guvernanții, ce faceți concret?”, spun medicii din cadrul Sindicatului Promedica și USMR Alianța Medicilor. 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top