Prima echipă multidisciplinară din Oltenia pentru îngrijirea pacientului cu diabet – PRIMA CLINIC

Diabetul este o afecțiune care necesită atenție din partea mai multor specializări medicale, nu doar a medicului diabetolog. Pentru îngrijirea eficientă a persoanelor cu diabet, este nevoie de o echipă multidisciplinară care trebuie să includă medici de toate specialitățile (cardiolog, oftalmolog, endocrinolog, dermatolog, neurolog, psihiatru, reumatolog, ORL, psiholog). La Centrul Medical Prima Clinic s-a creat prima echipă multidisciplinară pentru îngrijirea pacientului cu diabet, din Oltenia.

Echipa Prima Clinic ne propune să nu mai vedem diabetul ca pe o boală, ci ca pe un prieten cu care putem conviețui ani buni, ca pe mai mult decât o rețetă, ca un mod de a trăi mult și normal. Pacientul este cel care trebuie să învețe să gestioneze boala și să trăiască cu ea, iar medicii au un rol important în a-i oferi tot suportul de care are nevoie să învețe să își asculte și stăpânească boala. De ce este importat ca pacientul cu diabet să beneficieze de îngrijire multidisciplinară?

„Diabetul zaharat nu este o boală. Îmi place să consider că diabetul zaharat reprezintă un stil de viață la care omul trebuie să se adapteze. Diabetul poate să fie controlat chiar de către pacient. De multe ori actul medical se bazează pe un parteneriat între medic și pacient. Este o luptă pe care o duc împreună și medicul și pacientul, iar rezultatele depind de eforturile pe care le face fiecare. Văzând câte complicații pot să apară în cazul pacientului cu diabet din cauza faptului că medicii nu lucrează în echipă spre binele bolnavului am hotărât să înființăm prima echipă multidisciplinară de control a diabetului, în ideea de a putea să oferim împreună cele mai bune soluții, de a oferi terapii adaptate pacientului, terapii individualizate inclusiv pe tipurile de complicații și comorbidități pe care le prezintă pacientul”, explică  dr. Cătălin Petrișor, medicină specialist internă, cardiologie, fondator Prima Clinic.

VIDEO

 Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie.

 „În cadrul clinicii avem o echipă tânără, multidisciplinară, iar pacientul cu diabet poate fi investigat atât din punctul de vedere al statusului glicemic (glicemie și hemoglobină glicozilată) de către medicii specialiști în diabet și boli de nutriție, dar și de ceilalți medici din echipă: medicul cardiolog să vedem care este riscul cardiovascular al pacientului, care este tensiunea arterială, ritmul, de medicul dermatolog, să vedem dacă sunt leziuni la nivelul pielii sau alte inflamații, care, din păcate, pot agrava diabetul. De asemenea, poate fi văzut de către medicul internist, de către medicul reumatolog, să vedem dacă există anumite boli inflamatorii reumatologice sau colagenoze, de către medicul endocrinolog pentru că există diabet zaharat secundar bolilor endocrinologice, de către medicul neurolog, pentru a vedea dacă sunt anumite complicații neurologice, cum este neuropatia diabetică sau alte complicații mai severe, accidentul vascular cerebral, de medicul oftalmolog pentru a vedea dacă există anumite atingeri sau complicații la nivelul ochiului, de către medicul ORL-ist și de către medicul psihiatru pentru că impactul emoțional la aflarea veștii este foarte mare și avem nevoie de o susținere psiho-emoțională și din partea echipei medicale, dar și din partea familiei pacientului cu diabet”, explică dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție.

 „Boala cardiacă este de două-trei ori mai frecventă la pacientul diabetic”

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauza de morbiditate și mortalitate la pacienții cu diabet zaharat. Principalele afecțiuni cardiovasculare asociate cu diabetul zaharat sunt afecțiunile coronariene, afecțiunile cerebrovasculare, boală arterială periferică și insuficiență cardiacă.

 „Boala cardiacă este de două-trei ori mai frecventă la pacientul diabetic decât în populația generală. Este principala cauză de deces la pacienții diabetici și cea mai redutabilă complicație a diabetului. Peste 50% din pacienții diabetici nou diagnosticați au boală cardiacă preexistentă, care se poate manifesta atipic cu dispnee, fatigabilitate sau chiar cu ischemie silențioasă, când modificările se observă la electrocardiogramă. 60% din pacienții diabetici sunt și hipertensivi și necesită două sau mai multe antihipertensive pentru atingerea valorilor țintă. De aceea, este foarte important ca în cadrul managementului de caz al pacientului diabetic să existe o strânsă colaborare între medicul diabetolog și cardiolog. Pacienții trebuie evaluați cel puțin o dată la șase luni, chiar dacă sunt asimptomatici” , susține dr. Mihaela Vilaia, medic specialist cardiolog.

 „Diabetul afectează întreg organismul, inclusiv ochii”

 Medicul oftalmolog este un alt membru important al echipei care are grijă de pacientul cu diabet Prima Clinic, deoarece diabetul poate afecta vasele de sânge de la nivelul ochilor și duce la probleme de vedere. Descoperite din timp, aceste probleme pot fi tratate cu succes, iar șansele de reușită sunt foarte mari.

„Diabetul afectează întreg organismul, inclusiv ochii. Printre cele mai cunoscute afecțiuni oculare este retinopatia diabetică, o boală care netratată corespunzător duce la anumite complicații și chiar la orbire. Rolul oftalmologului este de a depista aceste leziuni retiniene și de a le trata. Primul consult oftalmologic ar trebui realizat imediat după ce pacientul este diagnosticat cu diabet, iar următoarele controale trebuie efectuate la un an sau chiar mai devreme în funcție de constatările consultului inițial”, explică dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog.

„Pacientul cu diabet trebuie să își asume un rol activ în îngrijirea sa”

Pe lângă tratament și investigații, echipa Prima Clinic pun accent pe educația medicală a pacientului cu diabet. Pacientul trebuie să fie ajutat de medic să își înțeleagă boala și să o țină sub control adoptând un stil de viață potrivit. Pacientul este cel care trebuie să știe ce și cât să mănânce, cum și când să ia tratamentul medicamentos sau să facă insulina, când și cum să măsoare glicemia, ce valori ale glicemiei nu sunt normale, ce tip de mișcare trebuie să facă.

„Pacientul cu diabet trebuie să își asume un rol activ în îngrijirea sa. Noi, medicii ne străduim să îi oferim uneltele necesare pentru a putea lua decizii în ceea ce privește autogestionarea diabetului zaharat. Acest lucru poate fi realizat numai prin educație. Educația continuă și suportul pentru automanagementul diabetului zaharat sunt critice pentru a preveni complicațiile acute și a reduce riscul complicațiilor cronice. Toți pacienții cu diabet zaharat trebuie să participe la educație, precum și familia și persoanele implicate în îngrijirea lor. Informațiile primite de la medic, educația medicală făcută în centrul medical, le facilitează pacienților cunoașterea, luarea deciziilor, obținerea aptitudinilor necesare pentru autoîngrijirea bolii. Educația trebuie să fie centrată pe pacient, individualizată, realizată de o echipă multidisciplinară, așa cum facem la Prima Clinic. Este necesară o relație apropiată de lucru între pacient și medicii implicați în planul de tratament”, declară dr. Oana Pătru , medic specialist diabet și boli de nutriție.

 Complicațiile neurologice și endocrinologice pot fi ținute sub control

Rolul medicului endocrinolog este extrem de important pentru că și în patologia endocrină există anumite afecțiuni care evoluează cu modificarea valorilor glicemice, cu apariția așa-numitelor disglicemii, spune dr. Andreea Sultana, medic specialist endocrinolog.

„Este util ca orice patologie endocrină care evoluează cu astfel de modificări să fie însoțită și de recomandarea dozării unei glicemii bazale, dar și de un control la medicul diabetolog pentru discuții legate de regimul de viață, de continuarea investigațiilor, pentru a putea descoperi eventualitatea unui diabet zaharat sau a preveni prin regim alimentar complicațiile care rezultă din aceste modificări ale glicemiei. Cele mai frecvente patologii endocrine care evoluează cu modificarea metabolismelor glucidice sunt obezitatea, care reprezintă o amenințare gravă la sănătatea populației și din cauza riscului de diabet zaharat și sindromul Cushing, care reprezintă o manifestare clinică a excesului cronic de glucocorticoizi, indiferent de cauză. Acestea sunt afecțiuni care produc modificarea glicemiilor și care trebuie investigate multidisciplinar, prin colaborarea medicului endocrinolog cu medicul diabetolog, în primul rând”, explică medicul endocrinolog.

Neuropatia diabetică afectează două treimi din românii diagnosticați cu diabet zaharat. Este o cifră extrem de mare, având în vedere că prevalența acestuia este de 11,6%, conform studiului PREDATORR privind prevalența diabetului, prediabetului, supraponderii, obezității, dislipidemiei, hiperuricemiei și bolii cronice de rinichi, în România. În plus, în țara noastră au loc zilnic 62 de amputații în rândul celor cu diabet zaharat. De aceea, îngrijirea oferită de medicul neurolog este extrem de importantă.

„Complicațiile cele mai frecvente determinate de diabetul zaharat, indiferent că vorbim de tipul I sau tipul II al diabetului zaharat, sunt  accidentul vascular cerebral și neuropatia diabetică. Accidentul vascular cerebral este una dintre afecțiunile cele mai severe, cu o mortalitatea și o morbiditate extrem de ridicate. Unele studii au demonstrat că riscul de producere a unui accident vascular cerebral la un pacient diabetic este de 1,5 ori mai mare față de un pacient sănătos. Glicemiile ridicate determină fragilitate, îngustarea vaselor și astfel favorizează producerea trombilor, ce pot determina apariția unui accident vascular. O altă complicație, la fel de severă este neuropatia diabetică. Cea mai frecventă este neuropatia periferică, care determină afectarea sistemului nervos periferic”, susține dr. Irina Popescu, medic specialist neurolog.

 „Diabetul zaharat este asociat unui risc crescut de artroză, poliartrită reumatoidă și osteoporoză”

 O parte semnificativă a pacienților cu diabet  prezintă o complicaţie a acestei boli la nivelul pielii. Infecțiile bacteriene sau micotice sunt des întâlnite în cazul unui diabet dezechilibrat.

„Există multiple afecțiuni cutanate care pot să apară la pacienții cu diabet zaharat, printre acestea amintim: infecțiile cutanate bacteriene, micotice și eritrasma. Acestea apar cel mai frecvent la pacienții cu diabet zaharat dezechilibrat. Pot să mai apară și reacțiile adverse la medicamente, la antidiabeticele orale, printre acestea amintim urticaria și eritemul polimorf, dar și reacții locale la administrarea de insulină și anume lipodistrofii cutanate. De asemenea, poate să mai apară acantoza insulinică, care este o patologie caracterizată prin hiperpigmentarea și îngroșarea pielii în regiuni precum axilă, zona inghinală sau la nivel certical posterior”, explică dr. Alexandra Bocîrnea, medic specialist dermatolog.

See Also

 În cazul pacientului cu diabet apar și afectări în sfera sistemului articular și musculo-schelatal. Pacienții cu un control slab al valorilor glicemice pot asocia multiple modificări la nivelul sistemului musculo-scheletal.

„Afecțiunile cele mai frecvente fiind reprezentate de capsulită adezivă, artropatia diabetică și sindromul de tunel carpian. Diabetul zaharat este asociat unui risc crescut de artroză, poliartrită reumatoidă și osteoporoză, conform studiilor efectuate de Asociația Europeană de Studiu a Diabetului. Pacienții diabetici, și în mod special pacienții cu diabet zaharat de tip II, pot asocia multiple comorbidități incluse în sindromul metabolic, care pe lângă prezența diabetului asociază și alte afecțiuni de tipul hipertensiunii arteriale, dislipidemie, suprapondere. Pacienții care prezintă boli inflamatorii articulare, cei care au în schema de tratament glucocorticoizi, adică antiinflamatorii steroidiene, au un risc crescut de a dezvolta hiperglicemie și după o anumită perioadă diabet zaharat. De aceea este necesar un control strict al valorilor glicemice și corectarea acestora în timp util”, spune dr. Carmen Agapie, medic specialist reumatolog.

 Suportul psihologic și psihiatric este extrem de important

 Tulburările psihice care apar la o persoană cu diabet sunt extrem de frecvente, aproape la fel de frecvente ca și complicațiile cardiovasculare, oftalmologice sau nefrologice. La nivel internațional, se estimează că tulburările depresive sunt de două ori mai frecvente la persoanele cu diabet, față de populația generală, unde doar o persoană din cinci suferă sau va suferi de o astfel de tulburare.

„Pe fondul unor afecțiuni cronice pot să apară și alterări ale sănătății mintale, iar diabetul zaharat nu face excepție. Vorbim despre alterarea sănătății mintale, nu despre instalarea unei boli psihice. Pacientul cu diabet zaharat odată ce este diagnosticat cu o afecțiune cronică poate să dezvolte simptome depresive sau anxioase, astfel încât este esențială colaborarea între specialități. Diabetul zaharat este o boală care poate fi controlată foarte bine prin abordare multidisciplinară, iar pacientul poate să ducă o viață aproape normală, cu un status psihic integru”, explică dr. Andra Tașcău, medic specialist psihiatru.

 „Haideți să vedem diabetul ca pe mai mult decât o rețetă”

 Diabetul zaharat este frecvent asociat cu afectarea imunității și cu o predispoziție mai mare pentru diverse infecții. În cadrul cabinetului ORL, pacientul diabetic se prezintă fie cu infecții acute sau cronice, infecții virale bacteriene fungice.

 „Diabetul zaharat poate genera probleme ce facilitează apariția infecțiilor. Putem spune că există un cerc vicios. Pacientul cu  o infecție, chiar ușoară, prezintă o hiperglicemie, greu controlabilă uneori, care sporește infecția și se poate ajunge la complicații ce pun viața în pericol. De aceea, este foarte important ca pacientul diabetic să se prezinte la primele simptome de infecție în cabinetul medical, pentru că va primi tratamentul corect și a preveni aceste complicații”, declară dr. Monica Anghel, medic specialist ORL.

Echipa Centrului Medical Prima Clinic sprijină, astfel, pacientul cu diabet din toate punctele de vedere, punând bazele unui concept medical unic în Oltenia.

 „Haideți să vedem diabetul ca pe mai mult decât o rețetă. Haideți să vedem diabetul ca pe un stil de viață în care o echipă multidisciplinară are grijă de dumneavoastră. Acesta a fost și conceptul care a stat la baza întocmirii acestei echipe. De foarte multe ori, pacientul cu diabet ajunge la diabetolog de unde pleacă cu o rețetă. Noi vrem să plece cu un stil de viață. Este foarte important și tratamentul, dar esențial este este și stilul de viață. Pacientul cu diabet zaharat, de cele mai multe ori, nu suferă din cauza creșterii foarte mari a valorilor glicemice sau, respectiv, a scăderii lor, ci din cauza instalării neuropatiei, care duce la dureri atroce la nivelul membrelor superioare, membrelor inferioare, din cauza infarctului miocardic, a insuficienței cardiace, a afectării renale. De aceea, pacientul cu diabet trebuie văzut de cât mai mulți specialiști și urmărit în timp, astfel încât, calitatea vieții să nu sufere”, conchide dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și  cardiologie, fondator Prima Clinic.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top