Erori în platforma pentru programarea vaccinului anti-COVID. Medic de familie:„Va fi un fiasco”

Nemulțumiri, blocaje și întrebări fără răspuns în privința indicațiilor pentru înscrierea pentru vaccinul anti-COVID. Cu asta se confruntă pacienții și medicii de familie din toată țara, care nu au primit îndrumări clare cu privire la modul în care va funcționa platforma oficială.

AUTOR: TEODORA ARGINT

Teoretic, de astăzi, 15 ianuarie, românii care se încadrează conform legii în etapa a doua de vaccinare se pot programa pe platforma oficială https://vaccinare-covid.gov.ro/ . În realitate platforma s-a blocat de mai multe ori.

Pacienții de peste 65 de ani care au încercat să se înscrie după ora 15:00, așa cum au anunțat autoritățile, s-au izbit de următorul mesaj: „În acest moment se încarcă datele în aplicația de programare pentru etapa a II-a de vaccinare. Vă rugăm să reveniți! Mulțumim pentru înțelegere!”

În schimb, pacienții sub 65 de ani au încins telefoanele medicilor de familie, care nu știu cum să procedeze pentru că Ministerul Sănătății nu le-a dat indicații clare.

„Platforma are sincope. Noi, medicii de familie, am primit mesaj să nu încercăm să ne programăm pacienții astăzi și că nici ei să nu încerce pentru că sunt niște erori, pentru că se vor face niște ajustări. Dar nu știm dacă va fi funcțională de mâine sau de luni. Autoritățile nu trebuiau să anunțe că de azi, de la ora 15:00, va fi platforma funcțională, din moment ce nu a fost verificată suficient. Cred că va fi un fiasco dacă acest site oficial se va bloca la fel ca acum, la doar câteva ore de când i s-a dat drumul!”, spune dr. Dalida Mosorescu, medic de familie în Craiova.

Doctorul are un total de 1.400 de pacienți, dintre care peste 80 au sunat doar în ultima săptămână pentru a se programa. Medicii de familie spun că nu există timp să înscrie toți doritorii și că ar trebui să existe posibilitatea unei înscrieri direct la centrul de vaccinare.

„Eu nu mă pot angaja să-mi programez pacienții pentru că efectiv nu mai am timp. Acum, de exemplu, sunt în afara programului de lucru și sunt încă la cabinet, muncind. Nu e datoria noastră, ca medici să facem muncă de telefoniști sau de secretari. Iar după ce că avem de luptat cu concepția pacienților care nu vor să se vaccineze, mai luptăm și cu erorile din această platformă!!”

Cu o situație asemănătoare se confruntă și dr. Cristian Săndulescu, medic de familie în Craiova. Din totalul de 1.100 pacienți, circa 90 au sunat la cabinet ca să se programeze.  

„Nu am primit indicații concrete despre cum anume vom proceda cu programările. O să încercăm să intrăm pe această platformă în week-end, însă cel mai probabil luni vom începem efectiv să înscriem pacienții.  Problema este că noi îi vom programa cum îi va pune calculatorul. Dacă se programează prin medicii de familie, pacienții trebuie să accepte data și ora programării. Am înțeles că după se poate intra pe platformă pentru a schimba, dar majoritatea dintre ei nu au cunoștințe pentru că sunt bătrâni, iar singura soluție suntem noi, medicii de familie. Vom vedea  pe parcurs cum trebuie să procedăm, acum nu știm exact”, spune dr. Cristian Săndulescu.

Pacienții care nu au înțeles situația au început să se revolte împotriva medicilor, prinși între ciocan și nicovală

„Este haos pe grupul nostru, al medicilor. Colegii mei au primit mesaje dure de la pacienți, care așteaptă să fie programați. Un pacient mi-a jignit o colegă pentru că a sunat-o de două ori și nu a răspuns nimeni. Asta ne așteaptă pe toți. Unii pacienți nu înțeleg că noi nu suntem telefoniști, suntem doctori!”, adaugă dr. Dalida Mosorescu.

Până ieri, 14 ianuarie, circa 6.000 de persoane au trimis cereri către centrul județean de coordonare din Dolj pentru a se vaccina.

Pentru vaccinare anti-COVID, etapa II, au transmis informații către nucleul județean de coordonare: 43 de instituții și 159 de operatori economici, însumând un total de 5906 persoane care și-au exprimat dorința de a se vaccina. Situația o actualizam zilnic, în funcție de informațiile ce ne sunt comunicate. Programarea pentru vaccinare se va face potrivit precizărilor CNCAV”, a declarat Anca Ochianu, purtător de cuvânt al Prefecturii Dolj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Bloc operator nou, la standarde europene, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași

Next Post

Putem dona sânge după vaccinare? Răspunsul medicilor

Related Posts
Verified by MonsterInsights