Premieră medicală la Spitalul de Urgență Caransebeș

Două intervenții laparoscopice pentru hernii au fost efectuate pentru prima dată la Spitalul din Caransebeș. Operațiile au fost realizate de către medicii rezidenți, Gheorghe Zaharia Borcean și Cristian Vîlceanu, sub atenta supraveghere a doctorului Cristi Tarța, asistent universitar, medic primar, doctor în științe medicale, și au fost un real succes.

AUTOR: Karina Anica 

Detaşaţi pe perioada pandemiei la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, cei doi medici au realizat împreună cu doctorul Cristi Tarța, două operaţii laparoscopice, pentru hernie inghinală dreapta, de care suferea un pacient în vârstă de 69 de ani şi hernie ombilicală la o femeie de 57 de ani la care se adaugă și o colecistectomie efectuată în timpul aceleiași operații.

„Operația a decurs bine, în parametrii. Cu ajutorul clinicii Sfânta Maria din Timișoara și a domnului profesor Lazăr am beneficiat de instrumentele necesare pentru fixarea plasei. Există un aparat special care fixează plasa. Toată procedura de achiziții publice nu îmi permitea să aștept până erau toate livrate la spital materialele, așa că am apelat domnul profesor Lazăr și la Clinica Sfânta Maria. Am beneficiat suportul și supravegherea domnului doctor Cristi Tarță care a binevoit să vină la Caransebeș și să supravegheze cele două intervenții laparoscopice”, a declarat dr. Gheorghe Zaharia Borcean.

Chirurgia laparoscopică are numeroase avantaje comparativ cu intervențiile clasice, fiind indicată în tratarea multor probleme de sănătate. Printre avantaje, se numără inciziile mai mici și riscul redus de complicații postoperatorii. Medicul rezident Gheorghe Zaharia spune că pacienții sunt bine și se vor recupera repede.

See Also

„Pacientul cu cu hernia inghinală, un bărbat de 69 de ani, se va externa vineri. Pacientei cu hernie ombilicală i-a fost efectuată și  colecistectomie, în aceeași operație. Recuperările după intervențiile laparoscopice sunt mult mai rapide. Omul își reia activitățile curente mult mai repede, comparativ cu o intervenție clasică. Vitalitatea este îmbunătățită prin operațiile laparoscopice de orice fel. Este foarte important ca pacientul să ajungă cât mai devreme la medic, să vină atunci când vede o umflătură sub piele, pentru că ea în timp va crește. Cu cât crește mai mare, cu atât operația este mai grea și recuperarea dificilă”, adaugă medicul.

Spitalul din Caransebeș dispune de aparatura medicală necesară pentru realizarea operațiilor laparoscopice pentru hernie, însă pentru intervenții de mare anvergură este nevoie de unele updatări ale turnului și trusei laparoscopice.

„În urmă cu 7-8 ani, primarul de la acea vremuri, fostul Ministru de Interne Marcel Vela, pe vremea mandatului său, a fost dispus să achiziționeze din  banii primăriei un turn de laparoscopie foarte performant pentru vremea respectivă. Pentru operațiile de hernie inghinală, hernie ombilicală, apendicectomie, colecist, trusa și turnul sunt pregătite să ducă operațiile acestea. Dacă vom dori să facem  operații laparoscopice de mare anvergură, și aici vorbim de hernie hiatală, stomac, colon, necesită o updatare a turnului de laparoscopie și a trusei” a completat Gheorghe Zaharia. 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top