Vaccinul anti-COVID și pacienții cu boli tiroidiene. Ce trebuie știut?

Vaccinurile anti-COVID sunt speranța pentru a pune capăt pandemiei și crizei sanitare globale. Este indicată vaccinarea în cazul pacienților cu boli autoimune sau imunosupresoare (citostatice sau corticoizi, etc.)? Dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog, specialist diabet și boli de nutriție, la Centrul Medical Prima Clinic, ne ajută cu informații sigure. 
Vaccinurile anti COVID-19 pot preveni infecția COVID-19 prin declanșarea răspunsului imun al organismului odată ce acesta întâlnește virusul, astfel încât să îl recunoască și să lupte împotriva lui. O categorie specială de pacienți este cea care suferă de boli autoimune, tiroidiene. Este recomandat vaccinul în cazul lor?
„Răspunsul este clar: DA! Nu există nici o dovadă că vaccinul poate produce dereglări la nivelul sistemului imun ce ar avea drept efect dereglarea acestor afecțiuni. În cazul pacienților ce urmează tratament cu imunosupresoare (citostatice sau corticoizi, etc.) datorită prezenței diverselor forme de cancer sau boli autoimune vaccinarea NU este contraindicate dar este posibil că răspunsul imun indus de vaccin să se instaleze mai lent sau să fie redus”, explică dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog. 

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PACIENȚII CU BOLI TIROIDIENE?

Vaccinurile bazate pe tehnică ARN mesager se folosesc de instrucțiunile genetice ale virusului pentru construirea proteinei spike. ARN mesager este un material genetic pe care celulele noastre îl citesc pentru a produce proteine. Moleculă – numită pe scurt ARNm – este fragilă și ar fi distrusă de enzimele noastre naturale dacă ar fi injectată direct în organism. Pentru a putea pătrunde în celule, ARNm este înfășurat în bule uleioase din nanoparticule lipidice.

Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteine spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi aceste proteine că fiind intruși și va produce anticorpi, activând celulele T (globulele albe din sânge) pentru a le atacă și distruge. Dacă, ulterior, persoană intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul sau imunitar îl va recunoaște și va fi gata să apere organismul împotriva acestuia.

„Vaccinarea pacienților cu boli tiroidiene este INDICATĂ, iar dacă ne referim la spectrul bolilor tiroidiene putem afirmă că persoanele cu hipotiroidie pot face fără nici un fel de risc vaccinul nefiind nici o contraindicație până în prezent. Vaccinarea persoanelor cu hipertiroidism nu prezintă riscuri. Persoanele cu tiroidita autoimună sau tiroidita Hashimoto pot face vaccinul, din datele existente până în prezent nu există dovezi că răspunsul autoimun ar putea fi exacerbat în urmă vaccinării. Pacienții aflați în tratament cu corticoterapie sau terapie oncologica pentru boală Basedow sau pentru cancer tiroidian pot prezența un răspuns incomplet sau întârziat dar vaccinarea nu este contraindicată. Așadar, atât timp cât riscurile sunt mici comparativ cu beneficiul vaccinarea reprezintă o șansă”, dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinolog Prima Clinic. 
What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top