Webinar despre diagnosticul și tratamentul insuficienței venoase – dr. Cristian Siloși

Ana Maria Predilă
4 Min Read

Insuficiența venoasă cronică este o boală cronică progresivă care afectează venele membrelor inferioare. Dacă nu este tratată poate duce la complicații grave, precum ulcerele varicoase, tromboflebitele și trombozele venoase profunde. Dr. Cristian Siloși, medic primar chirurgie generală, șef lucrări la UMF Craiova, organizează webinarul științific „Suficientă…(in)suficiență!”, în perioada 29-30 ianuarie 2021, alături de echipa Houston NPA. 

Mai mult de jumătate din populația adultă suferă de un anumit grad de IVC. Rata de ICV este mai mare la sexul feminin decât la sexul masculin. Uneori este denumită și insuficiență venoasă periferică cronică și nu trebuie confundată cu sindromul post-trombotic (în care venele profunde au fost afectate anterior de tromboză venoasă profundă).

„Zilnic, consult persoane cu insuficiență venoasă cronică în stadii avansate (C4-C6), persoane care au tot mai frecvent complicații acute ți mi-am spus că e ceva ce nu funcționează bine în sistemul nostru sanitar. Cum ajung persoanele cu insuficiență venoasă cronică să trăiască zeci de ani cu această boală, fără niciun tratament, fără să se adreseze unui profesionist din sănătate? Cum ajung acești bolnavi să sufere o complicație acută pe fondul bolii venoase fără să conștientizeze în vreun fel la ce riscuri se expun? Deși ulcerul venos ca și complicație cronică a bolii venoase sau boala tromboembolică venoasă ca și complicație acută a aceleași maladii produc același handicap sever ca și alte afecțiuni grave, pare că problema în sine este subevaluată și trecuta cu vederea prea ușor”, spune dr. Cristian Siloși. 

Medicii care aleg să participe la webinarul „Suficientă…(în)suficiență!” vor primi informații practice care să îi ajute să diagnosticheze și să trateze corect această boală. Le vor fi fi alături specialiști din diferite domenii, care pot interveni la un moment dat în profilaxia și tratamentul bolii venoase cronice, oferindu-le informații clare, utile și practice, în acest sens.

Până în dată de 14 ianuarie taxa este de 50 Ron, iar asistenții din cabinetele de medicină de familie și din farmacii au participare fără taxa.

„Situația este și mai alarmantă atunci când vedem un tânăr sau o tânăra care poartă stigmatul unui sindrom posttrombotic sau al unei insuficiențe cronice severe în stadiu de ulcer de gambă, pentru că handicapul sever și uneori irecuperabil, pe care îl creează aceste complicații pot determina suferințe inimaginabile unor persoane la început de viață. O tromboză venoasă profundă survenită brusc la o tânăra gravidă sau postpartum lasă urme adânci în psihicul acesteia, dar poate duce și la urmări fizice invalidante. Când te gândești că uneori o soluție extrem de simplă, dar eficientă cum ar fi o contenție elastică graduală prin ciorapi elastici în cursul sarcinii poate reduce semnificativ riscul acestor complicații, te întrebi, și pe bună dreptate, de ce sunt atât de multe cazurile în viitoarele mame nu sunt ajutate să prevină apariția varicelor postpartum, dar și a complicațiilor redutabile date de prezența lor. Mai mult decât atât, sunt companii producătoare care au realizat modele de ciorapi speciali pentru femeile gravide. Din ce în ce mai mult, în toate sectoarele se cere o supraveghere multidisciplinară care să acopere “găurile” din sistem și să ofere o informare mai bună și mai eficientă în prevenirea bolilor și păstrarea sănătății”, subliniază dr. Cristian Siloși, medic primar chirurg. 
Dr. Cristian Siloși este și inițiatorul seriei de evenimente Restart Medical, adresate studenților de la Facultatea de Moașe si Asistență Medicală Craiova unde predă chirurgie, semiologie chirurgicală, nursing clinic chirurgie.

Pentru înscrieri, https://flashmedical.ro/inscriere/

 Pentru suport : Andra Bumbac: andra.bumbac@houston.ro (0756.030.372)
Share This Article