Cum avem grijă de sănătatea pielii iarna – dr. Alina Crișan, dermatolog

Pielea are nevoie de o îngrijire specială în timpul sezonului rece. Primordial este că tenul să fie bine hidratat. Dr. Alina Crișan, medic dermatolog, la Centrul Medical CardioMed și doctor în Științe Medicale, ne spune cum să avem grijă corect de sănătatea pielii  pe timpul iernii. 

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Media10: În sezonul rece menținerea sănătății pielii devine o adevărată provocare. Cum afectează frigul sănătatea pielii?

Dr. Alina Crișan: Sosirea iernii, cu temperaturi și umiditate scăzute, cu vânt și fluctuații/diferențe mari de temperatura între exterior și interior, va genera o scădere a hidratării pielii, o reducere a activității glandelor sebacee cu impact negativ asupra barierei cutanate. Aceasta va deveni astfel mai susceptibilă la inflamații și iritații.

Frigul va afecta și circulația sangvină la nivelul organului cutanat cu o mai slabă irigație locală și fragilizarea capilarelor dermice. O serie de dermatoze preexistente cum ar fi acneea, rozaceea, psoriazisul, dermatita atopică vor cunoaște exacerbări în acest sezon.

Media10: O piele uscată, crăpată sau iritată este mai vulnerabilă și predispusă la infecții?

Dr. Alina Crișan: Pielea uscată și iritată este mai vulnerabilă atât la infecții cât și la pătrunderea alergenilor, deci la instalarea/reactivarea unor dermatite de contact.

Filmul hidro-lipidic este mai fragil, mai sărac, așa că șansa de a pătrunde în/prin piele a unor agenți patogeni (bacterii, fungi, virusuri) crește, mai ales dacă există fisuri la nivelul organului cutanat. De asemenea, alergenii pătrund mai ușor prin toate aceste „crevase” microscopice prezente în pielea uscată, cu risc de instalare a unor sensibilizări (care sunt definitive!) și de apariție de eczeme. De aici derivă importanța menținerii integrității barierei cutanate iarnă.

Media10: Cât de importantă este hidratarea pielii în sezonul rece și cum ar trebui să ne hidratăm corect tenul, mâinile?

Dr. Alina Crișan: Îndrăznesc să spun că este importantă hidratare în general și a pielii în mod particular, printr-un consum crescut de apă (cei „2 litri de apă pe zi”) este mult supralicitată. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de această cantitate, iar în unele cazuri este chiar contraindicată această încărcare volemică.

Riscul deshidratării iarnă rămâne oricum mai mic decât vara, în condiții de viață obișnuită, desigur, pentru un organism sănătos. Adeseori aspectul uscat al pielii este greșit atribuit de către pacienți deshidratării. În realitate, este vorba de o delipidare a pielii, de o piele sărăcită în lipide nu privată de apă. Iar aici, abordarea este diferită. Delipidarea este rezultatul unor proceduri cosmetice incorecte și/sau a unor condiții fiziologice (de exemplu, menopauza) sau patologice (cel mai frecvent atopie, patologie tiroidiană, diabet zaharat) și necesită o abordare specifică, individualizată în cabinetul dermatologic.

Dacă ne referim la hidratarea pielii, aș milita mai degrabă pentru folosirea unor agenți locali cu efect hidratant, adică de captare și menținere a apei în piele (pe baza de glicerină, ceramide, uree în concentrație mică, acid hialuronic,etc). La aceasta așa adaugă pentru sezonul rece un agent potrivit de spălare, blând, emolient. Evitarea pe cât posibil a expunerii pielii la frig, vânt, apă foarte rece sau fierbinte, portul de haine potrivite (ideal bumbac moale în contact direct cu pielea, tehnică îmbrăcării pe straturi, etc), asigurarea unei temperaturi  și a unei umidități corecte în spațiile interioare vor ajuta la asigurarea unui tegument sănătos, plăcut vederii și atingerii.

 Media10: În același timp, ce putem face pentru a preveni deshidratarea pielii?

Dr. Alina Crișan: Deci, prevenim deshidratarea pielii printr-o hidratare corectă (dar neabuzivă!) cu apă (nu cu lichide dulci, abuz de cafea, ceai, alcool!), folosirea de produse cosmetice de calitate, cu efect hidratant și emolient și condiții de mediu potrivite.

Media10: Se spune că vitamina C este extrem de importantă pentru sănătatea pielii. Din ce surse putem lua vitamina C și ce produse am putea folosi în acest sens?

Dr. Alina Crișan: Vitamina C este o vitamina prietenă a pielii cu efect antioxidant, anti-radicali liberi. Sursele naturale sunt reprezentate de fructe și legume proaspete. Ar trebui să ne orientăm către cele de sezon și, pe cât posibil, din surse locale, căci vitamina C este o vitamină fragilă, perisabilă, iar transportul necorespunzător, prelucrarea la temperaturi ridicate, spălarea excesivă vor duce la scăderea drastică  a concentrației sale în alimente. Să încercăm pe cât posibil să respectăm recomandările nutriționiștilor de a alege 3 porții de legume diferite pe zi (cât mai puțin preparate termic) și 2 gustări din fructe crude (!atenție: legumele ar trebui să fie majoritare, nu fructele căci ele vor asigura și un aport ridicat de fibre cu un conținut redus de glucide, elemente din nou foarte benefice și pentru piele). Cu atenție la aceste recomandări, vom încerca să alegem vitamina C din surse naturale căci beneficiile sunt net superioare față de sursele de sinteză (vitamine/suplimente alimentare „de fabrică”).

Dacă ne referim la produsele cosmetice cu vitamina C, ele pot asigura luminozitate tenului, au efect antioxidant și pot preveni sau chiar contribui la corecția ridurilor incipiente. Și aici trebuie urmată indicația specialistului căci, din nou, vitamina C este fragilă, instabilă și, din păcate, multe cosmetice aduc forme de vitamina C slab eficiente fie prin calitatea îndoielnică a produsului fie printr-o concentrație subterapeutică.

Media10: Cum ar trebui să fie ritualul zilnic de îngrijire a tenului, în cazul femeilor, cu ten normal pe parcursul sezonului rece?

 Dr. Alina Crișan: Merg mereu pe principiul: „Less is more” adică, produse puține, de calitate, aplicate corect. Îngrijirea tenului normal nu va fi aceeași pentru o adolescentă, pentru o femeie la 30 de ani sau pentru una de 65 de ani. Dar, ca principii generale, etapele ar fi: spălare cu apă eventual asociat cu un agent spumant potrivit, aplicarea de emolient de 2 ori pe zi, urmat dimineață de produs de fotoprotecție (SPF minim 30), iar seară de un produs antirid (adaptat vârstei). Pe această schemă bazică se pot clădi recomandări privind produsele de machiaj și demachiere, tratamente de aplicat săptămânal, proceduri lunare, etc.

Media10: Ce presupune îngrijirea de bază a tenului, în sezonul rece, pentru persoanele cu ten acneic sau ridat?

Dr. Alina Crișan: Tenul acneic iarnă are nevoie în primul rând de un tratament dermatologic corect al bolii cu adaptarea acestuia la sezon. Multe tratamente locale și unele tratamente sistemice dedicate acneii usucă tenul. De aici, nevoia de a reduce frecvența de aplicare sau chiar a schimbă anumite produse antiacneice în perioada de iarnă și de a crește frecvența  de aplicare a emolientului sau chiar de a vira pe un alt agent emolient.

Fotoprotecția rămâne la fel de importantă și iarnă, multe tratamente antiacneice fiind fotosensibilizante. Deci, vom folosi SPF50 și iarna în această situație. Tenul ridat, matur este, de regulă, și un ten uscat, iar iarna accentuează această problema. De aceea, emolierea devine esențială, asociată eventual cu măști cu efect emolient și hidratant, agenți antirid suficient de onctuoși, aplicarea eventual în prelabil a unui ser hidratant, spălare cu agenți blazi, soap-free, evitarea de proceduri cosmetice agresive. Să nu uităm însă că iarnă rămâne și un prieten al pielii mature și a celei cu cicatrici postacnee pentru că este sezonul ideal în zona temperată pentru proceduri cosmetice de tip peeling laser, dermabraziune, etc.

Media10: Multe femei apelează la diverse vitamine/ suplimente alimentare. De ce trebuie să țină cont în aceste situații?

 Dr. Alina Crișan: Vitaminele și suplimentele nu sunt panaceu și nu pot înlocui un stil de viață sănătos. Pot fi utile în susținerea sănătății pielii alături de o dietă sănătoasă, evitarea fumatului, a excesului de alcool, cafea, zahăr, gluten, practicarea unui sport și a activităților în aer liber, managementul stresului, îngrijirea locală corectă a pielii și menținerea sănătății întregului organism. Vitaminele de sinteză și suplimentele alimentare au și reacții adverse și contraindicații. În plus și calitatea lor variază considerabil de la produs la produs. De aceea, alegerea trebuie făcută, ideal, sub îndrumarea medicului.

Organismul absoarbe și folosește mai eficient vitaminele și mineralele din alimente decât cele din surse artificiale, de sinteză. De aici derivă importantă educației alimentare cu ajutorul medicului de familie, a nutriționistului, a gastroenterologului, dermatologului, internistului. Să nu uităm că pielea nu este doar un zid de apărare al organismului ci și o fereastră către tot ceea ce se întâmplă la interior: fizic, psihic, emoțional. Aș concluziona că vremea nu poate fi controlată, dar sănătatea pielii, da. Acordați atenție stării pielii dumneavoastră și adaptați rutină la schimbările de sezon. Dacă modificările cutanate vă îngrijorează, vizitați dermatologul pentru a face împreună un plan de îngrijire cutanată potrivit.

Sursă foto: gettyimages

Total
23
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Cum te poți programa online pentru vaccinul anti-COVID?

Next Post

Webinar despre diagnosticul și tratamentul insuficienței venoase – dr. Cristian Siloși

Related Posts