Clinica de Oncologie de la SCJU Craiova intră în renovare completă. Prof.univ.dr. Florinel Bădulescu:„Este cea mai mare bucurie la final de carieră”

Clinica de Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență Craiova intră în renovare completă, după 10 ani de amânări și promisiuni. Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a semnat contractul pentru executarea lucrărilor de reabilitare a imobilului în care funcționează Clinicile de Oncologie și Dermatologie din cadrul celui  mai mare spital din Oltenia. Prof.univ.dr. Florinel Bădulescu, șeful clinicii de Oncologie, spune că numărul pacienților care suferă de cancer este tot mai mare, iar pacienții au nevoie de îngrijire completă, într-o unitate medicală modernă.

AUTOR: KARINA ANICA

 

 

Secția de Oncologie a SCJU Craiova este locul în care zilnic pacienții doljeni aud verdictul sfâșietor: „Ai cancer“. Din acel moment, începe o luptă contra cronometru, pe care puțini reușesc să o câștige. O luptă cu boala, dar și cu lipsurile sistemului medical. Același sistem care, de multe ori, le cere medicilor să salveze pacienți cu mâinile goale. Clădirea în care sunt tratați bolnavii de cancer din Oltenia nu a mai primit finanțare de la autorități din 1997. Conducerea spitalului și medicii au făcut de-a lungul timpului igienizări, dar clădirea are nevoie de reabilitare generală. După ani de discuții, reabilitatea întregii clădiri devine realitate.

Investiția în clădirea din curtea SCJU Craiova, care găzduiește clinicile de Oncologie și Dermatologie, este realizată în cadrul unui proiect cu finanțare din fonduri europene în valoare totală de aproape 3 milioane de euro.

„Intrăm în linie dreaptă cu un nou demers important pe care Consiliul Județean îl derulează la cea mai mare unitate medicală din Oltenia, SCJU Craiova. Contractul pe care l-am semnat cu firma care a câștigat licitația vizează modernizarea clădirii în care se află Clinicile de Oncologie și Dermatologie, iar efectul va fi o îmbunătățire substanțială a condițiilor în care sunt tratați pacienții internați aici.  Este un proiect pentru care specialiștii de la CJ Dolj au reușit să obțină fonduri prin Programul Operațional Regional, însă care prevede și o cofinanțare consistentă din partea instituției noastre. O serie de lucrări extrem de necesare nu erau considerate eligibile în cadrul acestei axe, însă nici nu se putea renunța la ele, dacă ne doream să realizăm o investiție cu adevărat completă”, a declarat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Cosmin Vasile, președinte CJ Dolj

Proiectul prevede, pe lângă alte reabilitarea termică a clădirii, atât restabilirea spațiilor interioare, cât și montarea a două ascensoare exterioare.

„Pe lângă reabilitarea termică a imobilului, proiectul nostru include o serie de alte intervenții, de la recompartimentarea spațiilor interioare la instalarea a două ascensoare exterioare. Facem, prin acest demers, un prim pas în direcția pe care am anunțat-o și care reprezintă una dintre prioritățile Consiliului Județean în sfera sănătății, aceea de a crea la Craiova, cu ajutorul fondurilor europene, un institut oncologic. Acesta va pune la dispoziția doljenilor servicii medicale moderne pentru depistarea și tratarea cancerului și, totodată, va derula activități de cercetare și educație în acest domeniu“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj.

„Bolnavul oncologic este foarte complex, are multe nevoi”

Lăsată să se descurce cum poate, oncologia de stat mai rezistă doar graţie profesioniștilor care nu au renunțat să o țină în picioare. Prof.univ.dr. Florinel Bădulescu, șeful clinicii de  Oncologie, de la SCJU Craiova și președinte al Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății a cerut public ani buni condiții mai bune pentru pacienți. Astăzi se bucură că în sfârșit proiectul de renovare completă este sigur, iar primii pași au fost făcuți.

„S-au făcut până acum trei proiecte, s-au amânat de vreo 10 ani. În sfârșit, acum ajungem la acest lucru. Este mare nevoie de modernizare, pentru că bolnavul oncologic este foarte complex, are multe nevoi. Pacienții se plimbă uneori prin cabinetele private, dar mai devreme sau mai târziu au nevoie de toți specialiștii unui sistem sanitar la un loc și nu îi poate găsi decât în acest spital județean. Am avut discuții cu actualul manager care a  fost alături de mine la proiectul acesta de acum 7-8 ani și am tot insistat să îi dăm drumul, pentru că era obligatoriu pentru pacienți,  el a luptat în continuare. Eu nu sunt angajat politic, dar mi-a plăcut noul președinte al Consiliului Județean,  un tip extraordinar de fain, tânăr și dornic să facă ceva. Oamenii aceștia mi-au adus cea mai mare bucurie acum la final de carieră. Chiar astăzi (n.r. luni), câștigătorii licitațiilor au fost la clădire, le-am explicat cum începem, de unde începem, ca să terminăm în maximum doi ani totul. Este un lucru frumos, un proiect extrem de elegant pe care, părerea mea, se va continua o nouă construcție spre a înființa un Institut Oncologic și în Craiova”, explică șeful clinicii de Oncologie.

See Also

Prof.univ.dr. Florinel Bădulescu, șeful clinicii de  Oncologie, de la SCJU Craiova

Oltenia are nevoie de Institut Oncologic

Visul profesorului Bădulescu este acela de a avea în Craiova un Institut Oncologic care să ofere șansa la servicii medicale complexe tuturor pacienților din Oltenia. Spune că Institutul ar trebui să se afle tot în curtea SCJU pentru că astfel pacienții pot beneficia de îngrijire multidisciplinară.

„Dorința mea de o viață este să avem Institut Oncologic în curtea SCJU Craiova. Dacă nu ai toate specialitățile la un loc, nu poți acorda asistență medicală completă tuturor bolnavilor oncologici. Asistența în cabinete este o chestie pentru bolnavi la început de drum, dar bolnavul oncologic în stadiu avansat are nevoie de 40 de specialiști și nu îi găsește decât în acest spital mare. De aceea, am ținut foarte mult ca Institutul Oncologic să fie o extensie în aceeași curte a SCJU.  În plus aici este și  Clinica de Radioterapie”, a explicat prof.univ.dr. Florinel Bădulescu.

COVID-19 și pacienții oncologici: „Am amânat foarte puțini bolnavi”

Pandemia de coronavirus a adus multe piedici pentru bolnavii cronici care nu au mai putut să beneficiez constant de servicii medicale. Prof.univ.dr. Florinel Bădulescu spune că în clinica din Craiova s-a încercat ca pacienții să nu aibă de suferit din cauza întreruperii tratamentului.

„Probabil o să fie surprinzător, dar prin încăpățânarea mea, am realizat peste 70 % din indicatorii de anul trecut. Am amânat foarte puțini bolnavi, de aici a fost și foarte multă tensiune în clinică. De multe ori erau supărați pe mine și colegii și asistenții, dar eu am ales calea dreptului pacientului oncologic de a se trata corect, complet. Eu prin poziția mea de șef al Comisiei de Oncologie, din cadrul MS sunt unul dintre cei care au înaintat ministrului încă din luna februarie acele recomandări privind atitudinea față de bolnavul oncologic. Ele sunt primele pe site-ul Ministerului Sănătății și împreună ministrul am reușit să cerem două testări pe lună pentru bolnavii de cancer, tocmai pentru că am intuit ce ne așteaptă. Sunt foarte bucuros că nu am făcut foarte mulți bolnavi să sufere” a conchis șeful Clinicii de  Oncologie SCJU Craiova.

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top