Sănătate Știri din sănătate

Investigații gratuite pentru depistarea cancerului, în satele din Oltenia. Lista localităților

Locuitorii din mai multe localități din Oltenia pot beneficia de investigații medicale gratuite pentru prevenția cancerului. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) desfășoară împreună cu Asociația Pacienților Cronici din România și cu voluntari (medici rezidenți, studenți, medici specialiști) proiectul ,,Nu am făcut destul”, o caravană de investigații medicale gratuite în mediul rural prin care doresc să ajute la prevenirea cancerului de sân și a altor boli oncologice.

Autor: Marina Andrei

 

 

Medici și studenți la Universitățile de Medicină din București și Craiova vor oferi populației ecografii mamare, mamografii, dermatoscopii, EKG, indice de masa corporală, teste de glicemie, teste HPV, analize de sânge (hemogramă și PSA pentru prostată).

Caravana este la a șaptea ediție consecutivă, iar anul acesta ajunge în 16 localități din 7 județe: Prahova, Gorj, Dâmbovița, Vâlcea, Olt, Ialomița și Constanța. Informații despre locul și orele unde se desfășoară testările sunt afișate la Primările din localități, dar și în alte puncte importante din fiecare sat. Accesul la testări se face doar pe bază de programare. În timpul caravanei de anul trecut, trei femei au fost diagnosticate cu cancer mamar, asta în condițiile în care media europeană este de un caz la mia de femei, deci de trei ori mai puțin. România continuă să fie una dintre ultimele două țări din Europa care nu au program național de screening pentru cancerul mamar.

,,Putem spune că este o campanie de Screening, pentru că avem ce ne trebuie cu noi. Inițial ea a fost dirijată către cancerul mamar și testarea doamnelor din mediul rural care nu au acces, în multe localități nici măcar la asistență primară, darămite la investigații de înalt nivel. De-a lungul anilor am adăugat atât de multe investigații medicale, pentru că am văzut nevoile oamenilor și dorința lor de a se testa, încât am ajuns să organizăm probabil cea mai complexă caravană din acest moment din țară. Anul acesta adăugăm analize de sânge (hemogramă și PSA) și teste HPV”, spune Cezar Irimia, președinte FABC.

Pe lângă testări, caravana ,,Nu am făcut destul” include și o puternică componentă educativă, mai exact pacienții primesc informații despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian și melanom, dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge.

,,Un alt beneficiu al caravanei este că medicii și studenții stau ceva mai mult de vorbă cu oamenii și le răspund la întrebări. Nu trebuie lăsată pe locul doi starea psihică a pacienților. Vestea unui diagnostic poate dărâma o întreagă familie, iar sprijinul psihologic și empatia medicilor sunt la fel de importante ca terapia”, adaugă Cezar Irimia.

Campania se desfășoară în perioada 17 octombrie – 6 decembrie, urmând ca fiecare weekend să fie dedicat câte unui județ, respectiv unor localități din județul respectiv. Obiectivul campaniei este ca peste 1000 de persoane să fie testate, să beneficieze de screening și acolo unde sunt suspiciuni prezentarea potențialilor pacienți la clinicile specializate pentru investigații amănunțite.

Calendarul campaniei „Nu am făcut destul 2020”

 • 17 octombrie – Apostolache, județul Prahova;
 • 18 octombrie – Iordăcheanu, județul Prahova;
 • 24 octombrie – Bălești, județul Gorj;
 • 25 octombrie – Țicleni, județul Gorj;
 • 31 octombrie – Voinești, județul Dâmbovița;
 • 1 noiembrie – Cândești, județul Dâmbovița;
 • 7 noiembrie – Făurești, județul Vâlcea;
 • 8 noiembrie – Otetelișu, județul Vâlcea;
 • 14 noiembrie – Osica, județul Olt;
 • 15 noiembrie – Fălcoiu, județul Olt;
 • 21 noiembrie – Ciulnița, județul Ialomița;
 • 22 noiembrie – Poiana, județul Ialomița;
 • 28 noiembrie – Grindu, județul Ialomița;
 • 29 noiembrie – Rasova, județul Constanța;
 • 5 decembrie – Bălcești, județul Vâlcea;
 • 6 decembrie – Scărișoara, județul Olt.

În cele șase ediții de până acum, ,,Nu am făcut destul” a ajuns în 30 de județe din țară, unde au fost testate peste 6000 de persoane. Scopul campaniei este să crească gradul de informare, să ofere acces la servicii medicale și la diagnostic în această perioadă dificilă.

Articole recente

ÎNVINGE HEPATITA. Prof.univ.dr. Paul Mitruț: „Pacienții cu boli non-COVID nu trebuie neglijați”

Redactor

Povestea pacientului cu cancerul pulmonar – o poveste plină de speranță

Redactor

Cosmin Durle: Planul Partidului Social Democrat pentru combaterea pandemiei Covid 19

Redactor

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.