ÎNVINGE HEPATITA. Prevenția te poate salva de moarte. Hepatita se poate preveni și trata la timp

De cele mai multe ori nu știi că o ai. Poate ești mai obosit, iar când te uiți în oglindă, vezi că obrajii ți-au căpătat o paloare diferită. Poate respiri mai greu sau te trezești cu simptomele unei banale răceli: își lipsește pofta de mâncare, ai febră, greață, vărsături, diaree. În unele cazuri, ți se înroșesc palmele, ți se învinețește fața sau te alegi cu câteva kilograme în plus sau în minus. Poate începi să-ți pui ceva semne de întrebare dacă începi să sângerezi frecvent, să ai scaunul mai deschis la culoare sau urina maronie. Dar nimic care să te sperie grav sau să te facă să te programezi DE URGENȚĂ la doctor.
Hepatita poate să nu prezinte simptomatologie specifică. Ea nu este ca o tăietură deschisă și severă pe burtă, pe care, dacă nu o tratezi pe loc, știi că faci hemoragie și că ești în pericol de moarte. Hepatita nu te face să pui în secunda doi mâna pe telefon și să te programezi la un consult. Dar este boala care-ți distruge în timp ficatul și care, netratată, conduce la ciroză, cancer hepatic și moarte.

AUTOR: Teodora Argint

 

      

Suntem pe locul 1 în Europa, ca țara cu cei mai mulți pacienți diagnosticați cu hepatită de tip C, cu aproape un milion de bolnavi. Totodată, România e pe locul 4 în Europa în ce privește rata de mortalitate ca urmare a unei afecțiuni hepatice, cu 44,5 decese la suta de mii de locuitori, arată un raport al Asociației Europene a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice.

  •        În țara noastră, anual se înregistrează peste 200 de cazuri de hepatită virală B și C, în timp ce hepatita de tip A a depășit 2500 de cazuri, în 2017.
  • Prin campania „ÎNVINGE HEPATITA”, echipa Media 10 și Centrul Medical Renașterea își propun să crească gradul de conștientizare asupra acestor probleme. Prevenția – precum vaccinul și testarea – reprezintă singura modalitate prin care putem scădea numărul bolnavilor de hepatită. O spun statisticile oficiale. Peste 10 milioane de vieți ar putea fi salvate și alte 36 milioane de infecții ar fi prevenite la nivel global dacă hepatita B și hepatita C ar fi eliminate din lista amenințărilor la adresa sănătății publice. Așadar, putem învinge boala!

       PREVENȚIA – soluția care scoate România din topul țărilor bolnave de hepatită

 Hepatita, boala ficatului, poate fi virală, autoimună și toxică (provocată de alcool sau medicamente). Cum acționează? Îți roade celulele și țesutul hepatic, până când organismul tău dezvoltă ciroză sau cancer hepatic. Există multe tipuri de hepatită virală: A, B, C, D, E, F, G, dar primele 5 sunt cele mai răspândite.

Cea mai întâlnită formă de prevenție împotriva hepatitei este VACCINUL, însă el poate acționa doar împotriva hepatitei de tip A, B și D. În cazul hepatitei de tip C, în care boala este deja mult mai avansată, la ora actuală nu există încă un vaccin omologat, ci doar studii și teste.

  • HEPATITELE DE TIP A ȘI E sunt asemănătoare și prezintă forme ușoare, care se pot trata și vindeca rapid. „Boala mâinilor murdare”, hepatita de tip A se transmite prin mâini murdare, contact cu obiecte, alimente sau apă contaminate. Te lovești mai rapid de ea într-un mediu defavorizat sau când ai o igienă precară. Hepatita de tip A e considerată cea mai ușoară formă a bolii, iar persoanele pot fi asimptomatice și nu dezvoltă de obicei complicații. Odată vindecat, organismul capătă anticorpi și imunitate împotriva virusului. Același lucru se aplică și în cazul hepatitei de tip E.

Ca prevenție, există un vaccin pentru hepatita de tip A, dar riscul de expunere scade și prin evitarea locurilor neingenizate și insalubre.

  • HEPATITA DE TIP B se transmite prin sânge sau de la mamă la copil, în timpul nașterii, sau prin fluide corporale (salivă, spermă, secreții corporale). De asemenea, se transmite prin sex neprotejat, prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală (periuță de dinți, aparate de ras, cosmetice), a acelor și a seringilor contaminate și nesterilizate corect. Sau prin tatuaje cu ace și pierceng-uri nesterile.

Hepatita B este de 100 de ori mai infecțioasă decât virusul HIV și perioada de contaminare cu aceasta este foarte mare, pentru că virusul rezistă chiar și 7 zile în mediul extern, timp în care se pot infecta cu ușurință persoanele care vin în contact cu suprafețele infectate (precum sângele uscat de pe instrumentele nesterilizate). Nu se transmite însă prin apă, mâncare, alăptat, atingere, strănut sau tuse.

  • Anual mor între jumătate de milion și un milion de oameni la nivel mondial din cauza hepatitei B. Iar alte 256 milioane de oameni trăiesc cu hepatita cronică B, arată datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății.

Ca prevenție, VACCINUL este cea mai bună modalitate prin care putem evita transmiterea virusului hepatic de tip B, în formă acută (care durează mai puțin de 6 luni și se vindecă) și cronică (atunci când virusul rămâne în corp toată viața pentru că sistemul imunitar al bolnavului nu poate lupta cu el. Tratat corespunzător însă, se poate trăi cu hepatita B).

Copiii născuți din mame cu hepatita B trebuie vaccinați în decurs de 12 ore de la naștere, astfel se previne evoluția infecției spre hepatită cronică B.

  • În anul 2017, aproape 27.000 deoameni au fost dianosticați cu hepatită B în 30 state membre UE/SEE, cu rata crudă de incidenţă de 6,7 cazuri la 100 000 locuitori. Din aceste cazuri, mai mult de jumătate (58%) au fost cronice.
  • Cel mai afectat grup de vârstă a fost 25-34 ani, iar raportul bărbaţi-femei a fost de 1,6 la
  • În cadrul cazurilor acute cea mai comună metodă de transmitere a fost cea heterosexuală (27%), urmată de transmiterea nosocomială (16%) și cea în rândul bărbaţilor care întreţin relații homosexuale (13%). La cazurile cronice a fost transmiterea de la mamă la copil (41%) și transmiterea nosocomială (28%), potrivit datelor INS 2019
  • În asociație cu virusul D (Delta), forma pe care o îmbracă hepatita e și mai gravă. Virusul D nu poate intra în contact cu organismul decât prin prezența hepatitei B. Iar hepatita de tip B+ DELTA este, pe lângă hepatita de tip C, cel mai sever tip de infecție.

Pacientul poate intra in contact cu virusul hepatic D în doua moduri: fie virusul pătrunde în organism odată cu hepatita B (coinfecție), fie virusul D apare după instalarea tipului B (suprainfecție).

Ca metodă de prevenție, hepatita de tip D se poate evita prin vaccin împotriva tipului B.

  • HEPATITA C este cea mai gravă formă pe care o dezvoltă această boală. Poate începe de la o îmbolnăvire ușoară, care durează câteva săptămâni (infecție acută), la îmbolnăvire severă, pe viață (cronică). Hepatita cronică produce deteriorarea ficatutui (boala de ficat), ciroza (fibrozarea ficatului), cancerul hepatic și chiar moarte. În jur de 80% dintre pacienții cu hepatită dezvoltă în timp hepatita de tip C, așa că nevoia de prevenție și tratament crește de la an la an.

Se transmite prin sânge, de la folosirea în comun a acelor sau a echipamentelor pentru prepararea injecțiilor. La naștere, de la mamă cu hepatită C la făt. Prin sex cu o persoană infectată, tatuaje sau pierceng-uri în saloane neautorizate. Nu se ia însă prin alăptat, sărut, îmbrățișări, folosire în comun a tacâmurilor, strănut sau tuse și nici prin alimente sau apă. Odată ce ai fost vindecat de hepatită C, mare grijă pentru că te poți reinfecta cu virusul.

Ca prevenție, nu există vaccin anti HVC, de aceea, contactul cu virusul poate fi evitat prin screening-ul donatorilor de sânge şi organe, prin sterilizarea adecvată în spital, prin folosirea seringilor de unică folosinţă, utilizarea singulară a obiectelor de igienă personală și sex protejat.

  • 6 din 100 de nou-născuți din mame cu hepatita C se infectează cu virusul hepatitei C. Riscul este mai mare dacă mama are atât HIV, cât și hepatită
Circa 17.500 de cazuri de hepatită C beneficiază anul acesta de tratament decontat de CNAS

În lupta cu boala, pacienții trebuie să fie sprijiniți psihic și material de stat. Astfel, anul acesta, programul de tratament destinat hepatitei C include până la 17.500 de persoane. Însă în perioada februarie-iunie 2020, doar puțin peste 3500 de bolnavi au beneficiat de tratament, din cauza situației cauzate de covid-19.

„Cea mai mare problemă a pacienților cu afecțiuni hepatice în acest moment este legată de accesul la tratament și la medicul specialist. Situația devine critică! Avem din ce în ce mai multe plângeri de la bolnavi, în special cei cronici, care nu știu cum să acționeze în lipsa unor informații constante și clare din partea autorităților. Încurajăm pacienții să-și contactez medicul curant (infecționist sau gastroenterolog) și să stabilească cea mai bună soluție pentru a avea acces la tratament în condiții de siguranță, mai ales în cazul investigațiilor ce trebuie realizate în spital.”, recomandă Marinela Debu, președintele Asociației pentru Pacienții cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

CUM TE POȚI TESTA GRATUIT DE HEPATITĂ B și C, PRIN INTERMEDIUL MEDICULUI DE FAMILIE?

Orice pacient poate apela la medicul de familie dacă are suspiciuni că ar fi putut

contacta Hepatită B sau C. Din mai 2018, legea prevede ca medicii de familie să poată prescrie bilete de trimitere pacienților, pentru testare gratuită la o clinică avizată.

Testele împotriva Hepatita B și C sunt rapide și simple și se fac pe baza unei analize de sânge, prin înțeparea degetului pentru recoltarea unei mostre de sânge. Pe lângă testele prin care se pot determina antigenele sau anticorpii specifici în sânge, prezenţa virusului hepatitic poate fi detectată şi prin teste moleculare de diagnostic, bazate pe tehnologia PCR (Polymerase Chain Reaction). Ele au un grad înalt de fiabilitate, pot fi efectuate rapid şi detectează încărcătura virală. Practic, măsoară gradul de replicare a virusului şi gravitatea bolii. Pentru hepatita C, testarea rapidă se poate face și pe baza unei probe de salivă.

Pacienții din grupele de risc sunt primii care trebuie să urgenteze testarea.
„Obligatoriu gravidele trebuie testate! În mod normal, orice femeie care își propune să rămână însărcinată este bine să se testeze înainte. Pentru că dacă are virusul C, face o terapie de trei luni, scapă de virus și nu mai este o problemă sarcina ulterioară. Pe când, dacă află în timpul sarcinii că are hepatită, atunci va fi monitorizată mult mai atent în primul trimestru și în ultimul, astfel încât viremia să fie mică, să existe un risc mai mic de transmitere la copil… De asemenea, trebuie testați pacienții cu HIV, cei care au avut contact sexual neprotejat cu bolnavi de hepatita B. Alte categorii sunt personalul care lucrează în cămine de bătrâni și spitale, polițiștii sau chiar salvamontiștii pentru că ei pot veni în contact cu sângele infectat”, explică dr. Mihaela Udrescu, medic de familie și membru al Societății Naționale a Medicilor de Familie  
Bolnavii neasigurați medical – fără acces la testare și tratament gratuite

În lupta împotriva hepatitei, bolnavii care nu sunt asigurați medical sunt dați la o parte de stat. Ei nu beneficiază de teste gratuite și cu atât mai puțin de tratament fără interferon. Testarea în zonele defavorizate ar fi unul dintre obiectivele pe care Asociația Pacienților Bolnavi de Hepatită și medicii de familie le-au înaintat autorităților.

„Până să fie situația cu COVID, persoanele neasigurate erau testate la camerele de gardă a secțiilor de Boli Infecțioase, atunci când se prezentau la spital. Doar așa beneficiau de testare gratuită. Se recomandă testarea pentru Hepatită B și chiar screening populațional în țările unde această boală este considerată frecventă. În România, noi avem frecvență moderată. Deci simplul fapt că ne-am născut în România ar fi un motiv pentru care fiecare dintre noi să fie testat o dată în viață”,, spune dr. Mihaela Udrescu.
  • UNDE TE POȚI TRATA DE HEPATITĂ ÎN OLTENIA?

Asociația Bolnavilor de Hepatită a întocmit o listă cu spitalele de stat care tratează pacienții hepatici de tip C, în regiunile Olteniei.

  1. DOLJ:
  2. CRAIOVA – Spitalul Județean de Urgență , Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul Municipal Filantropia și Spitalul Militar „Ștefan Odobleja”
  3. FILIAȘI – Spitalul Orășenesc
  4. BĂILEȘTI – Spitalul Municipal Prf. Irinel Popescu
  5. CALAFAT – Spitalul Municipal
  6. VÂLCEA: – Spitalul Orășenesc Horezu ȘI Spitalul Județean de Urgență Râmnicu Vâlcea

**** În cadrul campaniei, echipa MEDIA10 va reveni cu materiale extrem de utile legate de lupta pacienților diagnosticați cu hepatită. Vom afla poveștile lor, vom veni cu detalii despre tratamentul fără interferon, despre programele de screening, medicamentele care lipsesc de pe piața din România și care pot trata hepatita B+ Delta. Împreună învingem Hepatita! ****

Sursă foto:gettyimages

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Investigații gratuite pentru depistarea cancerului, în satele din Oltenia. Lista localităților

Next Post

Peste 80 de matematicieni în conferință online la UCV

Related Posts
Verified by MonsterInsights