Reportaje medicale Sănătate

Metode moderne de tratament pentru cancerul mamar

În ultimii ani, s-au dezvoltat terapii specifice pentru vindecarea cancerului mamar, o boală diagnosticată frecvent atât în România, cât și la nivel mondial tratamente care cresc șansele de supraviețuire și îmbunătățesc pronosticul femeilor diagnosticate cu această boală.

AUTOR: DR. Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie

De asemenea, s-au perfecționat inclusiv metodele de diagnostic și  tratament, identificându-se terapii țintite pentru diversele subtipuri de cancere mamare. Chirurgia a evoluat foarte mult și, în prezent, nu se mai efectuează intervenții care mutilează, chiar și recomandarea pentru mastectomia a rămas o indicație pentru boli avansate sau pentru situațiile în care nu se poate exciza doar leziunea canceroasă în limite de siguranță.

Chirurgia conservatoare a câștigat foarte mult teren

Dacă în trecut mastectomiile se efectuau împreună cu excizia mușchiului pectoral, iar femeile rămâneau mutilate, între timp, chirurgia conservatoare a câștigat foarte mult teren, astfel încât, în foarte multe dintre cazuri se recomandă excizia leziunii cu țesut sănătos înconjurător. Acest tip de intervenție asigură rezultate pe termen lung daca este urmat de radioterapie ceea ce înseamnă că pacientele își pot păstra sânul.

Mai mult decât atât, chirurgia radicală actuală, care presupune excizia sânului (mastectomia) poate să fie însoțită de reconstrucția mamară cu țesut propriu, cu implant mamar sau cu un dispozitiv de expansiune mamară (ulterior, înlocuit de un implant), ceea ce ajută la păstrarea stimei de sine și a încrederii, cu rezultate oncologice și estetice foarte bune.

Intervenția chirurgicală trebuie să cuprindă și o evaluare a ganglionilor axilari iar, daca în trecut se practica odată cu operația și excizia tuturor ganglionilor axilari, în timp, s-a dovedit că pentru cancerele mai puțin agresive se poate efectua, cu o tehnică specială, doar o evaluarea a primul ganglion axilar, ganglionul santinelă. Nu numai ca această operație presupune o recuperare mai rapidă a mobilității brațului, dar ea scade semnificativ și riscul de limfedem (umflarea brațului/antebraț și mână)., ceea ce asigură o bună calitate a vieții pentru paciente.

Terapia oncologică medicală în cazul cancerului de sân este variată și cuprinde mai multe strategii terapeutice

O altă terapie utilizată în tratamentul cancerului de sân este radioterapia, care se indică în majoritatea cazurilor de operație conservatoare (când nu se face mastectomie, ci doar excizia nodulului mamar pentru a preveni recidiva locala), ajungându-se practic la aceeași rată de recidivă precum în situatia femeilor care au suferit mastectomie. Radioterapia mai poate fi indicată și în cazul pacientelor care au suferit mastectomie și au avut o boală avansată la nivelul sânului sau ganglioni axilari cu invazie, asigurand de asemenea o scădere a ratei de recidivă a bolii.

În situatii rare, radioterapia este utilizată ca ultim resort terapeutic, în scop paliativ, atunci când nicio altă terapie nu își mai face efectul  pentru  că are puține efecte adverse, majoritatea fiind cele locale precum afectarea temporară a pielii și o stare de oboseală pe durata terapiei. Terapia oncologică medicală în cazul cancerului de sân este variată și cuprinde mai multe strategii terapeutice în funcție de tipul de cancer de sân. Astfel, în primul rând, există chimioterapia, acea terapie oncologică care asigură distrugerea celulelor canceroase, pe de o parte de la nivelul locului de plecare, pe de altă parte de la nivelul altor posibile locuri invadate, inclusiv celulele canceroasa care circulă libere prin organism.

Chimioterapia poate fi percepută ca o terapie mai agresivă cu multiple efecte adverse, dar acestea sunt reversibile și, deși sunt dificil de suportat la început, există și metode de echilibrare și compensare pentru ca trecerea prin această terapie să nu fie foarte dificilă. În al doilea rând, există tratamentul hormonal, care se poate administra în formele de cancer ce prezintă receptori hormonali pentru estrogen si progesteron. Această terapie poate avea efecte adverse asupra sănătății oaselor, însă adăugarea de suplimente pentru întreținerea sistemului osos poate fi de ajutor. Nu în ultimul rând există o terapie țintită anti HER – HERCEPTIN care se administrează doar pacientelor ce au markerul pozitiv la imunohistochimie și doar împreună cu terapia cu citostatice, asigurând un răspuns spectaculos, cu dispariția tumorii în multe dintre cazuri.

Este foarte important să prevenim cancerul

În continuare se dezvoltă terapii pentru cancerul de sân, iar imunoterapia a câștigat foarte mult teren în ultima perioadă; în același timp, sunt multe studii în desfășurare în toată lumea și se testează medicamente noi pentru viitoarele terapii. Este foarte important să prevenim cancerul și să fim conștiente că orice boală descoperită în stadii incipiente poate fi vindecată.

În toată lumea, luna octombrie este dedicată conștientizării și prevenției cancerului la sân. Echipa NATIVIA este alături de toate femeile și astfel și-au propus să ajutăm la prevenirea acestei afecțiuni.

IATĂ MESAJUL LOR:

  • Vino la un screening mamar și noi oferim o mamografie sau ecografie de sân gratuită pentru o femeie din Asociația SAMAS! Împreună suntem mai puternice!
DETALII AICI:

https://www.nativia.ro/articole-medicale/roz-este-super-puterea-ta/

Articole recente

ÎNVINGE HEPATITA. Prof.univ.dr. Paul Mitruț: „Pacienții cu boli non-COVID nu trebuie neglijați”

Redactor

Povestea pacientului cu cancerul pulmonar – o poveste plină de speranță

Redactor

Cosmin Durle: Planul Partidului Social Democrat pentru combaterea pandemiei Covid 19

Redactor

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.