Haos și neștiință. Zeci de părinți la coadă, pentru adeverință, în fața cabinetelor medicale

Zeci de părinți stau în fața cabinetelor medicilor de familie pentru a primi adeverința medicală pentru elevi. Astăzi, Policlinica Craiovița, locul unde sunt mai multe cabinete de medicină de familie, s-a umplut de părinți. Cei care nu au mai avut loc să aștepte pe hol, au ieșit în curte. Medicii de familie atrag atenția părinților și reprezentanților unităților de învățământ să citească cu atenție legea, pentru că nu toți elevii au nevoie de eliberarea adeverinței medicale, la începutul noului anului școlar. 

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Părinţii  și unele unități de învățământ solicită în mod excesiv adeverinţe medicale pentru începutul de an școlar, chiar dacă legislația prevede că pentru cei mai mulți elevi nu este nevoie. Astăzi, holurile și curtea Policlinicii Craiovița, au fost pline de părinți pentru care a fost aproape imposibil să respecte distanțarea socială. 

Medicii de familie atrag atenția și spun că au nevoie de adeverinţe medicale doar elevii care încep un nou ciclu şcolar. În acest sens, Ministerul Sănătății a transmis, într-o adresă către Direcțiile de sănătate publică din țară, un model standard ce poate fi obținut de la medicul de familie.

„Citiți, vă rog, legislaţia în vigoare. Cei mai mulți copii NU au nevoie de niciun document medical la început de an şcolar. Documente medicale sunt necesare la clasa zero, clasa a 5-a, clasa a 9-a și la grupa mică de grădiniţă. Atât. Nu luați cu asalt cabinetele medicilor de familie, expunând copiii unui risc inutil de contagiozitate. Avizul epidemiologic, total inutil, se eliberează doar în urma examinării copilului şi este un document pe care părintele îl va plăti. La fel de inutila adeverinţă pentru educaţie fizică şi exemplele pot continua. La grădiniţe şi şcoli este obligatoriu triajul epidemiologic zilnic, pe cale de consecinţă nu aveţi nevoie de documente medicale inutile”, atrage atenția dr. Dalida Mosorescu, medic de familie. 

Conform unei adrese semnate de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, către DSP-uri, adeverinţa medicală se eliberează, potrivit legii, în următoarele circumstanţe:

  • La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul;
  • La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea;
  • La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Educația sub jugul COVID. Tabla virtuală a haosului din școli

Next Post

Cursuri de programare pentru elevii din Craiova. Au început înscrierile la LOGISCOOL

Related Posts
Verified by MonsterInsights