Ce trebuie să facem pentru a avea o inimă sănătoasă

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, internare în spital şi handicap fizic la nivelul populaţiei adulte şi vârstnice din România. Partea bună este că 80% din afecțiunile inimii pot fi prevenite, subliniază cardiologii de la Centrul Medical Echipa Inimii. Cele mai multe riscuri au legătură cu dieta și cu stilul de viață – acestea sunt punctele esențiale pe care trebuie să le ții sub control. Moderația este calea cea mai sigură de prevenire. 

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

La apariția bolilor cardiovasculare contribuie diverși factori de risc. Unii oameni se nasc cu aceste condiții care predispun la boli de inima și accident vascular cerebral, dar majoritatea le dezvoltă din cauza unei combinații de factori, cum sunt: alimentația dezechilibrată, lipsa de activitate fizică și fumat, pentru a numi doar trei. Cu cât există mai mulți factori de risc, cu atât crește șansa de a dezvolta boli cardiovasculare.

Înțelegerea rolului prevenție este esențială pentru sănătatea noastră.

„Există trei tipuri de prevenție: primară, secundară și terțiară. Toate trei sunt foarte importante. Ele includ discuția și educarea pacientului cu privire la adoptarea unui stil de viață sănătos, astfel încât să nu ajungă să aibă o boală de inimă, dar și obișnuirea pacienților care au fost diagnosticați deja cu o boală cardiovasculară, să facă alegeri sănătoase, pentru a preveni complicațiile”, spune dr. Petre Ciobanu, medic specialist cardiolog.

Comunicarea medic-pacient este extrem de importantă în acest sens. Pentru a putea adopta un stil de viață sănătos, a renunța la vicii, trebuie să înțelegi efectele negative ale acestora asupra organismului. Medicul este persoana abilitată să ofere cele mai bune sfaturi în acest sens.

„Suportul psihologic reprezintă peste 50% din valoarea teoretică a unui consult medical. Contează modul în care vorbești cu pacientul, astfel încât el să aibă încredere în tine ca medic și să nu meargă să cumpere de la farmacie orice medicament atunci când îl ”înțeapă inima”, ci să vină să îți ceară sfatul. În cadrul Centrul Medical Echipa Inimii pacienții beneficiază și de consiliere în adoptarea unui stil de viață sănătos”, explică dr. Petre Ciobanu.

Regulile de aur de care trebuie să ținem cont pentru a avea o inimă sănătoasă, potrivit dr. Petre Ciobanu:

Mergi din timp la medic!

Alege să faci cel puțin o vizită pe an medicului specialist cardiolog, în special dacă ai peste 45 de ani și mai ales dacă ai în familie antecedente de infarct miocardic sau accident vascular cerebral la vârste fragede, adică sub 55 de ani.

Mănâncă sănătos!

Adoptă o dietă de tip mediteranean. Regimul alimentar recomandat de către medicul cardiolog este unul sărac în sare și bogat în legume, fructe proaspete și fibre. Carnea grasă, precum cea de porc, vită sau miel trebuie mâncată cu moderație. Acest tip de carne este bogată în grăsimi rele care se depun pe arterele inimii, încetinind funcțiile cardiace.

Renunță la fumat!

See Also

Fumul de țigara conține peste 4000 substanțe chimice, din care cca 60 sunt recunoscute drept cancerigene. Acestea afectează sistemul cardiovascular prin: creșterea tensiunii arteriale, accelerarea frecvenței cardiace, diminuarea aportului de oxigen, determinarea formării de plăci de aterom, reducerea nivelului de HDL-colesterol (colesterol bun), declanșarea crizelor anginoase. 

Consumă alcool cu moderație!

Studiile au demonstrat că pacienții care nu consumau deloc alcool au prezentat cel mai scăzut risc cardiovascular. Consumul de alcool se asociază cu creșterea tensiunii arteriale și a greutății corporale. Un pahar de vin roșu la masă este suficient.

Fă orice formă de mișcare îți place și ți se potrivește, minimum 30 minute/zi!

Sedentarismul este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Luând în considerare prevalența ridicată a obezității, activitatea fizică este o prioritate. Această diminuează riscul de a dezvoltă boli de inima prin întârzierea depunerii de colesterol în artere, creșterea oxigenării mușchiului inimii, creșterea colesterolului bun (HDL), îmbunătățirea toleranței la glucoză și a sensibilității la insulină, ajutând la gestionarea greutății și la reducerea tensiunii arteriale.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top