Verifici alunițele periodic, scazi riscul de cancer de piele-Dr. Mihaela Enache, medic specialist dermatolog

În Oltenia sunt depistate cele mai multe cazuri de cancer de piele din țară. Verificarea alunițelor, mai ales celor care ne atrag atenția prin formă și culoare, este esențială în prevenția cancerului de piele. Dr. Mihaela Enache, medic specialist dermatolog, la Centrul Medical Renașterea, ne spune cum trebuie să avem grijă de sănătatea pielii și, mai ales, cum se face verificarea alunițelor.

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Media10: În perioada sezonului cald pielea noastră începe să fie cumva atacată de razele ultraviolete, care pot să aibă anumite consecințe grave asupra pielii noastre, dar mai ales asupra alunițelor. Cât de important este să ne verificăm alunițele în această perioadă?

Mihaela Enache: Așa este. Verile au început să fie din ce în ce mai călduroase și, implicit, radiațiile ultraviolete sunt tot mai puternice având cu un impact negativ asupra pielii și alunițelor. Alunițele sunt cunoscute în termeni medicali sub denumirea de nevi nevocelulari sau melanocitari. Aceste sunt formațiuni benigne, pigmentare care pot să apară pe parcursul vieții. Vârsta medie până la care pot să apară este de 30 de ani. Tot ce apare după această vârstă ar trebui să ne tragă un semnal de alarmă și să fie verificat periodic. De ce este important să facem aceste verificări? Pentru că, la un moment dat, sub agresiunea diverșilor factori, alunițele se pot transforma într-un cancer de piele și anume, în melanom, care este o tumoră malignă foarte severă.

Expunerile prelungite la radiațiile ultraviolet, adică la soare, precum și mersul la solar pot să ducă la modificarea alunițelor

Media10: Care sunt alunițele mai periculoase? Trebuie să acordăm mai mare atenție celor care, poate, sunt mai proeminente sau petelor care au apărut pe piele și ni se pare că au o textură mai ciudată?

M.E.: Periculoase pot fi ambele. Medicul dermatolog va stabili în cabinetul de dermatologie, după efectuarea dermatoscopiei, care sunt mai periculoase și mai puțin periculoase. Se pare că totuși cele proeminente ar putea fi mai puțin periculoase decât cele plane. De multe ori, în cabinetele noastre vin pacienți și ne spun că au alunițe în anumite zone, dar noi constatăm că sunt cu totul și cu totul alte leziuni decât alunițe. Deci, pe piele, pe lângă alunițe, pot exista și alte tipuri de leziuni, fie că sunt proeminente, fie că sunt plane, și mă refer aici la keratoze actinice, seboreice, angioame, papiloame, lentigo solar, care apare, în urma expunerii la soare și care trebuie urmărite de medicul dermatolog, el fiind cel care poate stabili decizia terapeutică adecvată pentru fiecare pacient.

Media10: Care sunt factorii ce pot să ducă la modificarea unei alunițe, care să ne îngrijoreze, să ne ridice probleme?

M.E.: Expunerile prelungite la radiațiile ultraviolet, adică la soare, precum și mersul la solar pot să ducă la modificarea alunițelor. Sunt persoane care preferă să fie bronzate tot anul anul, ceea ce noi, medicii dermatologi, nu recomandăm. În ultimii ani, oamenii au început să capete obiceiuri noi, merg în concedii exotice, nu o dată pe an, de mai multe ori pe an, iar acest lucru crește riscul de arsuri solare, implicit la riscul de melanom. Un alt factor este legat de traumatisme, fie că sunt voluntare, fie că sunt involuntare. Sunt persoane care smulg firele de păr de la nivelul alunițelor, care le taie, care își fac tatuaje în zone unde există și alunițe sau folosesc diverse substanțe, soluții care irită aceste alunițe. Nu este demonstrat faptul că un traumatism poate să ducă obligatoriu la apariția unui cancer de piele, dar este demonstrat că orice traumatism produce modificări în structura ADN-ului celular și în timp poate să ducă la acest tip de cancer de piele. Noi recomandăm ca atunci când s-a rupt o aluniță, pacientul să dezinfecteze bine zona respectivă și apoi să se prezinte la medic în cel mai scurt timp posibil. Au fost cazuri în care, chiar la o lună, două după traumatism a apărut cancerul de piele.

Este bine ca fiecare pacient să-și facă o autoevaluare a alunițelor o dată pe lună

Media10: De aceea, este foarte important să mergem să cerem sfatul specialistului și să nu întârziem consultația. La ce perioadă de timp este bine să mergem să ne verificăm alunițele?

 M.E.: Este bine ca fiecare pacient să-și facă o autoevaluare a alunițelor o dată pe lună. Să observe dacă există modificări de formă, culoare, dimensiuni și la orice modificare apărută să meargă să consulte medicul dermatolog. În situația în care există antecedente de melanom, fie că sunt persoanele, fie că sunt familiale, sau dacă persoana respectivă a mai fost la alte controale și s-a constatat că sunt prezente alunițe atipice, atunci controalele vor fi la trei, șase luni. Dacă nu există aceste antecedente și niciun fel de probleme cu alunițele, atunci o dată pe an ar fi bine să le verifice totuși pentru siguranță.

Media10: Există vreo modalitate prin care putem preveni apariția alunițelor?

M.E.: Da, există o modalitate de prevenire. Atunci când ne expunem la soare ar trebui să o facem gradat, treptat, nu brusc. Ar trebui să respectăm intervalul orar în care radiațiile ultraviolete sunt mai puțin puternice, înainte de ora 11 dimineața și după orele 16:00, 17:00. De asemenea, trebuie folosite cremele cu factor de protecție înalt, 30+ și 50+, precum și fotoprotecția vestimentară.

Media10: În ce constă procedura de verificare a alunițelor?

M.E.: Dermatoscopia este o metodă de examinare a alunițelor neinvazivă. Pacientul poate să vină liniștit să-și facă această investigație, pentru că nu produce iradiere. Dermatoscopia se realizează cu ajutorul dermatoscopului, care poate fi, manual, digital sau computerizat. Varianta din urmă are avantajul că stochează imaginile pentru controalele ulterioare. Dermatoscopul este prevăzut cu o epilare specială și cu o lupă, care mărește de foarte multe ori imaginea aluniței și ne oferă imagini din structura aluniței care nu pot fi văzute cu ochiul liber.

Alunițele pot fi îndepărtate cu laserul și prin excizie chirurgicală

Media10: Când este recomandată o procedură de îndepărtare a unei alunițe?

M.E.: Ori de câte ori la examenul dermatoscopic se constată modificări, care ne-ar orienta către un melanom, către un cancer de piele. Atunci când avem suspiciunea aceasta, indicația este de excizie chirurgicală. Există și indicații preventive de îndepărtare a alunițelor, când acestea se află pe zone de traumatism și anume, la bărbați în zona feței (în urma rasului pot să le taie de mai multe ori, cele localizate la nivelul gulerului cămășii, pe linia curelei sau, la femei pe linia sutienului). Acestea sunt traumatisme mici și repetate, care în timp pot duce la modificările de care vorbeam. Alte indicații ar mai fi cele localizate pe mucoasă, iar pacienții care sunt deranjați din punct de vedere estetic de o aluniță pot solicita îndepărtarea acesteia.

Media10: Care sunt metodele folosite pentru îndepărtarea alunițelor?

M.E.: Alunițele pot fi îndepărtate cu laserul și prin excizie chirurgicală. Aceasta din urmă este metoda cea mai sigură, cea mai indicată pentru că se realizează cu o margine de siguranță de 1,5- 2 milimetri și în urma ei, piesa este trimisă la anatomie patologică pentru efectuarea examenului histopatologic care va pune, de fapt, diagnosticul de certitudine.

sursa foto:gettyimeges

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Când au loc sesiunile speciale de Evaluare Națională și Bac

Next Post

Subiecte Evaluare Națională. Ce au avut de rezolvat elevii la Limba și literatura română

Related Posts
Verified by MonsterInsights