Ghidul elevului, parintelui si profesorului

Cum susținem elevii înainte de examene-psiholog Eduard Bondoc

Elevii trec printr-o perioadă solicitantă înaintea marilor examene precum Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Se întâmplă ca elevii care nu au parte de  o bună pregătire psihologică pentru examen să clacheze în fața foii de examen și să se confrunte cu un esec dureros, neașteptat. De aceea, susținerea reală din partea familie și a unui specialist, dacă se impune, sunt extrem de importante.

Autor: Marina Andrei

 

 

Inteligența emoțională este capacitatea de a ne gestiona emoțiile. Este și ceea ce au nevoie elevii, în perioade de stres maxim, cum este cea de dinaintea examenelor. Comunicarea, înțelegerea emoțiilor și gestionarea acestora în favoarea noastră sunt lucruri care se învață. Elevii nu trebuie să asimileze examenele cu o sperietoare.

„Ideea este că pentru a face față unui examen trebuie mai întâi cunoscute emoțiile personale și după aceea înfruntate. E vorba aici de un concept care se numește inteligență emoțională, ceea ce înseamnă cunoașterea și gestionarea propriilor emoții. Cei mai mulți dintre elevi fac greșeala de a considera acest examen o mare  sperietoare. Până la urmă este o testare cum au fost și tezele din semestrul trecut, cum a fost și orice altă lucrare de control. Este o lucrare de control mai lungă. Dacă ar privi lucrurile în felul ăsta, uitând de ideea de performanță care creează anxietate s-ar desfășura lucrurile foarte simplu, concentrarea ar veni, memoria și-ar face treaba și examenul ar decurge firesc”, explică spune Eduard Bondoc, doctor psiholog. 

Fără grade de comparație între copii

Un rol foarte important în perioada examenelor îl au și părinții. Psihologul Eduard Bondoc spune că este bine ca părinții să nu pună presiune pe copii în aceste momente și să nu facă comparații între ei (,,vecinul tău a învățat mai mult, colegul tău are note mai mari, prietenii tăi sunt mai buni ca tine”).

„Copiii au nevoie să se dezvolte singuri, fără a se pune presiune pe ei în momentele respective”, adaugă psihologul. 

Având în vedere contextul epidemiologic actual în care elevii susțin examenele, este bine ca ei să evite să privească la televizor și să se încarce cu tot felul de informații.

„Copilul nu are de ce să se uite la televizor în perioada asta. El are altă treabă. Trebuie să-și recapituleze comentariile, să-și revadă gramatica, să-și revadă formulele la matematică, să se recreeze, să facă pauză la 50 de minute, să aibă un program structurat în fiecare zi și o alimentație sănătoasă. Nimic altceva”, susține psihologul Eduard Bondoc.
Urmărește și:

Articole recente

Cum ajuți copilul să facă față dezamăgirilor

Redactia Media10

 Ce facem când copilul urăște școala – sfatul psihologului

Redactia Media10

Cum afectează jocurile video creierul și comportamentul copiilor

Redactia Media10

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.