Problemele de concentrare la copii. Cum le rezolvăm?

Adesea, părinții își pun aceste întrebări: „De ce nu se poate concentra copilul meu? De ce nu este atent la școală? De ce este atât de agitat?”. În era digitală rapidă în care trăim, problemele de concentrare la copii au devenit o preocupare tot mai crescută pentru părinți și educatori. Factori precum gadgeturile, alimentația și stresul pot avea un impact semnificativ asupra capacității de concentrare a copiilor. Vom explora în detaliu fiecare dintre aceste aspecte și vom oferi soluții practice pentru a îmbunătăți acest aspect crucial al dezvoltării copiilor, cu ajutorul Iulianei Bulacu, psihoterapeut la Școala Gimnazială „Terraveda” din Craiova. 

Faptul că trăim într-o lume aflată în continuă schimbare și mișcare, în care tehnologia avansează mult prea rapid pentru a ține pasul, ne face să uităm de propria persoană, de nevoile fiziologice pe care corpul nostru le are. Tehnologia, chiar dacă ne permite accesul la o lume virtuală, nelimitată, ne deconectează, de la lumea reală. De multe ori, stăm în fața calculatorului sau telefonului toată ziua fără să mâncăm, fără să bem apă, fără să ne mișcăm și apoi ne trezim înțepeniți, înfometați, însetați și fără energie. Toate aceste nevoi fiziologice sunt resimțite de corpul nostru abia după ce ieșim din „transa tehnologiei”.

„În primul rând, tehnologia ne deconectează de la lumea reală. Practic, uităm că suntem oameni, că avem un corp și niște nevoi de satisfăcut. Nu mai suntem în corp, suntem doar în minte și epuizăm resursele din corp până când ajungem să ne consumăm precum bateriile. Apare starea epuizare pe care, uneori, ajungem să o conștientizăm și noi, ca adulți, iar alteori nu. Dacă noi suntem puși în dificultatea de a fi conștienți de propriul nostru corp și de nevoile noastre, ne putem imagina ce se întâmplă cu copiii”, avertizează Iuliana Bulacu, psihoterapeut la Școala Gimnazială „Terraveda”.

Cum îi afectează tehnologia pe copii?

Accesul la gadgeturi trebuie să aibă limite bine stabilite la copii, mai ales, pentru că ei au cel mai mult de suferit. Dacă nu îi monitorizăm, ajung să petreacă o zi întreagă numai în fața telefonului sau calculatorului, iar acest lucru este extrem de dăunător atât pentru corpul lor, cât și pentru psihic. De multe ori, copiii care petrec mult timp în fața gadgeturilor au probleme de concentrare și de menținere a atenției la școală. În plus, odată „deconectați” de la tehnologie, manifestă comportamente inadecvate: sunt nervoși, plângăcioși, țipă și pot chiar să devină agresivi.

„Copiii petrec ore întregi în fața acestor gadgeturi, iar atunci când sunt deconectați brusc îi apucă toate disconforturile: le e foame, le e sete, nu le mai convine nimic, țipă, au tot felul de comportamente inadecvate pe care nici măcar nu le conștientizează. Acesta este modul prin care corpul lor se revoltă și îi bombardează cu mesaje: hidratare, hrană, odihnă, nivelul de stres foarte ridicat. Practic, aceste gadgeturi ne fac să uităm de noi puțin câte puțin, ne devitalizează”, explică psihoterapeutul.

Mâncatul inconștient, o problemă gravă!

În zilele noastre, observăm că din ce în ce mai mulți copii suferă de obezitate, sedentarism și chiar de probleme de concentrare, iar una dintre cauze este alimentația. Aceasta este strâns legată de folosirea gadgeturilor. Dacă unii copii uită să mănânce în timp ce stau pe telefon sau la calculator, alții mănâncă haotic și în cantități mari. După cum bine știm, alimentația nesănătoasă consumată în exces nu aduce doar kilograme în plus, ci favorizează și dezvoltarea unor probleme la nivel psihic.

„În al doilea rând, vorbim de alimentație, care este legată și ea de folosirea device-urilor. Când uităm de noi, nici nu ne mai alimentăm corespunzător, mâncăm haotic. Am observat că sunt foarte mulți părinți care le permit copiilor să mănânce cu telefonul în față sau să se uite la televizor. De aceea sunt tot mai mulți copii obezi și cu probleme de sănătate, pentru că mănâncă inconștient. Nu sunt prezenți în corpul lor, nu sunt conștienți de nevoile lor, ci pur și simplu mănâncă. Funcționează pe mod automat, mănâncă până termină ce au în farfurie chiar dacă poate nu aveau nevoie de tot. Până la urmă, dacă nu ești prezent psihic, dacă nu ești conștient de ceea ce faci, normal că dezechilibrele apar în toate aspectele existențiale: pe alimentație, pe greutate, pe starea de bine, pe nivelul de stres”, spune Iuliana Bulacu, psihoterapeut la Școala Gimnazială „Terraveda”.

Stresul și problemele de concentrare

Ai putea spune că stresul este o stare întâlnită doar la adulți, însă copiii din ziua de azi se confruntă frecvent cu el. Acesta este resimțit sub diverse forme, cum ar fi un disconfort, o stare de neliniște, agitație sau chiar durere. Unii copii pot simți stresul la nivelul stomacului, iar alții la nivelul capului sau chiar pe umeri. Oricum ar fi, stresul este o stare psiho-emoțională care ne afectează capacitea de concentrare și atenție, ne creează o senzația neplăcută și apare, de obcei, atunci când uităm de noi, fiind corelat cu alimentația și gadgeturile.

„În al treilea rând, avem stresul, care apare mai întâi în corp și după aceea îl traducem ca și stare psiho-emoțională. În primă fază, se simte ca un disconfort, ca ceva ce nu ne convine și fiecare îl trăiește în diferite părți ale corpului: unii îl resimt în zona stomacului, alții îl resimt în zona capului, pe umeri. Stresul apare, de fapt, tot dintr-o uitare de sine”, conchide psihoterapeutul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Menopauza. Ce suplimente și vitamine te pot ajuta?

Next Post

Ai pierderi de memorie? Iată ce vitamine te ajută

Related Posts
Verified by MonsterInsights