Educatie Reportaje

Prof. Bogdan Manea: „Nu poți să reduci numărul posturilor în timpul anului școlar”

Uniunea Sindicatelor Independente din Învățământ Dolj solicită Ministerului Educației și Cercetării să renunțe la reducerea posturilor didactice finanțate de bugetul statului, după ce au aflat două ordine de ministru, OMEC 3659/2020 și OMEC 4150/2020. Sindicaliștii se arată de nemulțumiți de intenția MEC, care vizează reducerea numărului de posturi din învățământul preuniversitar și spun că nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului.

Autor: Corina Mihailov

 

 

Ordinele se referă la instituțiile de învățământ special CJRAE, ISJ precum și la unitățile conexe (Casa Corpului Didactic, Palate ale Copiilor sau Centre de Excelență).  În acest sens, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a transmis o solicitare Ministerului Educației prin care cere revocarea măsurii de reducere a posturilor didactice finanțate de la bugetul de stat pentru unitățile de învățământ special și centrele județene de resurse și asistență educațională.

„Noi cei de la FSLI am cerut ministrului educației să retragă aceste ordine pentru că nu poți să reduci niște posturi în timpul anului școlar. Nu schimbi regulile jocului în timpul jocului, cam despre asta este vorba. Putem să o discutăm de la 1 septembrie, dar nu pe 24 aprilie, când se face învățământ online”, spune Bogdan Manea, președintele FSLI Dolj.

Ordinul 1659 din 24 aprilie 2020 se referă la personalul din școlile speciale. Potrivit datelor, aici nu ar exista probleme. În schimb, cel de-al doilea ordin, 4150, impune limite de posturi pentru alte instituții. 

„Problemele apar la cel de-al doilea ordin, care spune numărul maxim de posturi pentru inspectoratele școlare, casele corpului didactic, cluburile sportive școlare, palatele și cluburile copiilor și centrele de excelență din învățământul preuniversitar de stat. În Dolj numărul maxim de posturi este de 159, dintre care, pentru inspectoratul școlar – 46.5, pentru casa corpului didactic -10 și pentru cluburile sportive, palate ale copiilor și centre de excelență – 102.5. ”, explică profesorul. 

Cele mai vizate sunt Cluburile Sportive, Palatele Copiilor și Centrele de Excelență.

„Spre exemplu la Centrele de Excelență în loc să aibă zece norme, să rămână cu şapte norme. Aici profesorii predau la plata cu ora. Ministerul ar trebui să vină cu niște precizări despre ce vrea să facă cu aceste centre, dar în niciun caz în timpul anului școlar pentru că profesorii țin legătura excepțional cu copiii din Dolj, care învăță foarte bine prin online. E un non sens să vină acum Ministerul și să reducă posturile. Profesorii care sunt la aceste centre oricum își vor face datoria, chiar dacă se vor lua din posturi pentru că acolo sunt niște copii supradotați ”, subliniază Bogdan Manea, președintele FSLI Dolj.

Articole recente

Legume bio produse de un grup de studenți craioveni voluntari. Un model de antreprenoriat social

Redactia Media10

Admitere C.N. „Frații Buzești”. Specializările și ultimele medii de admitere de la pretigiosul colegiu craiovean

Redactia Media10

Povestea Colegiul Național „Carol I”. 194 de ani de excelență în educație

Redactia Media10

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.