Bolnavii de diabet, lăsați fără medicamente. Ce spune producătorul Metformin?

Pacienții bolnavi de diabet se confruntă cu lipsa medicamentelor care le țin sub control boala. Metforminul este un medicament de bază pentru majoritatea pacienţilor cu diabet zaharat tip 2, iar levotiroxina este singura substanţa activă folosită în România pentru tratarea hipotiroidismului, ambele se găsesc foarte greu în farmacii. Producătorul de medicamente Arena Group a transmis printr-un comunicat de presă motivele pentru care medicamentul Metformin se găsește cu greu în România.

 

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

 

 

În judeţul Dolj există peste 76.000 de pacienţi cu diabet zaharat, conformt studiului epidemiologic PREDATORR. Diabetul este o problemă de sănătate publică și asta pentru că vorbim de o afecțiune cronică gravă, care implică complicații pe termen lung.

În Dolj, numărul bolnavilor de diabet este în creștere, cabinetele medicilor specialiști sunt pline de pacienți care sunt nevoiți să urmeze un tratament pe viață și să învețe să trăiască cu boala. De ceva timp, pacienții bolnavi de diabet din toată țara se plânge de faptul că nu mai găsesc tratamentul de care au nevoie în farmacii. 

Decompensarea diabetului nu înseamnă doar lipsa controlului glicemic, ci reprezintă simultan creșterea riscului de evenimente cardio-vasculare majore (accident vascular cerebral, infarct miocardic), de complicații renale, oftalmologice, de apariție a piciorului diabetic etc. n contextul pandemiei cu COVID-19, lipsa accesului la medicația de bază poate fi catastrofală, pentru că, în această perioadă, accesul la servicii medicale de specialitate este limitat și pentru că evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice decompensate în cazul infecției cu COVID-19 este cel mai probabil fatală, au atras atenția medicii de familie prin Societatea Națională de Medicină de Familie. 

„Solicităm asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente pune viața acestora în pericol”, au transmis medicii de familie. 

Arena Group producătorul  medicamentului spune că Metformin Arena 1000 mg, 50 comprimate, este fabricat lunar (cca. 22.000 cutii) și că deține o cantitate suficientă de materie prima. Principala cauza a lipsei produselor cu DCI Metforminum este taxa claw-back.

„Adică taxa prin care statul „social-democrat, democrat liberal, cel de un an” și liberal a băgat gheara (claw) ca sa dea înapoi (paraindarat) statului 40% din prețul de producător al fiecarui medicament RX (în cazul Metformin Arena 1000 mg înseamnă 2,37 Lei din 6,05 Lei. Din calculația noastra profitul net al societății Arena Group SA este de 0,57 Lei/cutie (Quod erat demonstrandum ar spune stramosii cumani ai domnului Leonard Man). Filosofia taxei claw-back (taxa paraindarat) este de a tempera lacomia producatorilor în a vinde medicamente prin introducerea (prin metode necomerciale, neortodoxe – apud Farmacist Leonard Man) a unui consum exagerat sau chiar inutil”, spun producătorii medicamentului. 

Aceștia atrag atenția că actualul nivel al taxei claw-back este nesuportabil pentru producatorii romani sau străini de medicamente generice.

„Nemaivorbind de solicitarile imperioase de discounturi ale distribuitorilor. Nemaivorbind ca din paraindaratul medicamentelor romanesti se cumpăra numai produse inovative străine. Precomenzi pot fi transmise pe adresa de e-mail înscrisa pe toate ambalajele Arena. Livrarea se face prin SC Imeco SA Bucuresti și puncte de lucru din Satu Mare, Suceava, Galati si Craiova. Produsul Metformin Arena 1000 mg a fost autorizat în 11,08,2006 și exista farmacii care au comercializat numai acest produs timp de 14 ani, fapt pentru care avem obligația morala de a continua producția și aprovizionarea acestui medicament pentru clientii și pacienții noștri fideli”, spune reprezentanții Arena Group. 
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Eroii în alb care lucrează probele COVID-19. Povestea echipei Centrului de Genetică Medicală Dolj

Next Post

45 de bolnavi fac, zilnic, radioterapie la SCJU Craiova. Alții așteaptă. „Sunt mulți oameni care așteaptă, sunt programați pentru că mai mult de atât nu putem face”

Related Posts
Verified by MonsterInsights