Eroii în alb care lucrează probele COVID-19. Povestea echipei Centrului de Genetică Medicală Dolj

Echipa de de specialiști în genetică medicală, de la Centrul Regional de Genetică Medicală (CRGM) Dolj lucrează în această perioadă la foc continu. Ei sunt eroii în alb care în aceste zile, când toți stăm acasă, merg la serviciu să lucreze chiar cu dușamanul care a dat întreaga omenire peste cap: probele recoltate de la suspecții de coronavirus. Cu atenție și precizie, ei sunt cei care despică firul în 100 și dau rezultatul diagnostic: „DA ESTE CORONAVIRUS/ NU ESTE CORONAVIRUS”. Șapte medici de genetic medicală, un medic de laborator și un biolog sunt profesioniștii care de la declararea pandemiei de coronavirus s-au mobilizat astfel încât laboratorul de genetică medicală să ofere șansa la diagnostic. Așa se face că, acum, au capacitate să testeze 150-200 de probe pe zi. Au reușit pentru că oamenii, ONG-urile, firmele, instituțiile au fost alături de ei și i-au sprijinit cu donații sau bani.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

 

 

Craiova are unul dintre cele șase centre regionale de Genetică Medicală din țară. Echipa de specialiști coordonată de conf. univ. dr. Mihai Ioana, care a pus bazele acestui centru, luptă să crească rata de testare și diagnostic COVID-19. Centrul Regional de Genetică Medicală Dolj înseamnă o echipă de profesioniști, multă muncă, activitate clinică, de cercetare și dorința de a le oferi pacienților din Oltenia șansa de a avea un diagnostic corect.

La Craiova, cercetarea și diagnosticul genetic au început în urmă cu mulți ani, printre pionieri putându-i aminti pe profesorii Nicolau şi Nachtigal și continuând cu Mixich și Rogoz.

Vorbim de teste moleculare și teste citogenetice, dar forma actuală a geneticii medicale, clinică și de laborator s-a conturat după 2014, prin munca și implicarea dr. Mihai Ioana, cel care coordonează centrul. Centrul coordonat de dr. Mihai Ioana s-a bucurat de contribuția profesorilor Ciurea şi Săftoiu, dar și a profesorului Mixich, care a considerat că acest laborator are un viitor în cercetarea acizilor nucleici.

Centrul de Genetică face parte din structura Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova și are în coordonare Cabinetul de Genetică Medicală – Ambulatoriul integrat al SJU Craiova. În aceste momente, poate mai mult ca oricând, vedem cu toții importanța muncii geneticienilor din Craiova și a acestui centru, care în ultimii ani a reprezentat șansa la diagnostic corect pentru pacienți din toată țara care suferă de boli genetice, boli rare.

În plină pandemie de coronavirus, Centrul Regional de Genetică medicală este locul se pot lucra între 150 și 200 de teste pe zi

Diagnosticarea COVID-19 prin metodă Real-Time qRT-PCR în Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova se realizează în punctul de lucru al Laboratorului de Genetică Medicală. SCJU din Craiova, prin acest laborator al CRGM Dolj,  a fost inclus în lista „unităților de specialitate care dețin în dotare echipament medical pentru efectuarea testării RT-PCR pentru identificarea virusului COVID-19.

Spațiile și o parte din echipamente sunt puse la dispoziția spitalului de către Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Pe 7 aprilie au fost trimise aici primele probe COVID-19.

„Am organizat acest laborator vizând creșterea ratei de detecției a infecției cu virusul SARS-CoV-2 în rândul populației din Oltenia. În acest moment putem testa aproximativ 150-200 probe pe zi. Astfel vom continuă activitatea diagnostica specifică COVID-19 pe care am început-o în parteneriatul dintre UMF din Craiova și colegii de la Spitalul Clinic de BI și PNF „Victor Babeș“ Craiova”, spune prof. dr. Mihai Ioana, coodonatorul Centrului Regional de Genetică Medicală Dolj.

Pentru a avea o capacitate de diagnostic crescută, care putea fi posibilă doar prin automatizarea procesului de extracție ARN viral, echipa Centrului de Genetică Medicală Dolj a fost nevoită să facă demersuri și să aștepte și ultimele echipamente și kit-uri, comandate și platite prin bunavointa unor oameni, care au înțeles că împreună putem face lucrurile mai bine și repede.

„Oamenii au venit alături de noi contactandu-ne direct sau în virtutea parteneriatul constant pe care îl avem cu Rotary Craiova Probitas și Rotaract (click pentru a află detalii despre partenerii Rotary Craiova Probitas implicați în acest proiect). În plus, am primit un sprijin din partea: CEREALCOM Dolj. Asociația Dăruiește Viața, Asociația Zi de Bine, De’Longhi România. În ultimele săptămâni am simțit alături de noi oamenii, ONG-urile și multe instituții”, spun medicii Centrului de Genetică.

Ulterior includerii SCJU din Craiova în acest Program Național de diagnostic COVID-19, Ministerul Sănătății a alocat un buget important pentru kit-uri și materiale necesare pentru testare. De asemenea, Ministerul Sănătății a alocat Centrului Regional de Genetică Medicală din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova 2.000.000 RON pentru echipamente (procedura de achiziție în derulare).

Această finanțare vizează creșterea suplimentară a capacității de diagnostic prin tehnici de genetică moleculară (Real-Time PCR) la nivel local și regional. Și pentru acum, dar mai ales pentru a fi mai pregătiți pentru epidemiile viitoare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Sala Polivalentă din Craiova va fi transformată în spital de campanie, la nevoie

Next Post

Bolnavii de diabet, lăsați fără medicamente. Ce spune producătorul Metformin?

Related Posts
Verified by MonsterInsights