Bolnavii de cancer care trebuie să facă radioetrapie trec prin momente grele, în această perioadă cauzată de pandemia de coronavirus. Ei sunt cei care au cea mai mare nevoie de protecție, având imunitatea foarte scăzută, dar și de conttinuarea ședințelor de radioterapie. În clinica de Radioterapie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova fac tratament, în această perioadă, 45 de pacienți pe zi. Cu toate că echipa medicală face toate eforturile să ofere șansa la tratament tuturor, unii sunt programați și așteaptă, deși boala nu are răbdare cu ei. Clinica de Radioterapie de la SCJU Craiova este singura din Oltenia.
Autor: Ana-Maria Predilă
Ce poate fi mai rău în această perioadă decât să fii bolnav de cancer și să nu știi dacă mai poți beneficia de tratamentul de care ai nevoie?! În contextul pandemiei de coronavirus, activitatea medicală a fost restrânsă în toate spitalele cu scopul de a proteja și pacienții și cadrele medicale. Cu toate că echipa medicală de la clinica de Radioterapie face tot se ce poate pentru a nu refuza mulți dintre pacienții a căror viață de depinde de ședințele de tratament, unii pacienți sunt nevoiți să aștepte.
„La început am primit doar urgențele, după ce am văzut că perioada se prelungește am început să facem și alți pacienți, situații de viață pe care le-am discutat și pentru care încercăm să facem tot ce se poate. Caz de 26 de ani cu tumoră cerebrală. Ce să îi spunem noi acestui pacient că trebuie să aștepte?! Ne riscăm și noi viața, nu avem ce să facem. Ne rugăm la Dumnezeu să ne ferească. Cel mai greu este pentru bolnavi. Ce să fie mai rău în vremurile pe care le trăim decât să fii bolnav de cancer și să nu îți poți face tratamentele? Am plâns, ne este teamă, dar ne vedem în continuare de treabă”, spune dr. Veronica Diță, șefa secției de Radioterapie.
Pentru a limita răspândirea COIVD-19 pe holul de la intrarea în clinica de Radioterapie a fost amenajat un spațiu pentru triajul pacienților.
„În holul de la intarea în clinică, pe exterior, am amenajat un spațiu unde facem triajul pacienților. Nu intră nimeni în clinică, în afară de bolnavii care au nevoie de tratament. Este o situație de viață pe care nu mi-am putut-o imagina, să tremur la spital. Bolnavii de cancer au imunitatea foarte scăzut și pot să ia infecția oricând”, spune șefa clinicii.
Un pacient bolnav de cancer face tratament cinci săptămâni din momentul în care încep ședințele de radioterapie. Acum, aici sunt tratate cu prioritate urgențele.
„Zilnic vin 45 de bolnavi la tratament. Sunt oameni foarte mulți care așteaptă, sunt programați pentru că mai mult de atât nu putem face. Și în mod normal sunt programați, dar acum programările sunt de mai lungă durată”, explică dr. Veronica Diță, șefa secției de Radioterapie.
Echipa medicală se protejează cu echipamente normale de protecție. S-a încercat și organizarea turelor, astfel încât să rămână mereu personal de rezervă, dar volumul de muncă nu permite acest lucru. Patru medici lucrează în clinia de Radioterapie de la SCJU Craiova.
„Avem echipamentele de protecție minimale (măști chirurgicale, bonete, mănuși, halate de protecție) dar asta asta nu înseamnă că nu putem lua COVID de la un pacient care este asimptomatic. Am încercat să ținem și personal de rezervă, dar nu putem. Suntem patru medici. Am încercat să lucrăm 12 ore, dar este foarte greu. Sunt bolnavi care vin din toată Oltenia. Fiecare bolnav trebuie văzut zilnic de medic”, explică dr. Veronica Diță, șefa secției de Radioterapie.
Clinica de Radioterapie Oncologică a fost dotată în toamna anului trecut cu cel mai important și performant aparat de radioterapie– acceleratorul liniar. Aparatul asigură tratament de calitate, pentru următorii 15-20 de ani, tuturor bolnavilor oncologici din Oltenia.
„Este bine că am apucat să montăm accleratorul, altfel toată Oltenia ar fi rămas fără Radioterapie”, conchide șefa clinicii.