Profesoara care face educație muzicală și încurajează elevii să fie creativi

Ana Maria Predilă
11 Min Read
Educație muzicală. Bucuria de a dărui fiecărui elev dragostea pentru artă, frumos și muzică. Un profesor care inspiră și care reușește să dezvolte creativitatea, capacitatea de concentrare și rezultatele școlare, prin muzică. Angela Rusu Cheiță este „doamna profesoară de muzică” a Școlii Terraveda de nouă ani și tot de atâția ani reușește să transforme fiecare oră într-o mică secvență desprinsă parcă dintr-un musical.
În ora de muzică, elevii nu învață numai să deseneze cheia sol și să repete notele muzicale, ci să devină creativi, îndrăzneți, să cunoască și aprecieze adevărata artă, dar și puterea ei creatoare.
„Doamna profesoară” este adaptată la ceea ce le place elevilor de astăzi în materie de muzică și nu îi judecă, ci încearcă să îi provoace la discuții și analiza melodiilor actuale, astfel încât singuri să decidă ce poate fi recunoscut ca valoros sau nu. La fiecare oră lucrează la îmbogățirea culturii muzicale a copiilor și nu uită să le insufle plăcerea de a asculta un concert de Vivaldi, Mozzart sau Beethoven.

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Este ora 10:00. Elevii clasei a II-a B se pregătesc de o nouă ora de muzică. Ne-am propus să ne așezăm și noi în bancă și să vedem cu decurge totul. Doamna profesoară a sosit în clasă încărcată de tot felul de materiale educative. Îmbrăcată vesel, cu o fustă albastră de tull și o jachetă de blugi, Angi, așa cum îi spune mai toată lumea, îi salută pe cei 15 elevi ai clasei, care se înghesuie să o ia în brațe. Îi pupă pe fiecare, ba pe cap, ba pe obraz, apoi își aranjează pe catedră câteva foi, un săculeț roșu, mai multe bețe muzicale. Catedra este ocupată, în mare parte, de o orgă mare, iar tabla electronică este pregătită pentru o proiecție muzicală.

Începe ora de muzică. Elevii stau în picioare, în fața băncilor, fac vocalize o dată cu asta o recapitulare a vocalelor: A, E,I, O, U….. Zâmbesc. Ora de muzică este una interactivă și aduce în discuție de fiecare dată o altă temă.

„Astăzi dezvoltăm partea de nuanță muzicală, muzica dă mereu culoare vieții și ne ajută în dezvoltarea psihică, emoțională”, spune Angela Rusu Cheiță.

Prin muzică elevii își dezvoltă empatia, abilitatea de a lucra în echipă, creativitatea

Angi este pasionată de muzică și le transmit și elevilor săi bucuria de a trăi frumos. Are o voce puternică pe care a moștenit-o de la bunica sa.  Și-a dezvoltat și șlefuit talentul prin studiu.

„Muzica e pansamentul sufletului meu. Am început să cânt de când eram copil, cântam în fața oglinzii. Părinții și bunicii m-au dus la Palatul Copiilor unde am făcut cursuri de canto, apoi am studiat și un instrument. Am absolvit apoi Facultatea de Muzică din Craiova, secția Canto Clasic”, spune Angi.

De 9 ani este profesoară de muzică la Școala Terraveda și se dedică cu totul elevilor săi. Pentru ca orele să fie cât mai interactive și plăcute de elevi, Angi pregătește tot felul de materiale, jocuri și programe, pe care le comandă din diverse țări. Pare neobosită. Are energia și entuziasmul profesorului care se află în primele ore alături de elevi.  

„Este foarte frumos ce se întâmplă la noi la școală. Copiii sunt minunați, formăm mereu o echipă. Fiecare oră este specială. Am încercat să eliminăm tradiționalul și să atragem elevii prin metode moderne. Venim cu tot felul de materiale, pseudoinstrumente, programe, softuri pentru a-i încuraja pe cei mici să își dezvolte creativitatea. Avem o bază materială solidă în școală, încercăm să facem ca toate orele să fie interactive, să nu fie plictisitoare, copiii să se simtă atrași de informațiile pe care le prezentăm și să le rețină. Folosim tabla interactivă, softuri muzicale și educaționale, dar ne bazăm mult și pe jocurile de percuție corporală, care le plac foarte mult”, spune prof. Angela Rusu Cheiță. 

„Doamna profesoară Angi” reușește astfel ca prin muzică să dezvolte elevilor abilitățile psihice, emoționale, precum și puterea de concentrare. Muzica ajută copiii să învețe tehnici de relaxare, să își dezvolte creativitatea, să fie îndrăzneți.

Prin muzică  îi încurejează, le arată că fiecare are un talent, pe care trebuie să și-l descopere și să îl valorifice.

„Am spus de multe ori că orice copil știe să cânte. Veneau mulți părinți la mine să îmi zică: „Doamna, dar de ce îl luați, că el nu știe să cânte”. Răspunsul meu este tot timpul același: „Nu e adevărat. Toți copiii cântă. Toți copiii au ceva special pentru muzică fie ritmul, fie vocea, fie urechea muzicală”. Ne dezvoltăm și învățăm să fim creativi împreună”, spune profesoara.

Este foarte important ca elevul să se simtă încurajat, prețuit și susținut de profesor. De nouă ani, Angi ajunge la școală, în fiecare zi, cu același gând: să dea aripi elevilor săi.

„Un copil care nu are încredere în forțele lui, dacă este încurajat de profesor prinde aripi. Aceste aripi se desfac din ce în ce mai mult și așa el ajunge să zboare. Sunt copii care îmi spun „doamna eu nu pot”, iar la finalul orei când ei văd că au cântat, a dansat, s-au descurcat prind încredere în ei. Pentru mine este o bucurie și împlinire foarte mare acest lucru”, spune profesoara de muzică.

Fiecare oră petrecută de Angi alături de elevii săi este ca o scenă dintr-un musical. Elevii fac parte dintr-o poveste și un scenariu, pe care îl conturează cu ajutorul creativității. Scriu cântece, le reinventează și dau viață unor melodii. Lucrează individual, dar și în grupe.

Angi a văzut în rezultatele elevilor săi mai mari, cât de importantă este legătura dintre muzică și rezultatele generale de la școală

De ce? Pentru că muzica stimulează acele părți ale creierului care sunt responsabile cu cititul, învățarea matematicii și dezvoltarea emoțională. De aceea, de multe ori ora de muzică  a copiilor de la Terraveda este și despre pictură, teatru, scriere creativă.

„Deseori le pun audiții muzicale copiilor și în fișa de audiție pe care o dau alături de audierea unei melodii avem și câteva câmpuri, iar ultimul câmp se leagă de un desen. În acest fel se face conexiunea între muzică și desen. În plus, este foarte important individual, dar și în grupe sau cu toată clasa. Aceste activități îi dezvoltă foarte mult”, explică profesoara de muzică.

Copiii care primesc o educație muzicală precoce au o coordonare motorie mult mai bună, abilități matematice și învață mai ușor să citească. Angi își dorește foarte mult ca elevii săi să aibă cultură muzicală, să nu se piardă în haosul ritmurilor și a versurilor de astăzi.

Trăim într-o lume acaparată de tehnologie, care vine la pachet cu melodii pe care le discutăm, le dezbatem. Este foarte importantă educația muzicală, în acest context. Am încercat mereu să le insuflu o dragoste către muzica adevărată, către istoria muzicii, în termenii lor către „compozitorii aceia drăguți”, care sunt încununați într-o călătorie muzicală. Vorbim aici despre Vivaldi, Mozzart, Beethoven. Încercăm să ascultăm un concert, un rondo pentru a ne îmbogăți cultura și a înlătura puțin influența a ceea ce vine din internet, telefon. Dacă noi nu le indicăm și nu le insuflăm acest lucru ei nu au cum să descopere. Încerc ca prin povești să îi atrag și către muzica aceasta”, spune profesoara Angela Rusu Cheiță.

La finalul fiecărei ore Angi culege de la elevii săi un feedback. Spune că suntem oameni și învățăm mereu unii de la alții.

„La sfârșitul orei le pun o întrebare, ori am un săculeț unde fiecare introduce un bilețel pe care a scris ce i-a plăcut și ce nu i-a plăcut la oră, cum s-a simțit. E foarte important pentru mine. Eu trebuie să știu dacă este nevoie să rectific ceva sau să adaug. Suntem oameni și învățăm unii de la alții. Este foarte important să avem un bagaj solid de cunoștințe, dar partea practică, afectivă, emoțională este și mai importantă și ne face să învățăm și mai mult”, explică profesoara.

Profesoara Angela Rusu Cheiță a înțeles că educația se face cu dragoste, adaptat la nevoile și așteptările copiilor de astăzi, cu dăruire. Nu e ușor, dar rezultatele elevilor și prețuirea lor îi dau mereu energia și bucuria de a face mai mult și mai bine.

„Îmi place ceea ce fac, fac din suflet, simt tot ceea ce fac și le transmit și copiilor energia, entuziasmul și bucuria, iar ei reușesc să transmită asta mai departe” conchide profesoara.
Share This Article