Clinica de Cardiologie a SJU Craiova resuscitată cu ajutorul donațiilor TopGel

Forța comunității poate aduce binele. Se spune că plăcerea oamenilor cu adevărat mari este să facă oamenii fericiți. Este și cazul familiei Popa, care administrează compania TopGel din Craiova. În urmă cu câteva zile, TOPGEL  a făcut o donație salvatoare de vieți pentru Clinica de Cardiologie, de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Clinica a fost dotată cu aparatură de peste 700 de milioane lei vechi.

 Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

Lunar sunt internați peste 400 de pacienți în Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova. Dintre cei 10 – 15 pacienți care ajung zilnic în secție, patru, cinci sunt cazuri grave de infarct miocardic. Bolile cardiovasculare sunt cele mai întâlnite afecțiuni în rândul doljenilor. În clinica din Craiova ajung cazurile cele mai grave din Oltenia. 

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România. Cea mai întâlnită afecțiune a inimii în cazul doljenilor este hipertensiunea arterială, peste 70.000 de persoane suferind de această boală.

În timp ce în alte secții de Cardiologie din Europa pacienții sunt tratați cu aparatură de ultimă oră, în Craiova, bolnavii depind de priceperea medicilor de a salva inimi, chiar și cu aparate vechi. Dr. Octavian Istrătoaie, șeful Clinicii de Cardiologie spune că în ultimii trei ani clinica nu a mai primit nici un ajutor de aparatură medical de la Ministerul Sănătății, iar numărul pacienților care ajung aici s-a triplat. 

Donațiile venite din partea companiilor private sunt vitale.

„Depindem de aceste donații pentru că nu am primit nici un ban pentru dezvoltare și achiziție, de la Ministerul Sănătății,în ultimii trei ani, deși s-au făcut declarații somptuoase, am avut și miniștri care au fost la noi în vizită. Au rămas doar declarațiile, din păcate. Sunt oameni, companii, prieteni care ne-au fost alături cu donații și asta este foarte important”, spune dr. Octavian Istrătoaie, șeful Clinicii de Cardiologie.

Până în urmă cu câteva zile, medicii lucrau cu electrostimulatoare vechi de 18 ani. Prin donația oferită de TopGel clinica a fost dotată cu trei electrostimulatoare, absolut necesare pentru salvarea vieții pacienților, care au nevoie să fie cardiostimulați.

Aparate vechi de 18 ani au fost înlocuite

Aparatele pe care medicii lucrau erau vechi de 18 ani, unele dintre ele nu mai puteau fi folosite și numărul era insuficient. Ieri (vineri) un astfel de aparat a fost folosit pentru o pacientă transferată de la Spitalul din Slatina. A făcut diferența între viață și moarte.

Tot prin donație TopGel medicii cardiologi dispun acum de un defibrilator, un aparat vital, care se folosește atunci când pacientul este în stop cardiac.

Nu este prima dată când compania TopGel ajută Clinica de Cardiologie și SJU Craiova

În trecut aici au mai fost donate aparate importante pentru desfășurarea activității medicale: ecocardiograf pentru unitatea de coronarieni și două electrocardiografe.

„Modul în care cei de la TopGel au înțeles nevoia pacienților dovedește o implicare socială deosebită. Pentru că fiecare dintre noi suntem un om al comunității, trebuie să ne pese de ce se întâmplă pe strada noastră, în orașul, în țara noastră. Chiar dacă nu ne afectează imediat, într-un fel sau altul, ne va afecta ce se întâmplă în societate, pe noi sau pe apropiații noștri. Cred că exemplul celor de la TopGel ar trebui să fie urmat de mult mai mulți și fiecare dintre noi să ne implicăm pentru binele comunității, inclusiv pentru ce se întâmplă în spitale, pentru că, din nefericire, fiecare dintre noi sau familia noastră va avea nevoie de servicii medicale,” spune dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog, la SJU Craiova.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Conferința SuperTeach în Craiova. Inspirație și motivație pentru educație

Next Post

Elevii au învățat elemente de cultură și identitate europeană în cadrul atelierelor de la Palatul Copiilor

Related Posts
Verified by MonsterInsights