Before&After School Bilingv, cursuri de limbi străine, metode performante de predare și meditații legalizate

Redactia Media10
10 Min Read
Seriozitate. Profesionalism. Pasiune. Educație pentru performanță, dezvoltare personală. Este descrierea în câteva cuvinte a ceea ce am descoperit la Before&After School Bilingv, din Craiova, un centru unde copiii și adulții învață limbi străine precum engleză, germană, franceză, de la profesori pasionați și bine pregătiți, care folosesc metode de predare din cele mai performante sisteme de educație. Before&After School Bilingv este și singurul centru de meditații, care funcționează legal în Craiova.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Joi. Ora 9:00. Bianca Marcu, profesor de limba germană, franceză și engleză își începe ziua la Before&After School bilingv. Este locul pe care l-a creat în urmă cu trei ani, pentru a da viață pasiunii sale pentru educație, mentorat și lucrul cu copiii. Cu o voce puternică și sigură, Maria începe să ne vorbească despre povestea locului, unde o găsești de dimineața până seara târziu. A fost pasionată de mică de studiul limbilor străine. A urmat un liceu cu profil filologie, unde a învățat trei limbi străine: engleză, germană, franceză, a studiat foarte mult acasă și în paralel cu ceea ce învăța la școală, apoi a absolvit Facultatea de Limbi Străine din Craiova, Secțiunea Franceză-Germană. Cunoscând foarte bine și limba engleză a mers în Marea Britanie, unde a descoperit sistemul de învățământ englezesc și a deprins tehnici noi de lucru.

A ales să se întoarcă în Craiova și să pună în aplicare toate cunoștințele acumulate. Așa a apărut Before&After School Bilingv singurul centru de meditații legalizat din Craiova și un after-school unde de trei ani, sute de copii și adulți și-au dezvoltat cunoștințele, au învățat limbi străine, au obținut atestate  importante sau și-au găsit jobul visat în Germania, Franța, Anglia.

Bianca Marcu este sigură pe tot ce știe și face, a dat viață centrului pornind de la câteva scaune făcute de bunicul ei, iar acum se mândrește cu un after-school bine dotat, unde are toate materialele educaționale necesare, dar mai ales cu rezultatele elevilor săi, care se întorc să îi mulțumească sau o recomandă.

„Educație diferențiată plecând de la premisa că fiecare copil este unic”

Și-a dorit să ofere o alternativă viabilă la învățământul de stat și a reușit.

„Principiul după care am gândit și construit centrul este simplu: educație diferențiată plecând de la premisa că fiecare copil este unic. Asta înseamnă că noi pregătim copiii pentru ziua de mâine, nu numai pentru a fi foarte buni la matematică, română și limbi străine. Cei mici au nevoie să învețe, să fie creativi, încrezători, autonomi, cu stimă de sine și valori morale bazate pe empatie”, spune prof. Bianca Marcu.

Este esențial să îi învățăm pe copii cum să învețe”

Programa școlară de la Before&After School Bilingv este un mix între curriculum românesc și cel din Anglia și Germania.

„Asta înseamnă că răspunsurile se caută, nu se primesc de-a gata. Este esențial să îi învățăm pe copii cum să învețe. Atât elevii, cât și părinții sunt implicați în procesul de educație, principiile fixate acasă trebuie continuate în centru de meditație sau after-school, la fel cum și cadrele didactice trebuie susținute acasă. Noi adulții suntem un exemplu pentru cei mici, avem datoria și responsabilitatea de a-i ghida conștient  în dezvoltarea lor”, explică prof. Bianca Marcu.

Sistem unic de predare, prin învățare autodirijată

La Before&After School Bilingv copiii studiază după un sistem unic în Craiova: Agile Teaching and learning, adică învățare autodirijată.  

„Acest lucru înseamnă că cei mici își iau propriile decizii și sunt încurajați să se autoperfecționeze. Ei aleg cum vor să învețe și au libertatea de a lua decizii responsabil, sunt reali, acceptă diferențele și sunt acceptați. Își pot crea propriile proiecte, tocmai pentru a corela concepte noi, cu realitatea zilnică. Învățarea se întâmplă tot timpul, de aceea aleg când și cum să învețe, procesul trebuie să fie continuu”, susține profesoara.

„Este esențial să dezvoltăm empatia”

Relațiile din timpul orelor petrecute la after-school și în procesul de învățare sunt bazate pe încredere, atât la nivel de echipă, cât și în relația profesor-elev. Maria își dorește ca pe lângă studiul limbilor străine și aprofundarea cunoștințelor la diverse materii, să le ofere copiilor și un alt tip de educație: socială, emoțională.

„Este esențial să dezvoltăm empatia și am încercat să îi implic în activități caritabile, să își dea seama astfel că a fi bun, înseamnă, de fapt , a ajuta. Am făcut acțiuni caritabile, pentru spitalul de oncologie din București, participăm acum la un târg de Crăciun, alături de Facultatea de Medicină, am inițiat tot felul de campanii pentru familiile nevoiașe. Avem o familie din Predești, cu patru copii abandonați de mamă și crescuți doar de sora mai mare, unde mergem constant și îi ajutăm cu rechizite, mâncare. Am reușit să tragem un semnal de alarmă autorităților asupra situației lor îngrijorătoare, iar Primăria din localitate i-a ajutat cu un container, în care să trăiască având o casă dărâmată”, spune Bianca Marcu.

„În primul rând lucrez cu puterea exemplului”

Bianca Marcu știe că micuții învață cel mai bine imitând și că au nevoie de modele. Aplică acest principiu și în procesul de educație de la clasă.

„În primul rând, lucrez cu puterea exemplului. Ei se pliază foarte bine pe ceea ce văd, inclusiv în procesul de învățare. Mai mult, totul se întâmplă la nivel de joc, dar și asimilare de cunoștințe. Practicăm foarte des mima, eu mimez ei minează după mine, facem un joc în oglindă sau formăm un semicerc și fiecare plasează o jucărie punând o întrebare colegului. În acest fel, se verifică foarte bine vocabularul și capacitatea de integrare în echipă. Se vorbește mereu în engleză sau germană, singura perioadă în care se folosește limba română este cea în care se fac temele”.

Care este programul centrului

Sistemul de meditații funcționează de dimineață, până la ora 11:30, iar de la ora 12:00 până la 17:30 funcționează sistemul de after-school, de la 17:30 până la 20:30 începe din noul programul de meditații.

În sistemul de meditații se lucrează inclusiv cu adulți, în general pentru limba franceză sau germană. Bianca pregătește mulți medici studenți la medicină, care vizează un loc de muncă în străinătate.

„Cursurile de germană și franceză sunt foarte căutate, Germania este o putere economică și așa va fi și în următorii 10-15 ani, adulții merg să lucreze acolo, iar copilul trebuie să fie pregătit pentru a răspunde cerințelor societății europene, mondiale, de astăzi. Nu putem rămâne la sistemul învechit 1-2 ore pe săptămână de germană sau franceză, ei trebuie să învețe mereu, ca să aibă rezultate și noi asta facem”

Bianca Marcu recomandă începerea învățării unei limbi străine pentru copii, de la vârsta de 4 ani.

„Este cel mai potrivit moment pentru copii să înceapă să învețe o limbă străină. Copilul asimilează informația, o reține, chiar dacă nu o verbalizează perfect”.

Cum se lucrează temele

Temele se lucrează diferențiat.

„Sunt copii care frecventează aceeași școală sau sunt în aceeași clasă, dar gândesc diferit, ne raportăm la copil unu la unu, spune Bianca.

Copilul lucrează singur tema în bancă și vine la profesor, în momentul în care are nevoie de explicație.

„Eu nu dictez răspunsuri pentru că nu îi ajut, pot să dau directive, diverse informații, astfel încât el singur să ajungă la varianta corectă. Încerc să perfecționez în fiecare an metoda de predare, atât pentru mine, cât și pentru ei”, susține profesoara.

Bianca Marcu vorbește cu pasiune despre tot ce face la centru. Sunt multe de spus, dar timpul se scurge repede și primii elevi ai zilei bat la ușă. Pentru Bianca începe o zi lungă, care se va încheia după ora 20:00. Atunci pleacă ultimii elevi și cursanți. Ei termină pregătirea, Bianca continuă însă să studieze acasă, să caute noi și noi metode de predare folosite în cele mai performante sisteme de educație, să își pregătească materialele pentru a doua zi.

Noi plecăm, dar promitem să ne întoarcem pentru că povestea nu se termină aici

Share This Article