Implantul dentar este o variantă modernă de înlocuire a dinților pierduți. Trei din zece români nu mai au nici un dinte natural și peste 70% au carii sau alte probleme. Pierderea completă a dinţilor naturali este o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial. Fumatul, dieta nesănătoasă şi consumul excesiv de alcool sunt principalele cauze ale pierderii complete a dinţilor. Dr. Alexandru Dragomir, medic stomatolog, în cadrul clincii Dentaline ne spune tot ce trebuie să știm despre implantul dentar. Pasionat de stomatologie, dr. Alexandru Dragomir folosește cele mai noi și performante tehnici dentare, astfel încât confortul pacientului să fie maxim, iar calitatea lucrărilor ireproșabilă.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Stomatologia ne pune la dispoziție un tratament nou, de calitate, care se ajută la refacerea dinților pierduți şi obţinerea unui aspect natural, acest tratament fiind cunoscut sub numele de implant dentar. Un implant dentar este un şurub din titan introdus direct în os şi care ţine locul rădăcinii dintelui înlocuit.
Ce este implantul dentar
Cu ajutorul implantului dentar îţi poţi recăpăta aproape toate funcţiunile pe care le îndeplineau dinţii tăi naturali. Alexandru Dragomir, medic stomatolog în cadrul clincii Dentaline spune că implantul este varianta cea mai bună de tratament în cazul pierderii dinţilor.
„Implantul dentar se inserează în osul pacientului, în situația în care pacientul nu are suficient os se poate face intervenție de adiție osoasă, în așa fel încât pacientul să poată beneficia de implant dentar. Sunt din ce în ce mai mulți pacienți, care apelează la implantul dentar. Oamenii ar trebui să știe că în societatea actuală nimeni nu ar mai trebui să mai aibă proteză dentară, atât timp cât stomatologia și evoluția ei îi oferă posibilitatea implantului dentar”, spune dr. Alexandru Dragomir.
Cum se face pregătirea pentru implantul dentar
În lipsa dinților, atât masticația cât și estetica au de suferit. Totul începe cu vizita la medicul stomatolog. În urma discuției și consultației pacientului, medicul Dentaline recomandă un set de analize și cea mai complexă investigaţie din domeniul radiologiei dentare digitale – CBTC, tomografie dentară.
„În momentul în care pacientul ajunge în cabinet se fac fotografii, i se iau amprente pentru a face modele de studiu, după care i se recomandă să facă anumite analize și CBTC, care este o investigație radiologică performantă și extrem de importantă, pentru că ne oferă amănunte legate de osul și țesuturile pacientului”, explică dr. Alexandru Dragomir.
După ce toate investigațiile sunt făcute medicul concepe planul de tratament, adaptat fiecărui pacient.
Există durere sau disconfort
Este important de ştiut că nu există durere la inserarea unui implant, iar această operaţie, comparabilă cu cea a extracţiei dentare, se face cu anestezie. Acest tip de anestezie este foarte eficient oferindu-i medicului posibilitate de a comunica în permanență cu pacientul. Datorită evoluţiei echipamentelor şi medicaţiei, precum şi a pregătirii echipei medicale durerea nu mai este o piedică și motivul fricii de a merge la medic.
„Toate intervențiile chirurgicale, de adicție sau implanturile dentare, se fac sub anestezie. Pacientul nu simte durere, eventual simte o jenă, dar comunicăm permanent în timpul intervenției. Eu le spun mereu să ridice o mână când simt ceva și le completăm anestezia”, explică medicul stomatolog.
Cât durează tratamentul complet
Durata operației variază în funcție de numărul implanturilor ce trebuie inserate și complexitatea cazului tratat.
În general, tratamentul prin implant dentar are două etape distincte:
- Etapă chirurgicală care presupune introducerea implantului în interiorul osului cu rol de a înlocui dinții absenți. Medicul creează astfel o rădăcină artificială. Durează aproximativ 1-3 luni, în funcție de tipul implantului dentar, timp în care pacientul așteaptă integrarea în os a implantului.
- Etapă protetică, în care se descoperă implantul și în care se realizează lucrarea definitivă propriu-zisă pe care pacientul o va vedea în cavitatea orală. Aceasta durează aproximativ o lună.
Care este durata de viață a implantului
Cele mai multe implanturi dentare sunt realizate din titan și au o rezistență foarte mare în timp. Multe implanturi rezistă cu succes chiar și după 25 de ani. Prognoza pentru pacienții care au avut în trecut probleme parodontale, cu afectari ale osului în jurul rădăcinilor dinților naturali, este mai puțin optimistă decât pentru pacienții sănătoși.
„Sunt unii pacienți care au risc mai mare de a pierde implanturile dentare și aici mă refer, în special, la fumătorii înrăiți. Ideal ar fi ca înainte cu câteva luni de intervenție să renunțe la fumat, cei care continuă să fumeze după ce li se face intervenția își asumă un risc mai mare de a pierde implantul. După implant pacientul trebuie să aibă o îngrijire atentă”
Îngrijirea după inserarea implantului dentar
Durata de viață a implantului depinde foarte mult de stilul de viață al pacientului și de cât de atent urmează indicațiile primite în cabinetul stomatologic.
„În perioada imediat următoare inserării implantului, pacientul trebuie să vină frecvent în cabinet, după care noi trebuie să ne asigurăm că a înțeles ceea ce i-am explicat. Ideal ar fi să aibă un duș bucal, să folosească și periuțe interdentare, obligatoriu periaj dentar de două ori pe zi. Atât timp cât avem o colaborare foarte bună cu pacientul și intervenția de implant o să iasă foarte bine”, conchide dr. Alexandru Dragomir, medic stomatolog Dentaline.
Clinica Dentaline: Str. Bibescu, nr.54, Craiova
Telefon
0754 752 866
0745 628 541
0351 446 340