Răceală sau sinuzită? Diferențe, simptome, tratament

Redactia Media10
4 Min Read
Nas înfundat, dureri de cap ori febră. De multe ori nu ştim să facem diferenţa  între o simplă răceală şi o infecţie a sinusurilor, deoarece ambele se manifestă asemănător, dar pe durate diferite. Ce trebuie să știm despre fiecare și cum le diferențiem?

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Sinuzita cronică este o boală comună, în care cavitățile ce înconjoară căile aeriene nazale (sinusurile) se inflamează și formează edeme timp de cel puțin opt săptămâni, în ciuda unui tratament medicamentos corect efectuat. Poate să fie cauzată de o infecție, dar poate fi cauzată și de creșterea unor formațiuni în sinusuri (polipi nazali) sau de o deviație de sept. Cel mai adesea, sinuzita cronică afectează tinerii și adulții de vârstă mijlocie, dar poate afecta și copiii.

Pe de altă parte, răceala este o infecţie virală respiratorie, care poate fi cauzată de peste 100 de virusuri,  diferite de cel al gripei. Transmiterea răcelii se produce, în principal, prin răspândirea directă a virusului ca urmare a contactului cu obiectele infectate şi apoi prin atingerea cu mâna a propriilor mucomembrane (nas, gură, ochi), precum şi prin răspândirea picăturilor produse prin tuse sau strănut (metodă secundară de transmitere).

Diferența dintre răceală și gripă

Principala diferenţă dintre răceală şi sinuzită constă în perioada pe care se manifestă simptomele. Majoritatea oamenilor scapă de răceală în 5-10 zile, însă, în cazul sinuzitei, simptomele pot persista patru săptămâni sau chiar 3 luni – sinuzită cronică. Chiar dacă sinuzita poate fi provocată de același virus care a cauzat răceala, ea se manifestă, de fapt, ca o complicație a răcelii.

În timp ce simptomele răcelii încep să se amelioreze în aproximativ o săptămâna, sinuzita începe să se agraveze după șapte zile de la începutul infecției. În general, simptomele afecțiunii se întind pe o durata mai lungă de timp.

Cum apare sinuzita?

Sinuzita își face apariția ca urmare a inflamării sau infectării mucoasei din interiorul sinusurilor. Astfel, lichidul din cavități nu mai poate fi eliminat în mod corespunzător, creează presiune și durere în sinusuri. Deseori, bacterii și fungi pot să se instaleze în sinusuri și împiedică drenarea corespunzătoare a lichidului în nas și gât. Chiar dacă sinuzita afectează de obicei o singură pereche de cavități, există cazuri în care sunt afectate chiar și toate cele patru perechi de sinusuri în același timp (parasinuzită).

Când trebuie să apelezi la un consult medical?

Ar trebui să programezi o vizită la un medic ORL dacă:

  • simți o durere puternică la nivelul feței sau dinților, în jurul piramidei nazale și a pleoapelor;
  • ai o durere de cap constanța și nu o poți ameliora cu analgezice simple (paracetamol sau aspirina);
  • ai febra de peste 38o C;
  • ai sângerări nazale.

Acestea sunt simptome specifice sinuzitei, care ar trebui să îți dea de înțeles că nu ai de-a face doar cu o banală răceală. 

Tratamentul medicamentos sinuzită

În majoritatea cazurilor de sinuzita, medicii recomandă un tratament medicamentos pentru cel puțin 10 zile. În general, aceste medicamente se administrează pe cale orală, mai puțin decongestionantul nazal care vine sub forma de picaturi sau spray nazal.

Sursă foto: pexels.com

Share This Article
Leave a Comment