Activitatea fizică ajută la prevenirea bolilor grave. Săptămâna Europeană a Mobilităţii

Redactia Media10
8 Min Read
Activitatea fizică este un factor important în prevenirea unor afecțiuni cu o prevalență ridicată, precum obezitatea, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat de tip II, cancerul şi depresia. La nivel global, s-a constatat că între 23 și 81% dintre adulți nu desfășoară suficientă activitate fizică. Săptămâna aceasta este dedicată conștientizării și informării asupra importanței mișcării, în prevenirea unor boli grave. Direcția de Sănătate Publică Dolj derulează Săptămâna Europeană a Mobilităţii, având sloganul: „Mobilitate în comun, curată şi inteligentă”.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII este o inițiativă a Comisiei Europene, care încurajează autoritățile publice din mediul urban să introducă și să promoveze măsuri durabile de transport alternativ. Alegând mijloace de transport alternativ, cum sunt mersul pe jos sau cu bicicleta, se poate îmbunătăți calitatea aerului din mediul ambiental prin reducerea emisiilor de carbon ale vehiculelor motorizate, astfel încât zonele citadine să devină locuri mai sănătoase, mai plăcute și mai liniștite pentru rezidenții acestora.   Scopul campaniei este de a încuraja autoritățile locale europene să introducă și să promoveze măsuri de transport durabile și să invite oamenii să încerce mijloace de transport alternative.

În anul 2012, Comisia Europeană a lansat premiul SUMP în scopul de a încuraja adoptarea de către autoritățile locale europene a planurilor de mobilitate urbană durabilă (SUMPs) și de a recompensa succesele înregistrate în fiecare an în acest domeniu

În condițiile în care peste 25.000 de persoane mor anual pe drumurile europene, sunt necesare, de asemenea,  acțiuni urgente în domeniul siguranței rutiere. Comisia Europeană a elaborat  Planul de Acțiune privind siguranța rutieră, al cărui obiectiv prioritar, cunoscut sub denumirea de „Vision Zero„, este ca, până în anul 2050, să nu mai existe decese și traumatisme grave pe drumurile Europei, iar obiectiv intermediar reducerea cu 50% a numărului de decese și răniri grave prin accidente rutiere, până în anul 2030. În cuprinsul Planului strategic sunt prevăzuți principalii indicatori de performanță, care au fost elaboraţi și vor fi monitorizați în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene (UE). Sistemul Safe este o strategie de intervenție elaborată și implementată în mod sistematic la nivelul întregii UE, în scopul de a sprijini îndeplinirea obiectivelor Planului strategic.

Potrivit unui comunicat al OMS din anul 2011, lipsa activității fizice este responsabilă pentru mai mult de trei milioane de decese anual, la nivel global

Două studii de lungă durată desfășurate la Copenhaga, respectiv Shanghai au constatat că rata anuală a mortalității la navetiștii care utilizează bicicleta a fost cu 30% mai mică decât la navetiștii care au călătorit pasiv sau nu au activitate fizică regulată. Țările în care un procent mare de populație se deplasează pe jos sau cu bicicleta înregistrează  rate medii ale obezității mai reduse la nivelul populației generale.

Primul oraș din România care a luat parte la campania SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII a fost Arad, a cărui participare coincide cu prima ediție a evenimentului

n decursul primei campanii, copiii arădeni au învățat despre calitatea aerului, transportul durabil și protecția mediului. Concursurile de desen, expozițiile tematice, activitățile cu tematici anti-poluare și competițiile de biciclete au avut un impact semnificativ nu numai asupra copiilor, ci și a adulților. Ca răspuns la această inițiativă, în 2007, autoritățile publice arădene au adus îmbunătățiri importante ale rețelei de  transport public și au reorganizat infrastructura rutieră. A fost, de asemenea, implementată o restricție permanentă privind tranzitul de marfă prin centrul orașului, acesta fiind preluat de centura ocolitoare a orașului. Spațiul rutier a fost alocat pietonilor prin restricționarea accesului vehiculelor pe mai multe străzi și prin extinderea zonelor verzi. Măsurile de reducere a poluării, decongestionarea traficului și reducerea consecutivă a accidentelor rutiere au contribuit la îmbunătățirea importantă a calității vieții cetățenilor.

În alt aspect important în timpul activității fizice în aer liber, cum este mersul pe jos sau ciclismul, este expunerea la lumina solară care crește sinteza vitaminei D, asociată cu reducerea riscului pentru bolile cardiovasculare, diabet de tip II și anumite tipuri de cancer.

Potrivit OMS, activitatea fizică este orice mişcare a corpului produsă de musculatura scheletică și realizată cu consum de energie. Termenul de activitate fizică nu trebuie confundat cu sportul sau exerciţiile fizice,  care sunt subcategorii ale activităţii fizice, având un caracter planificat, structurat, repetitiv şi scopul de a  dezvolta sau menţine condiţia fizică. Pe lângă aceste forme structurate, în conceptul de activitate fizică sunt cuprinse și activitățile legate de deplasare, cum sunt mersul pe jos și mersul pe bicicletă.

Activitățile fizice de intensitate moderată, practicate în mod regulat (cum ar fi mersul pe jos și pe bicicletă spre și de la locul de muncă) prezintă beneficii importante pentru sănătate, între care amintim: menținerea greutății normale, reducerea riscului pentru boli cardiovasculare, diabet, cancer de sân și de colon, depresie.

Mersul zilnic pe jos sau cu bicicletă reprezintă o oportunitate ușor accesibilă de a dezvolta un stil de viață activ

persoanele inactive ar trebui să își modifice stilul de viață în sensul unei vieți fizic active, începând cu activități fizice minime, ca parte a rutinei zilnice, pe care să le să crească din punct de vedere al duratei, frecvenței și intensității. Mersul zilnic pe jos sau cu bicicletă reprezintă o oportunitate ușor accesibilă de a dezvolta un stil de viață activ. Sprijinul politic și inițiativele autorităților locale au un potențial enorm de a stimula activitatea fizică în rândul cetățenilor, în măsura în care ele pot să asigure: mersul pe jos, ciclismul și alte forme de transport activ accesibile și sigure pentru toți; o politică a muncii și a locului de muncă care să încurajeze activitatea fizică; instituții de învățământ cu spații și facilități pentru ca tinerii să-și petreacă timpul liber în mod activ; facilități sportive și de recreere cu oportunități pentru activități fizice.

În cursul anului 2019, OMS a publicat un ghid cuprinzând recomandări privind activitatea fizică, sedentarismul și somnul, începând cu vârsta de 5 ani, pornind de la premisa că perioada copilăriei timpurii este perioada celei mai accelerate dezvoltări psihosomatice și, în același timp, perioada în care se formează obiceiurile, fiind din acest punct de vedere deschisă schimbărilor și adaptărilor.

La nivel global, în rândul adulților, sedentarismul a fost identificat ca un factor cu impact asupra mortalității, iar la copii un factor care contribuie la instalarea obezității

Astfel, conform recomandărilor OMS, copiii în vârstă de 3-4 ani ar trebui să petreacă cel puțin 180 de minute într-o varietate de activități fizice la orice intensitate, dintre care cel puțin 60 de minute o activitate fizică moderată – intensă, pe parcursul zilei.

Sursă: DSP Dolj. 

Sursă foto: www.pexels.com

Share This Article