Telefonul și tableta distrug vederea copiilor – Sfaturi de la dr. Mihaela Puianu, medic primar oftalmolog

dr. Mihaela Puianu, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova și Centrul Ocularis

Incidența afecțiunilor ochilor este tot mai crescută la copii. Din cauza timpului petrecut în fața telefoanelor și televizorului încă din primele luni de la naștere, copiii ajung să aibă grave probleme de vedere. Un consult oftalmologic de prevenție este foarte important. Problemele de vedere sunt adeseori diagnosticate târziu deoarece cei mici nu știu să exprime simptomele pe care le resimt. Dr. Mihaela Puianu, medic primar oftalmolog, ne spune cum putem preveni și trata bolile oftalmologice. 

Autor: ANA-MARIA PREDILĂ

Controlul oftalmologic se face încă din primele ore de la naștere. Medicul neonatolog este cel care intervine dacă în ziua în care s-a născut copilul observă o afecțiune oculară, de obicei cataracta congenitală. În ultimii 15 ani, în România a crescut numărul copiilor născuți prematur care supravieţuiesc. Toți acești micuți trebuie să facă teste de control al vederii pentru că ei au cel mai mare risc de a dezvolta o afecțiune. Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului a iniţiat în 2002 un program de screening pentru retinopatia de prematuritate. Și în maternitățile spitalelor din Craiova se derulează acest program. Datele obținute în urma acestuia arată că există numeroase cazuri de retinopatie de prematuritate.

„Copilul este văzut de medicul neonatolog și dacă observă că este o problemă se recomandă un examen oftalmologic, adică screeningul retinopatiei de prematuritate. Din acel moment, medicul oftalmolog preia copilul și îl urmărește cât este nevoie. Vorbim de un program național prin care copiii beneficiază gratuit de aceste controale. Încercăm să ținem în viață tot mai mulți copii născuți sub vârsta gestațională și care au unii dintre ei și sub 1.000 de grame, așa că este normal ca în aceste cazuri să mai apară probleme, dar dacă micuții sunt monitorizați, pot să treacă peste acestea“, spune dr. Mihaela Puianu, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova și Centrul Ocularis. 

„Există folii speciale care se aplică pe tabletă, telefoane pentru a îndepărta acea lumină dăunătoare ochiului, lumina albastră”

Medicii spun că tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu probleme de vedere, asta pentru că petrec prea mult timp în fața tabletei sau telefonului. Controlul regulat la oftalmolog este singura metodă prin care afecțiunile ochilor pot fi prevenite sau corectate.

Recomandăm ca un copil după vârsta de șase ani să nu stea mai mult de o oră pe zi în fața dispozitivelor. Societatea Americană de Pediatrie recomandă ca micuțul să nu intre în contact cu aceste dispozitive. După împlinirea vârstei de doi ani, este permisă doar interacțiunea cu jocuri. Există însă niște folii speciale care se aplică pe tabletă, telefoane pentru a îndepărta acea lumină dăunătoare ochiului, lumina albastră. Adulții care prin natura meseriei petrec mai mult timp la calculator pot purta ochelari de protecție cu filtru. Acești ochelari se prescriu în orice cabinet oftalmologic. Rata de clipire se reduce foarte mult când stăm la calculator, trebuie să ne amintim să clipim mai des pentru că altfel apare iritația oculară, oboseala oculară. Sunt recomandate lacrimile artificiale în astfel de situații“, explică dr. Mihaela Puianu.

Dacă există orice îngrijorare sau problemă, copilul trebuie examinat de un medic oftalmolog. Chiar dacă nu aveți nici o suspiciune legată de vederea copilului, el ar trebui să facă un control de rutină la 3 ani, apoi la 5 ani. Copiii de vârstă școlară trebuie văzuți cel puțin o dată la 2 ani de medicul oftalmolog. 

„Până acum era încetățenită ideea că primul control oftalmologic al copilului trebuie făcut după vârsta de trei ani, dar acest lucru s-a schimbat. Este recomandat să se facă o vizită la medic la șase luni, dar și la un an. Copilul trebuie urmărit pentru că pot să apară tot felul de afecțiuni congenitale, care pot fi tratate foarte bine în primele luni din viață“, explică dr. Mihaela Puianu.

Expunerea la aceste lungimi de undă scurte este răspunzătoare de apariţia cataractei

Din punct de vedere oftalmologic, lumina emisă de ecrane conţine o parte de lumină extrem de dăunătoare în timp (lumina albastră). Astfel, în timp, expunerea la aceste lungimi de undă scurte este răspunzătoare de apariţia cataractei sau a degenerescenţei maculare legate de vârstă. Există o regulă care spune că distanţa optimă de vizionare este în jur de 3.5 m pentru un ecran de 80 cm, iar la ecranele de 120 cm ar trebui să aibă 5 metri până la canapea.

„Descoperim tot mai mulți copii cu probleme de vedere, tot mai mulți copii care poartă ochelari. Cumva este un lucru bun pentru că părinții conștientizează și îi aduc la medic. Înainte copiii nu erau așa des duși la control și descopereau problemele după vârsta de 20 de ani“, conchide dr. Mihaela Puianu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Cum verifici de acasă dacă ești asigurat medical

Next Post

Dr. Meme Eustațiu: „Medicii capabili nu sunt neapărat apanajul centrelor universitare!”

Related Posts

Spitalul Filantropia Craiova, premiat la nivel național

𝗗𝗶𝗽𝗹𝗼𝗺ă 𝗱𝗲 𝗲𝘅𝗰𝗲𝗹𝗲𝗻ță acordată Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova pentru „𝐑𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞, 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞, ș𝐢 𝐝𝐨𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐦𝐛𝐮𝐥𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐮 𝐩𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭𝐫𝐢𝐞 ș𝐢 𝐚𝐦𝐛𝐮𝐥𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐮…
Mai mult
Verified by MonsterInsights