În România, numărul noilor cazuri de boli tiroidiene s-a triplat între 2010 și 2016. Care este soluția? Prevenţia. Dr. Andreea Sultana, medic specialist endocrinologie, în cadrul clincii Prima Clinic, ne spune cum se pot trata și preveni bolile endocrinologice. Ecografia tiroidiană este primul examen medical care poate confirma sau infirma prezența unui nodul la nivelul acestei glande și care oferă informații despre un posibil risc de malignitate, prin vizualizarea unor anumite caracteristici ale nodulului. Medicii Prima Clinic sunt ajutați de cel mai performant ecograf, care oferă și posibilitatea de efectuare a elastografie.
Video
Ana-Maria Predilă: Care sunt cele mai frecvente afecţiuni endocrinologice pe care le întâlniţi la pacienţii dumneavoastră?
Andreea Sultana: De departe putem clasa pe primul loc bolile endocrine. În urma evaluării ecografice sunt depistate mult mai frecvent patologiile tiroidiene. cum ar fi formaţiunile nodulare sau cu aspect de tiroidită cronică autoimună. În ultimii ani, a crescut incidenţă a patologiei tiroidiene.
Ana-Maria Predilă: De ce a crescut numărul pacienţilor?
Andreea Sultana: Persoanele sunt mult mai interesate de starea de sănătate, ştiu că prevenţia este pe primul loc şi vin mai des la medic să facă o consultaţie, astfel reușim să depistăm și să tratăm bolile endocrinologice. În urma investigaţiilor paraclinice sau imagistice se stabileşte dacă este vorba de o patologie sau dacă este nevoie de o monitorizare periodică. Cel mai adesea vin din proprie iniţiativă la medicul specialist pentru evaluarea stării de sănătate şi pentru a descoperii din timp dacă este nevoie de tratament, cei care au antecedente în familie, și conștientizează că este nevoie de monitorizări, de investigaţii suplimentare.
„În general, este bine să nu facem excese de nici un fel”
Ana-Maria Predilă: Ce legătură există între alimentaţie şi ceea ce se întâmplă în organismul nostru din punct de vedere endocrinologic?
Andreea Sultana: Alimentaţia şi regimul de viaţă sunt foarte importante atât pentru o bună funcţionare a întregului organism, pentru o stare de bine. Modificările hormonale pot să determine modificări în ceea ce priveşte funcţionarea întregului organism. De aceea nu trebuie să facem excese alimentare, trebuie să respectăm mesele principale ale zilei, să ne odihnim suficient. În general, este bine să nu facem excese de nici un fel.
Dr. Andreea Sultana, medic specialist endocrinologie
Ana-Maria Predilă: Sunt multe persoane care spun ,,Am multe kilograme în plus din cauza glandei”. Este o legătură între glandă şi kilogramele în plus sau cauzele pot fi cu totul altele ?
Andreea Sultana: Pot să existe şi alte cauze, dar trebuie evaluată şi funcţionarea glandei tiroide. Un deficit tiroidian poate să afecteze metabolismele, în special metabolismele care au legătură cu acumularea de kilograme, dar pe lângă recomandările de alimentaţie, de dietă echilibrată şi un control endocrinologic care să arate nivelul funcţional al glandei tiroide, acele determinări hormonale ne ajută să aflăm dacă este necesar să introducem un tratament care să ajute funcţionarea tiroidei. Acest tratament poate să rezolve și surplusul ponderal, care poate să apară în această situaţie.
„Unele boli tiroidiene necesită un tratament pentru toată viaţa”
Ana-Maria Predilă: Din momentul în care pacientul a fost diagnosticat cu tiroidă, există şanse să putem trata definitiv această afecţiune sau trebuie să învăţăm să trăim cu ea şi să o ţinem sub control?
Andreea Sultana: Unele boli tiroidiene necesită un tratament pentru toată viaţa şi un regim igieno-dietetic echilibrat. Aceasta presupune o vizită periodică la medicul specialist endocrinolog, deoarece pot să apară momente când trebuie ajustată doza de medicamente, în funcţie de sezon, în funcţie de activitate. Pacienții sunt sfătuiți să se vadă la intervale regulate cu medicul specialist, să urmeze tratamentul recomandat. Dacă respectă aceste lucruri nu este nici un fel de disconfort în viața de zi cu zi, starea generală este bună, iar funcţia tiroidiană reglată.
Prima Clinic are cel performant ecograf
Ana-Maria Predilă: Sunt tot mai frecvente şi cazurile de cancer tiroidian. Cum putem preveni apariția acestui tip de cancer?
Andreea Sultana: În urma consultului endocrinologic persoana poate să beneficieze de un examen ecografic, de o evaluare morfologică a structurii tiroidiene. La Prima Clinic avem cel mai performant ecograf, care oferă și posibilitatea de efectuare a elastografie. Acest ecograf vine în avantajul direct al pacientului cu o unealtă foarte importantă în evaluarea ecografică și anume elastografia care evaluează elasticitatea sau duritatea formaţiunilor nodulare descoperite şi care ne orientează în abordarea ulterioară a patologiei nodulare. Elastografia se face la formaţiunile nodulare tiroidiene, la formaţiunile nodulare mamare, dar și la cele hepatice Este o procedură simplă, non-invazivă, care se suprapune cu evaluarea ecografică obişnuită.
„Femeile care îşi doresc să facă un copil sau sunt însărcinate ar trebui să se prezinte la medicul endocrinolog pentru o evaluare”
Ana-Maria Predilă: Prevenția este salvatoare de vieți. De câte ori trebuie să mergem la un control de prevenţie la medicul endocrinolog, chiar dacă nu avem nici un fel de sindrom?
Andreea Sultana: În primul rând persoanele care un familie cazuri cu această patologie sau femeile care îşi doresc să facă un copil sau sunt însărcinate ar trebui să se prezinte la medicul endocrinolog pentru o evaluare de prevenție, iar dacă se descoperă o patologie tiroidiană, în funcţie de gravitate sau de descrierea ecografică făcută se stabileşte la ce interval de timp trebuie monitorizată ecografic modificarea morfologică tiroidiană. În urma analizelor paraclinice care stabilesc funcţionarea tiroidiană se stabileşte intervalul de timp la care este bine să se reevalueze pacientul.
Consultații oferite în contract cu CAS DOLJ
Ana-Maria Predilă: Cum pot oamenii să beneficieze de consultații și tratament la dumneavoastră?
Andreea Sultana: Cu bilet de trimitere de la medicul de familie care asigură consultaţia şi recomandările de investigaţii paraclinice şi totodată pe baza biletului de trimitere se recomandă scrisoare medicală, reţetă pentru tratamentul necesar patologiei respective.