La fiecare oră, un român moare de cancer pulmonar. Pacienții fac singuri programe de prevenție și tratament

Sursa foto: transilvaniareporter.ro
Sursa foto: transilvaniareporter.ro

La fiecare oră, un român moare de cancer pulmonar și alți doi pacienți cu cancer pulmonar ajung în spital. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în Romania, atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât și ca număr de decese înregistrate în rândul bărbaților, iar mai nou este o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor. Este și cel mai întâlnit tip de cancer în rândul doljenilor. În România nu există nici un program național de prevenție pentru cancerul pulmonar. În lipsa reacției statului, asociațiile de pacienți luptă să schimbe ceva. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Internațională de Luptă împotriva Cancerului Pulmonar prin lansarea unui proiect-manifest care are ca obiectiv dublarea supraviețuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în 2025. 

Autor: Ana-Maria Predilă

 

 

În fiecare an sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, reprezentând 13.6% din totalul cazurilor noi de cancer diagnosticate anual. Mortalitatea provocată de această afecţiune este de 10.277 de decese pe an, respectiv 20% din decesele cauzate de cancer din țara noastră. Ratele de supraviețuire în cancerul pulmonar sunt foarte scăzute în comparație cu alte tipuri de cancer de mare incidență – rata actuală de supraviețuire la 5 ani în România este de doar 11%, printre cele mai scăzute din Europa. Prin urmare, cancerul pulmonar este o problema majoră de sănătate publică.

Plămânul este organul vital care ne ajută să facem schimbul de oxigen și dioxid de carbon. Atunci când este măcinat de celulele canceroase, mecanismul se destramă.  Numărul pacienților este din ce în ce mai mare. 

În ciuda tratamentului chimioterapeutic, majoritatea bolnavilor mor în primele 12 luni şi mai puţin de 5% supravieţuiesc cinci ani după diagnosticare. Medicii spun că principala cauză a acestei afecțiuni este fumatul. Însă boala apare și la pacienți care nu au fumat niciodată. Poluarea aerului, expunerea la radiaţii și baza genetică sunt cauzele incriminate în aceste situații.

„Multe forme nu dau simptome și descoperim întâmplător că omul suferă de cancer. Unii au simptome, dar mulți nu prezintă nimic. Când simptomele apar cancerul este deja avansat. Zilnic diagnosticăm pacienți. Se descoperă chiar și la tineri de 20-30 de ani. Nu se mai poate vorbi de o prevalență la o anumită vârstă, așa cum era în trecut. Plămânul are o structură aparte. Este singurul organ care are două tipuri de vascularizație și metastazează rapid. În general, supraviețuirea nu este mai mare de cinci ani“, explică Daniela Bică, medic primar pneumolog.

Cancerul pulmonar este o afecțiune extrem de complexă și silențioasă, nu prezintă simptome în stadiile incipiente, drept urmare aproximativ 75% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, inoperabile Pentru ca rezultatele tratamentului să se îmbunătățească și, împreună cu acestea, ratele de supraviețuire, cancerul pulmonar trebuie diagnosticat în fazele timpurii de boală.

De aceea, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Internațională de Luptă împotriva Cancerului Pulmonar prin lansarea unui proiect-manifest care are ca obiectiv dublarea supraviețuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în 2025. Este necesară intervenția urgentă într-o serie de arii prioritare, de la prevenție, depistare precoce, managementul și tratamentul cancerului pulmonar, la dezvoltarea de noi politici de sănătate.

Sursă foto: miscareaderezistenta.ro

„Doar în 2016, România a pierdut 90,000 de ani de viață potențiali prin decese premature prin cancer pulmonar. Conform statisticilor, peste 10% din cazurile de cancer pulmonar sunt înregistrate la persoane cu vârsta între 40 – 49 de ani, asta înseamnă peste 20 de ani de viață activă pierduți/pacient.  Impactul asupra familiei, comunității, asupra societății în general este unul major. Trebuie să intervenim pentru identificarea unor soluții pentru a reduce numărul de cazuri de cancer pulmonar. Sunt necesare a fi implementate politici multisectoriale vizionare și sustenabile, pentru reducerea poverii bolii. Prin mobilizarea întregii societăți putem să dublăm supraviețuirea în cancer pulmonar la 5 ani, până în 2025!”,  a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

În clinicile de Chirurgie Toracică și Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova ajung cele mai grave cazuri de cancer pulmonar din Oltenia. Medicii spun că numărul pacienților care suferă de cancer pulmonar este tot mai mare.

„Avem multe cazuri. La noi se internează și pacienți din toate județele Olteniei, de obicei cazurile cele mai grave. Unii pacienți mai sunt tratați și la Spitalul din Severin. Din păcate, sunt din ce în ce mai mulți tineri afectați de această boală. Am avut și pacienți de 30 de ani cu cancer pulmonar. Fumatul este o mare problemă“, spune dr. Alin Demetrian. 

Bolnavii au cu greu acces la terapiile salvatoare care sunt extrem de costisitoare. Statul nu decontează una dintre investigațiile esențiale pentru acești bolnavi. Accesul la investigațiile clinice și paraclinice este extrem de redus. Statul nu decontează o investigație vitală. Este vorba de o determinare genetică numită ALK. În România nu există nici un program național de prevenție pentru cancerul pulmonar. Nu sunt nici măcar decontate analizele de bază care ar putea indica dacă un pacient suferă de această boală sau nu.

„În lipsa unor campanii de informare la nivel național pentru populația aflată la risc, cât și din cauza accesului întârziat la tratament, șansele de supraviețuire pentru pacienții cu cancer pulmonar scad considerabil. Cancerul pulmonar primește prea puțină atenție și multe nevoi ale pacienților rămân neacoperite. Una din cauze este legată de stigmă profundă, cancerul pulmonar fiind asociat cu fumatul, unul dintre factorii de risc. Conform unui studiu recent realizat de Global Lung Cancer Coalition,  21% din populație  are mai puțină empatie pentru persoanele cu cancer pulmonar decât pentru pacienții care suferă de alte forme de cancer. Cancerul pulmonar însă nu discriminează, la nivel global numărul de cazuri de cancer pulmonar fiind în creștere și în rândul nefumătorilor, majoritatea femei.  Invităm asociațiile de pacienți, organizațiile nonguvernamentale, autoritățile și profesioniștii din domeniul sănătății, să susțină acest manifest și să îl semneze”  explică Cezar Irimia, președintele FABC.

De ce este nevoie? Pentru ce luptă pacienții și au nevoie de susținere?

PREVENȚIE

 • Creșterea nivelului de educație privind factorii de risc asociați cancerului pulmonar prin implementarea de campanii educaționale, ca parte a Planului Național de Control al Cancerului
 • Creșterea gradului de educație privind simptomatologia cancerului pulmonar

DEPISTAREA PRECOCE

 • Creșterea gradului de proactivitate în rândul medicilor de familie, în ceea ce privește sensibilizarea populației cu privire la simptomele cancerului pulmonar și a factorilor de risc
 • Reducerea timpului de așteptare pentru investigații imagistice la persoanele la risc
 • Implementarea unui Protocol de screening pulmonar, cu precădere în grupele de risc
 • Redirectionarea unui procent agreat din taxa pe viciu pentru derularea de campanii de creștere a nivelului de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar

MANAGEMENTUL ȘI TRATAMENTUL CANCERULUI

 • Îmbunătățirea accesului la servicii medicale, creșterea calității acestora, inclusiv reducerea considerabilă a timpului de la diagnostic la tratament.
 • Acces neîntrerupt și la timp la medicamente
 • Creșterea accesului la medicamente inovatoare și facilitarea accesului la cele deja compensate, accelerarea procesului de achiziție din spitale prin simplificarea procedurilor
 • Accelerarea aprobării studiilor clinice și facilitarea accesului pacienților la astfel de programe
 • Managementul multidisciplinar al cazului pacientului cu cancer pulmonar
 • Suport psiho-social și asigurarea neîntreruptă la servicii de sprijin psiho-social, pentru pacienți și familiile acestora
 • Creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare

NOI POLITICI DE SĂNĂTATE

Pentru ca acest set de măsuri să fie integrate în politicile naționale este nevoie de noi politici de sănătate prin:

 • Adoptarea și implementarea unui Plan Național de Control al Cancerului complet, coerent, susținut financiar
 • Dezvoltarea unui Plan de Prevenție și Control al Cancerului Pulmonar
 • Dezvoltarea Registrului Național de Oncologie ca parte componentă a Planului Național de Control al Cancerului
 • Implementarea unui Subprogram pentru testarea biomarkerilor pentru cancerul pulmonar

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Substanțe amazoniene folosite de șamani și prenandez, drogurile care bagă tinerii craioveni în spital

Next Post

Cămin sau chirie. Care mai sunt prețurile în Craiova

Related Posts
Verified by MonsterInsights